ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κρέας βάζει «φωτιά» στην τσέπη

Πιο ακριβό και φέτος το πασχαλινό τραπέζι – «Πικρίζει» η φλαούνα, φθηνότερα τα λαχανικά

Του Ανδρέα Καραμήτα

Το Πάσχα πλησιάζει και μαζί του έρχεται και η αγωνία για το κόστος του εορταστικού τραπεζιού. Φέτος, η ακρίβεια που πλήττει την αγορά προβληματίζει ιδιαίτερα τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν με σύνεση τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το μέσο κόστος ενός πασχαλινού τραπεζιού για 4-5 άτομα στην Κύπρο κυμαίνεται από 100 έως 200 ευρώ. Πρόκειται για αισθητή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Επιπρόσθετα, οι τιμές είναι υψηλότερες από τις περυσινές, που ήταν επίσης πολύ αυξημένες. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αυξήσεις πλήττουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Γενικά φέτος τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το πασχαλινό τραπέζι είναι κατά 3,66% ακριβότερα. Ειδικότερα, το ψωμί, το τυρί και τα αυγά είναι 1,44% πιο ακριβά, ενώ για το τυρί που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φλαούνας υπάρχει ελαφριά μείωση της τάξης του 1,21%. Η κύρια όμως αύξηση που θα επηρεάσει αισθητά την τσέπη του Κύπριου καταναλωτή είναι στο κρέας, όπου παρατηρείται αύξηση περίπου στο 3,5%, με ανοδική τάση. Το θετικό για φέτος είναι ότι σε σχέση με άλλα βασικά προϊόντα τα λαχανικά έχουν σημαντική μείωση η οποία ξεπερνά το 19%.

Η κύρια αύξηση που θα επηρεάσει αισθητά την τσέπη του Κύπριου καταναλωτή είναι στο κρέας, όπου παρατηρείται αύξηση περίπου στο 3,5%, με ανοδική τάση.

