ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο μικροσκόπιο της Κύπρου οι ξένες επενδύσεις

Νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορεί να αξιολογήσει η αρμόδια Αρχή κατά πόσον μια ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κύπρου επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Νομοσχέδιο με το οποίο θα μπορεί να αξιολογήσει η αρμόδια Αρχή κατά πόσον μια ξένη επένδυση είναι πιθανό να θίξει την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη της Κύπρου επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

Το απτό ενδιαφέρον του επενδυτικού ταμείου Lone Star Funds για την Τράπεζα Κύπρου, τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα του νησιού, από τον περασμένο Μάιο φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία ενός νομοσχεδίου με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οπως γνωρίζει η «Κ» βάσει των βασικών στοιχείων του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο σε νόμο θα εξετάζεται κατά πόσον η επιχείρηση στην οποία προγραμματίζεται ή έχει πραγματοποιηθεί η άμεση ξένη επένδυση δραστηριοποιείται σε ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα ο οποίος αφορά υποδομές ζωτικής σημασίας (critical infrastructure) είτε φυσικές είτε εικονικές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ύδρευσης, της υγείας, των επικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης, της επεξεργασίας ή αποθήκευσης δεδομένων, της άμυνας, των εκλογικών ή των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, εγκαταστάσεις ευαίσθητου χαρακτήρα, καθώς και σε γη και ακίνητα, καίριας σημασίας για τη χρήση αυτών των υποδομών.

Το ενδιαφέρον της Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου λειτούργησε ως καταλύτης για τη δημιουργία νομοσχεδίου.

Η δημιουργία του νομοσχεδίου από το κυπριακό κράτος, ναι μεν «πυροδοτήθηκε» από τις τρεις προσφορές της Lone Star για την Τράπεζα Κύπρου, αλλά ενδεχομένως να «πυροδοτήθηκε» και από το προηγούμενο φημολογούμενο «φλερτ» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η Εθνική Τράπεζα είχε διαψεύσει επισήμως μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα δημοσιεύματα περί συγχώνευσής της με την Τράπεζα Κύπρου, την είσοδο στο σχήμα στρατηγικού επενδυτή και τον περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής σημερινών μετόχων στην Εθνική Τράπεζα. Το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων είναι για σκοπούς εναρμόνισης με συγκεκριμένα άρθρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέσπισης πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ενωση.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει βεβαιώσει ότι έχει λάβει και ομόφωνα απορρίψει τρεις εθελοντικές, υπό όρους, μη δεσμευτικές προσφορές από τη Lone Star αναφορικά με πιθανή προσφορά σε μετρητά για το σύνολο του εκδιδομένου και αυτού που θα εκδοθεί μετοχικού κεφαλαίου της. Η πρώτη πρόταση ελήφθη στις 5 Μαΐου 2022 στην τιμή των 1,25 ευρώ ανά μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Η δεύτερη πρόταση στις 25 Μαΐου 2022 στην τιμή 1,38 ευρώ ανά μετοχή και η τρίτη προσφορά ελήφθη στις 8 Ιουλίου 2022 στην τιμή των 1,51 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, το διοικητικό της συμβούλιο εκτιμά ότι η Lone Star έχει αποτιμήσει ουσιαστικά πιο χαμηλά την αξία και τις προοπτικές της εταιρείας, ενώ παράλληλα το Ταμείο δεν λαμβάνει υπόψη την πολυπλοκότητα της υλοποίησης εξαγοράς της, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Τράπεζας για την Κύπρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Lone Star είχε ενδιαφερθεί το 2018 για την πλειοψηφία των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, όταν τότε η δεύτερη απορρόφησε το υγιές μέρος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X