Kathimerini.gr
«Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί», προειδοποίησε σε συνέντευξή της η Πένι Νάας, ειδική επί θεμάτων διεθνούς πολιτικής στο Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ στην Ουάσιγκτον, και σχολιάζοντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές, τόνισε πως «φαίνεται σαν το εναρκτήριο λάκτισμα των όσων πρέπει να περιμένουν οι Ευρωπαίοι κάποια στιγμή όχι στο τόσο μακρινό μέλλον». Η προσέγγιση του Τραμπ προς την Ε.Ε. είναι να επιβάλλει ή να απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς, επικαλούμενος κάθε είδους δικαιολογία που δεν σχετίζεται απαραιτήτως με την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών. Εχει, άλλωστε, υποστηρίξει ότι στα θέματα εμπορίου η Ε.Ε. συμπεριφέρεται στις ΗΠΑ χειρότερα και από την Κίνα.
Το 2017 η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε όταν στην πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ επικαλέστηκε ζήτημα εθνικής ασφάλειας και επέβαλε δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Τότε η Ε.Ε. έσπευδε εκ των υστέρων να βρει τρόπους να υπερασπισθεί τις επιχειρήσεις της και να επιβάλει μέτρα αντεκδίκησης. Ομως αυτή τη φορά η Ε.Ε. δεν αιφνιδιάζεται καθώς έχει ετοιμάσει το δικό της οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τους δασμούς του Τραμπ ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο πίεσης εναντίον της. Εχει αναθεωρήσει πλήρως τη φιλοσοφία της στο θέμα του εμπορίου με περισσότερα χαρακτηριστικά αυτοπροστασίας, ενώ έχει επεκτείνει την εργαλειοθήκη της με την οποία θα αντιδράσει στις πιεστικές κινήσεις του Τραμπ. «Είμαστε προετοιμασμένοι καλά για όποιες αλλαγές έρθουν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη συνεδρίαση του G7 στην Ιταλία και υποσχέθηκε πως αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθήσει την πολιτική τού «πρώτα η Αμερική» στους τομείς του κλίματος ή του εμπορίου, τότε θα βρει «την Ευρώπη ενωμένη». Η Νάας του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ συμφωνεί πως «πράγματι η Ευρώπη έχει τώρα πολύ περισσότερα εργαλεία για να αντιδράσει», αλλά διερωτάται κατά πόσον η Γηραιά Ηπειρος είναι διατεθειμένη να αντεπιτεθεί αντί να αμύνεται. Προσθέτει, επίσης, πως το ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουν πραγματικά τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να παραμείνουν ενωμένα έναντι της επιθετικότητας του Τραμπ.
«Είμαστε προετοιμασμένοι καλά για όποιες αλλαγές έρθουν με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και συναλλάγματος έχουν, πάντως, δεχθεί πιέσεις από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επανεκλογή του Τραμπ και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους πως η Γηραιά Ηπειρος θα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν υποχώρηση του ευρώ σε 1:1 ισοτιμία έναντι του δολαρίου και προβλέπουν πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αμερικανικές. Οπως τονίζει ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής ερευνών συναλλάγματος στην Deutsche Bank, εξαιτίας της περιπλοκότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. θα υποστούν και πάλι επιπτώσεις από τους δασμούς που απειλεί να επιβάλει ο Τραμπ στις εισαγωγές από το Μεξικό, ακόμη και προτού προχωρήσει σε κάποια εχθρική κίνηση προς την Ευρώπη. Ο ίδιος αναλυτής εκτιμά πως οι τελευταίες απειλές του Τραμπ προδίδουν πως σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει ως εργαλείο στις διαπραγματεύσεις. Οπως τονίζει, «οι δασμοί είναι σαφώς στην κορυφή της ατζέντας του Τραμπ και βλέπουμε σαφέστατα ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο γεωπολιτικής και οικονομικής πολιτικής».
Αλλοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πιο σαφή δείγματα γραφής από τις πολιτικές του Τραμπ, όπως και τον αντίκτυπό τους στην Ευρώπη. «Είμαι κάπως πιο επιφυλακτικός και δεν κάνω μεγάλα στοιχήματα σε τίτλους της Ευρώπης, είτε μετοχές είτε ομόλογα», τονίζει ο Τζούλιους Μπέντικας, στέλεχος της Mercer που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 548 δισ. δολ. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «προς το παρόν επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί σε αυτό το σημείο».