Αυξήσεις έως 7,5%

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών –εν όψει και των εορτών του Πάσχα– δημοσιοποίησε και το παρατηρητήριο τιμών για το 2024. Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως οι τιμές έχουν τάση προς το πάνω. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το κρέας, η μέση τιμή του αρνιού το 2024 αγγίζει τα 12,43 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 9,57% σε σχέση με το 2023 (11,34 ευρώ). Η τιμή του χοιρινού λαπά με κόκκαλο κυμαίνεται στα 6,02 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 2,25% σε σχέση με το 2023 (5,89 ευρώ). Η τιμή της χοιρινής μπριζόλας φιλέτο αγγίζει τα 5,90 ευρώ το κιλό, με αύξηση 3,49% σε σχέση με το 2023 (5,71 ευρώ). Όσον αφορά τα πουλερικά, η τιμή ολόκληρου κοτόπουλου (χαμηλότερη τιμή) κυμαίνεται στα 4,10 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας ελαφρώς μείωση 1,91% σε σχέση με το 2023 (4,17 ευρώ). Αντίθετα, η τιμή του στήθους κοτόπουλου (χαμηλότερη τιμή) αγγίζει τα 8,33 ευρώ το κιλό, με μείωση 2,76% σε σχέση με το 2023 (8,56 ευρώ). Η τιμή του χοιρινού κιμά (από μερί) κυμαίνεται στα 6,06 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 2,22% σε σχέση με το 2023 (5,93 ευρώ). Σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η τιμή του τυριού για φλαούνες αγγίζει τα 13,43 ευρώ το κιλό, με αύξηση 2,95% σε σχέση με το 2023 (13,05 ευρώ), ενώ για το ψωμί και το αλεύρι η τιμή του άσπρου ψωμιού μεγάλης συσκευασίας (900γρ.-1000γρ.) - (χαμηλότερη τιμή) κυμαίνεται στα 1,81 ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση 1,59% σε σχέση με το 2023 (1,84 ευρώ). Οι τιμές του αλευριού παρουσιάζουν μικτές τάσεις. Η τιμή του αλευριού Φαρίνα ‘00’ Μιτσίδης αυξήθηκε κατά 3,73% (1,27 ευρώ το 2024 έναντι 1,32 ευρώ το 2023), ενώ η τιμή του αλευριού Χωριάτικο Μιτσίδης μειώθηκε κατά 6,83% (1,33 ευρώ το 2024 έναντι 1,42 ευρώ το 2023). Καλύτερες φαίνεται να είναι οι τιμές στα λαχανικά. Συγκεκριμένα, η τιμή των χόρτων παραμένει σταθερή στα 0,38 ευρώ ανά δέσμη. Η τιμή των φρέσκων πατατών αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,93% (0,95 ευρώ το 2024 έναντι 0,96 ευρώ το 2023). Η τιμή των αγγουριών θερμοκηπίου μειώθηκε σημαντικά κατά 27,67% (1,01 ευρώ το 2024 έναντι 1,39 ευρώ το 2023), ενώ η τιμή των αγγουριών χωραφιού παρουσιάζει δραματική μείωση 45,02% (1,22 ευρώ το 2024 έναντι 2,22 ευρώ το 2023). Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι αυξημένες τιμές καυσίμων, η αυξημένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη οδηγών και οι υψηλές τιμές μεταφορικών από τρίτες χώρες, είναι από τους πιο κύριους λόγους για τους οποίους παρατηρούνται αυξήσεις. Σύμφωνα με όλα τα πιο πάνω, το πασχαλινό τραπέζι ανέρχεται στα 169,46 ευρώ για φέτος για περίπου πέντε άτομα. Δηλαδή, αν ένα νοικοκυριό θα έχει 15 άτομα για τραπέζι, θα του κοστίσει περίπου 510 ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ ανά πέντε άτομα. Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Μάριο Δρουσιώτη, ο οποίος με αφορμή και την δημοσιοποίηση του παρατηρητηρίου τιμών σχολίασε: «Για ακόμη μία χρονιά ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει την αυξητική τάση τιμών. Αυτό έχει αρνητικό πρόσημο ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά και περισσότερα από δύο παιδιά. Η αύξηση είναι γύρω στο 7,5% με όλα τα είδη του παρατηρητηρίου. Ένα ποσοστό που βγαίνει, μετά από σύγκριση με τις περσινές υψηλές τιμές. Τιμές οι οποίες ήταν πιο ακριβές και από τις προπέρσινες. Άρα όπως γίνεται αντιληπτό, οι τιμές παραμένουν σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα».

Οι υπεραγορές

Κληθείς να σχολιάσει τις τιμές που υπάρχουν φέτος κατά την περίοδο του Πάσχα, ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών κ. Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε στην «Κ» ότι: «Βλέπουμε για ακόμη μια χρονιά ότι οι τιμές κυμαίνονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και που επιτρέπει ο υγιής ανταγωνισμός. Οι τιμές, τουλάχιστον όσον αφορά τις υπεραγορές είναι όπως πέρυσι. Παρόλα αυτά φέτος, στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση του φαινομένου, όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες για να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα. Να σημειώσουμε επίσης πως οι υπεραγορές είναι πάντα πιο φθηνές σε σχέση με τα μικρά καταστήματα». Ο κ. Χατζηαδάμου κατέληξε λέγοντας πως «οι υπεραγορές καταβάλλουν προσπάθειες ασκώντας πιέσεις στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας για να συγκρατήσουμε πιθανόν αυξητικές τάσεις. Ακόμη, ως υπεραγορές λειτουργούμε με υγιή ανταγωνισμό και στοχεύουμε πάντα στη σωστή και δίκαιη τιμολόγηση στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Οι κρεοπώλες

