ΚΥΠΕ
Την ισχυρή βούληση της Κυβέρνησης να εγκύψει στα θέματα που απασχολούν τις μονογονεϊκές οικογένειες, εξέφρασε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, σημειώνοντας πως μέσα από τη διαβούλευση η Κυβέρνηση θα καταλήξει σε εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και θα απαντούν στις ανησυχίες.
Σε χαιρετισμό της στην Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων με τίτλο «Φτώχεια Γένους Θηλυκού», η Υφυπουργός είπε πως στο πλαίσιο της εφαρμογής της στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής του Κράτους, το Υφυπουργείο καταβάλλει το επίδομα τέκνου και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας στη βάση εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων.
Ανέφερε ότι για το 2022, καταβλήθηκε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας σε 11.464 οικογένειες εκ των οποίων οι 10.715 ήταν γυναίκες.
Σημείωσε πως τόσο στο επίδομα τέκνου όσο και στο επίδομα μονογονιού καταβάλλεται ολόκληρη η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ακριβώς για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.
Επιπρόσθετα, συνέχισε η κ. Ευαγγέλου, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενώ παράλληλα υλοποιείται το έργο "Προίκα του Μωρού", το οποίο έχει επεκταθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027" με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η Υφυπουργός είπε στη συνέχεια πως μέσα από άλλα προγράμματα, όπως είναι το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προωθείται η συνεργασία με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας και ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας παιδιών.
Συγκεκριμένα, ανέφερε, ενθαρρύνεται η λειτουργία και η διεύρυνση του ωραρίου των δομών φροντίδας παιδιών ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι γονείς. Ήδη, είπε, αρκετά προγράμματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι το απόγευμα καθώς και τα Σάββατα, ώστε να καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών. Σημείωσε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2022 επιχορηγήθηκαν 62 βρεφο/παιδοκομικοί σταθμοί με ποσό πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέραν τούτου, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε στο χαιρετισμό της πως ενθαρρύνονται επίσης οι δομές φροντίδας με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι να είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι. Σήμερα λειτουργούν παγκύπρια 185 Κέντρα από τα οποία τα 68 έχουν λάβει κρατική ενίσχυση για το 2022 με ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τόνισε πως όλα τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους (ολοήμερα, απογεύματα, διακοπές και αργίες), με σκοπό την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονιών.
Η Υφυπουργός είπε κατόπιν ότι στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ορεινές κοινότητες, έχουν ήδη λειτουργήσει οι Βρεφοπαιδοκομικοί Σταθμοί Καλοπαναγιώτη και Πάχνας ενώ αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωση των Βρεφοπαιδοκομικών Σταθμών Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Τριμίκλινης.
«Οι προσπάθειες μας όμως δεν σταματούν εδώ», δήλωσε η κ. Ευαγγέλου και τόνισε τη σημασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο για την δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας, όσο και την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων δομών καθώς και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών.
Επίσης, η Υφυπουργός έκανε αναφορά στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027" και σκοπός του είναι η στήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, η ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων, καθώς και η απόκτηση ή/και αύξηση των εισοδημάτων λόγω ένταξης στην αγορά εργασίας.
Είπε πως με πρόσφατη απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νέο Διευρυμένο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων, μέσω του οποίου δύνανται να επωφεληθούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου. Εξήγησε πως με την διεύρυνση αυτή ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων ανέρχεται στις 21.000 περίπου, ενώ επιδοτούνται με τη μέγιστη δυνατή επιδότηση όλοι οι δικαιούχοι επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας.
Όπως είπε, το ύψος της μηνιαίας επιδότησης κυμαίνεται από 225 μέχρι 350 ευρώ για παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών και από 125 μέχρι 250 ευρώ μηνιαίως για παιδιά άνω των 2 ετών τα οποία φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Κατά το 2022-23, πρόσθεσε, έχουν επωφεληθεί της υπό αναφορά επιδότησης 499 μονογονεϊκές οικογένειες με συνολική δαπάνη πέρα του ενός εκατομμυρίου.
Η Υφυπουργός είπε στον χαιρετισμό της πως όλα αυτά όλα όσα έχει αναφέρει, εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των πολιτικών Συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ώστε οι γονείς, πατέρες και μητέρες να μπορούν να ανταπεξέλθουν και στους δύο σημαντικούς τους ρόλους.
«Αναφέρομαι και στους δύο γονείς γιατί η ευθύνη είναι ίση. Παρόλα αυτά γνωρίζουμε όλοι σε ποιες τελικά πέφτει η ευθύνη. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες οδηγούνται στη μειωμένη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, σε κατώτερες θέσεις στον εργασιακό χώρο, στο χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών και στη μειωμένη αντιπροσώπευση τους στο ευρύτερο φάσμα πολιτικής, εργασιακής και οικονομικής ζωής. Παράγοντες που συνδέονται άρρηκτα και ενισχύουν την εκθήλυνση της φτώχειας», είπε.
Καταλήγοντας, αναγνώρισε ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Τόνισε, τέλος, πως το Υφυπουργείο έχει τις πόρτες του ανοικτές και μέσα από συνέργειες και διάλογο στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα βελτιώσει αισθητά την ζωή των γυναικών και δη των μονογονέων γυναικών.