ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φέρνει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου η «Ηλέκτρα»;

Εκτιμήσεις για κοίτασμα-μαμούθ των 30 τρις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κάνει η έκδοση του Middle East Energy Survey

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ανάλυση στην εξειδικευμένη έκδοση για ενεργειακά, Middle East Energy Survey με τίτλο «Η Κύπρος ελπίζει σε μια μεγάλη ανακάλυψη της εταιρείας Exxon στον στόχο "Ηλέκτρα"» αναφέρεται ότι η εταιρεία ExxonMobil θεωρεί ότι στην επικείμενη γεώτρηση στον στόχο «Ηλέκτρα» επί του τεμαχίου «5» στην κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπιστούν έως και 30 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Αυτό θα συναγωνιζόταν το «Ζορ» της Αιγύπτου και το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ ως το μεγαλύτερο εύρημα σε μια περιοχή την οποία οι ΗΠΑ κατατάσσουν μαζί με τη Γουιάνα ως τη μεγαλύτερη νέα περιοχή υδρογονανθράκων των τελευταίων 30 ετών, προστίθεται στην ανάλυση.

Η γεώτρηση στην «Ηλέκτρα»

Η γεώτρηση στο «5», η πρώτη στο εν λόγω τεμάχιο από την ημέρα αδειοδότησής του, και στον στόχο «Ηλέκτρα» αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου όταν το γεωτρύπανο Valaris DS-9 θα ολοκληρώσει τις εργασίες του σε αιγυπτιακά νερά και στον εκεί στόχο «Νεφερτάρη-1». Η περιοχή γεώτρησης, στα 2.500 μέτρα, θεωρείται από ειδικούς που μίλησαν στην «Κ» ως εξαιρετικής σημασίας λόγω του ανάγλυφου του βυθού που εντάσσεται στην λεγόμενη «λεκάνη του Ηροδότου», γειτνιάζει με την Αίγυπτο και μοιράζεται τα ίδια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με τα μεγάλα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή την τελευταία δεκαετία με αποκορύφωμα το «Ζορ» της Αιγύπτου, το 2015. Πιθανή ανακάλυψη τέτοιου κοιτάσματος επαναφέρει την προοπτική δημιουργίας, στη Κύπρο, τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό και -σε κάθε περίπτωση- αλλάζει σημαντικά τις προτεραιότητες ανάπτυξης φυσικού αερίου στην περιοχή εντάσσοντας την Λευκωσία σε πρώτο πλάνο.

Ψυχραιμία συστήνει το υπουργείο

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του ΜΕΕS το υπουργείο Ενέργειας συνέστησε ψυχραιμία. Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως «θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει η γεώτρηση γιατί μπορεί οι μελέτες να δείχνουν κάποιες αισιόδοξες γεωολογικές δομές, όμως εάν δεν τρυπήσουμε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς υπάρχει».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση