ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλούμι: Πέντε χρόνια διορία για να λυθούν όλα τα προβλήματα

Ποιες οι επόμενες κινήσεις από τους εμπλεκόμενους

Του Ανδρέα Καραμήτα

Το Χαλούμι πάλι στο προσκήνιο μετά και την απόφαση δημοσίευσης   του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού με τον οποίο δίδεται πενταετής μεταβατική περίοδος μέχρι το 2029 για να συμμορφωθούμε με την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του Χαλλουμιού ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης(ΠΟΠ) .

Για το εν λόγω θέμα μίλησε στην εκπομπή Διασπορά ειδήσεων στον ΣΠΟΡFM και την Οριάνα Παπαντωνίου ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας κ. Ανδρέας Γρηγορίου. Συγκεκριμένα ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στα βήματα τα οποία έγιναν στο παρελθόν μέχρι να καταφέρουμε να κατοχυρώσουμε το Χαλούμι ως ΠΟΠ. Ωστόσο κατά τον Κύριο Γρηγορίου το διακύβευμα  που παραμένει και ούτως ή άλλως πρέπει να λυθεί είναι τα ποσοστά γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή. Ο κανονισμός προβλέπει ότι το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερτερεί του αγελαδινού. Δηλαδή το αιγοπρόβειο πρέπει να είναι 50% επιπλέον. Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει επάρκεια από αιγοπρόβειο γάλα το Υπουργείο Γεωργίας μετά και από συνεννόηση με όλους τους παραγωγούς που εμπλέκονται στην παραγωγή του εθνικού μας σκευάσματος , ζήτησαν από την Ε.Ε μία μεταβατική περίοδο για να υπάρχει η δυνατότητα να συμμορφωθούμε πλήρως με τον κανονισμό. 

Στις 26 Μαρτίου το συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε ενέκρινε το αίτημα της κυπριακής δημοκρατίας και εντός Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η πενταετής εξαίρεση. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου θα έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια για να συνεργαστούν όλοι οι φορείς για να λυθεί το πρόβλημα της λίγης παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν το πρόβλημα λύνεται με την στοχευμένη αύξηση παραγωγής  αιγοπρόβειου γάλακτος ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας απάντησε καταφατικά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση