ΟΥΓΚΟ ΝΤΊΞΟΝ / REUTERS BREAKINGVIEWS
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να δούμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίζει τον πόλεμο. Αλλά ούτε μια διαρκής ειρήνη είναι στα χαρτιά. Η Ευρώπη δείχνει ότι προορίζεται για μια κούρσα εξοπλισμών και περαιτέρω οικονομική αποσύνδεση από τη γείτονά της, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη κι αν ο Ρώσος πρόεδρος αποχωρήσει από τη θέση του. Ωστόσο, το κόστος των επιπλέον αμυντικών δαπανών, των χαμένων επιχειρήσεων και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας είναι πολύ καλύτερο από μια ρωσική νίκη.
Το πιθανότερο από τα υπάρχοντα σενάρια είναι ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία επικρατούν στο πεδίο της μάχης και δεν θα υπάρξει επίσημη ειρηνευτική συμφωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα συνεπαγόταν είτε την παράδοση εδάφους της Ουκρανίας, την οποία δεν μπορεί η ίδια να αποδεχθεί, είτε η Ρωσία να παραχωρήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, κάτι που ο Πούτιν δεν θα κάνει. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είτε θα συνεχίσουν να μάχονται είτε θα υπάρξει μια «παγωμένη» σύγκρουση, όπως αυτή μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.
Οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα δεν θα μεταφραστεί μόνο σε υψηλό κόστος για την Ουκρανία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το Κρεμλίνο, του οποίου το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 25 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, σύντομα θα είναι αδύνατο να προστατεύσει τους απλούς Ρώσους από αυτό το κόστος. Ο πληθυσμός θα πληρώσει με υψηλότερους φόρους, χαμηλότερες δαπάνες πρόνοιας ή πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν θα ρίξει περισσότερους νεαρούς στρατιώτες στη μάχη. Ως αποτέλεσμα, η διαρροή επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, θα συνεχιστεί. Η Ουκρανία θα φέρει το κύριο βάρος της σύγκρουσης όσον αφορά τις χαμένες ζωές, τα κατεστραμμένα κτίρια και την οικονομική δυσπραγία. Η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μοιραστούν επίσης κάποιο από το βάρος, ενώ ήδη κλήθηκαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο. Αν και οι τιμές φυσικού αερίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον επόμενο χειμώνα έχουν μειωθεί από την κορύφωση του περασμένου έτους, εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Αυτό ενίσχυσε τον πληθωρισμό και υπονόμευσε τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.
Το άλλο μεγάλο ερώτημα, τέλος, είναι τι θα συμβεί, εάν ο Πούτιν πεθάνει ή τεθεί εκτός παιδιάς. Τέσσερα είναι τα επικρατέστερα σενάρια: α) Η Ρωσία κάνει μια δημοκρατική μετάβαση, όπως ακριβώς η Δυτική Γερμανία μετά τον πόλεμο, β) αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα, γ) οργανώνεται, ώστε να ανακατακτήσει εδάφη, όταν είναι ισχυρότερη ή δ) διαλύεται.