Kathimerini.com.cy
Μέχρι το 2020, οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολάμβαναν το ίδιο επίπεδο διδάκτρων με τους Βρετανούς φοιτητές, ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε ριζικά μετά το Brexit, με τις τιμές των διδάκτρων να εκτοξεύονται.
Πιο συγκεκριμένα προ Brexit οι τιμές ανά χρονιά για ένα πτυχίο κυμαίνονταν περίπου στις 3 χιλιάδες αγγλικές λίρες, ενώ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές διπλασιάστηκαν είτε τριπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν κατά πολύ οι Κύπριοι φοιτητές αφού μέχρι και το 2020 η Βρετανία αποτελούσε τον δεύτερο προορισμό για σπουδές μετρά την Ελλάδα.
Τα υψηλά δίδακτρα είναι ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην «Κ» την Κυριακή, Βρετανός ύπατος αρμοστής, Michael Tatham. Όπως ανέφερε ο κ. Tatham το ζήτημα των διδάκτρων είναι ένα από τα θέματα που ήρθαν κοντά του από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Κύπρο.
Προανήγγειλε μάλιστα ότι είναι έτοιμοι να δουν το θέμα με προσοχή και να βρουν μια πιθανή λύση, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους Κύπριους είναι τα ακριβά δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια μετά το Brexit. Υπάρχει πλάνο επαναξιολόγησης της κατάστασης; απάντησε «είναι από τα ζητήματα που ήρθαν κοντά μου από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα καθήκοντα στην Κύπρο. Αντιλαμβάνομαι τις προεκτάσεις που έχει κάτι τέτοιο και είναι ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Είμαστε έτοιμοι να δούμε το θέμα με προσοχή και να βρούμε πιθανές λύσεις. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω ότι έχω μία έτοιμη λύση τη δεδομένη στιγμή, αλλά σίγουρα είναι κάτι που μελετάμε και θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε με την κυπριακή κυβέρνηση.»