Το κρέας είναι μαζί με τη φλαούνα τα κύρια αγαθά που έχει κάθε πασχαλινό τραπέζι. Οι τιμές ποικίλουν από είδος σε είδος, ενώ όσοι επιλέγουν τα κρεοπωλεία θα πληρώσουν το κρέας περίπου 2-3 ευρώ ακριβότερα από την υπεραγορά. Οι λόγοι αυτής της διαφοράς ποικίλουν αφού έχει να κάνει με τον τρόπο κοπής του κρέατος, την ποιότητα, την προέλευσή του αλλά και την ηλικία του ζώου κατά την μέρα σφαγής τους. Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών κ. Κώστα Λειβαδιώτη, ο οποίος σχολίασε τα εξής: «Το αρνάκι για το Πάσχα είναι πιο ακριβό φέτος κατά 10% σε σχέση με πέρσι, αλλά αυτό οφείλεται και στο 5% αύξηση που έβαλε η κυβέρνηση στο ΦΠΑ. Εμείς, ως κρεοπώλες πουλάμε τσίμα-τσίμα τα προϊόντα μας και πολλές φορές οι πωλήσεις καλύπτουν μόνο το λειτουργικό κόστος». Και πρόσθεσε: «Όσο γρηγορότερα έρθει ο κόσμος να ψωνίσει, τόσο φθηνότερα θα βρει να αγοράσει το κρέας ενώ αυτοί που δεν μένουν τελευταία στιγμή πολλές φορές βρίσκουν και πιο ποιοτικά κρέατα».

Στην Ελλάδα

Η άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός επηρέασαν και την Ελλάδα, όπου οι Ελλαδίτες καλούνται να πληρώσουν το αρνί και το κατσίκι δύο με τρία ευρώ ακριβότερα από την Κύπρο. Για αυτούς που θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις πασχαλινές διακοπές οι τιμές για έτοιμα εδέσματα όπως κοκορέτσι και αρνί είναι περίπου 35 ευρώ και 35-40 ευρώ αντίστοιχα. Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κοκορέτσι νωπό η τιμή ανέρχεται μόλις στα 13 ευρώ το κιλό.

Στα 14 ευρώ το κιλό οι φλαούνες

Σύμφωνα με πηγές τις εφημερίδας μας ο κλάδος των αρτοποιών παρατηρεί ότι η αγορά είναι ακόμη «μουδιασμένη» και ο κύριος όγκος των πελατών που περιμένουν αρχίζει από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Οι φλαούνες πέρσι κόστιζαν περίπου 13,50 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος έχουν μία ελαφριά αύξηση περίπου 0,25 σεντ. Από εκεί και πέρα ο σύνδεσμος δεν μπορεί να κάνει κάτι για να συγκρατήσει τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, αφού οι υπεραγορές δικαιούνται να πωλούν τα ίδια προϊόντα με εμάς σε χαμηλότερες τιμές και ποιότητα. Αυτό μάλιστα κατά τον σύνδεσμο είναι λάθος, αφού οι υπεραγορές χρησιμοποιούν τα αρτοπαρασκευάσματα για να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα με στόχο να προωθούνται εμμέσως άλλα προϊόντα. Ωστόσο, οι αρτοποιοί τονίζουν πως τα παρασκευάσματα των αρτοποιείων είναι πολύ καλύτερα από άποψη ποιότητας, αφού αυτά που πουλούν είναι της ίδιας ημέρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους πολύ ανώτερα από τα βιομηχανοποιημένα. Για το φετινό Πάσχα πάντως, οι τιμές δεν διαφέρουν και πολύ από τις περσινές, έστω και αν τα υλικά παρασκευής των φλαούνων έχουν γίνει πιο ακριβά. Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα, στα αρτοποιήματα υπάρχουν συγκρατημένες αυξήσεις, αφού υπάρχει 3 με 4% αύξηση στη φλαούνα. Αύξηση της τάξης του 7,31% υπάρχει και στα τσουρέκια, ενώ στο ψωμί υπάρχουν σημαντικές μειώσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2023 σε σχέση με το 2022, οι αυξήσεις στο ψωμί ήταν της τάξης του 24%. Στο αλεύρι επίσης, υπήρχαν σημαντικές μειώσεις, ενώ την ίδια ώρα πέρυσι υπήρχαν οι αυξήσεις στα σιτηρά στο 32%, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X