ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξέμειναν από ρύζι τα σούπερ μάρκετ της Ιαπωνίας

Σε δημοπρασία 150.000 τόνοι από το απόθεμα εκτάκτου ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις

Kathimerini.gr

Μια πραγματικά ασυνήθιστη δημοπρασία έγινε πρόσφατα στην Ιαπωνία: δεν επρόκειτο ούτε για πίνακες ούτε για αυτοκίνητα-αντίκες, αλλά για 150.000 τόνους ρυζιού –αντίστοιχο με περίπου δύο δισεκατομμύρια μπολ– που πούλησε η κυβέρνηση από το απόθεμα εκτάκτου ανάγκης, ώστε να αναπληρώσει τους τουλάχιστον 180.000 τόνους, που σύμφωνα με τοπικά μέσα «εξαφανίστηκαν» από την αγορά.

Παρότι αποτελεί θεμέλιο για τη διατροφή των κατοίκων της, η Ιαπωνία δεν έχει πια αρκετό ρύζι. Τα σούπερ μάρκετ έχουν βάλει όρια στον αριθμό των συσκευασιών που μπορεί να αγοράσει κανείς και οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, με τη συσκευασία των πέντε κιλών να αγγίζει σχεδόν τα 4.000 γιεν (περίπου 27 δολάρια), διπλάσιο από το κόστος της πριν από ένα χρόνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο πολύ, ώστε για πρώτη φορά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει το στρατηγικό της απόθεμα, σε μία προσπάθεια να υποχωρήσουν οι τιμές.

Το ρύζι άρχισε να στερεύει το περασμένο καλοκαίρι, εν μέρει λόγω των θερμοκρασιών-ρεκόρ που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή και τις σοδειές το 2023. Επίσης, ευθύνονται και οι προειδοποιήσεις για φυσικές καταστροφές τον περασμένο Αύγουστο, καθώς ο κόσμος έσπευσε πανικόβλητος να αγοράσει προληπτικά μεγάλες ποσότητες. Εκτός αυτού, η Ιαπωνία θέτει αυστηρούς περιορισμούς στην παραγωγή ρυζιού, προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές υψηλά και κατ’ επέκταση να στηρίξει τους ντόπιους παραγωγούς της. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ακόμα και οι μικρές αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Η σοδειά του περασμένου φθινοπώρου ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2023, αλλά οι προμηθευτές είχαν τελικά μικρότερη ποσότητα να πουλήσουν το 2024. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πού «εξαφανίστηκε» το ρύζι, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν σε ένα πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τους New York Times, είναι πλέον δύσκολο να παρακολουθεί κανείς τη διανομή ρυζιού στην Ιαπωνία, διότι χάρη σε αλλαγές πολιτικής, οι παραγωγοί έχουν περισσότερα κανάλια πώλησης και συχνά παρακάμπτουν τους μεγάλους παραδοσιακούς προμηθευτές. Οπως δήλωσε ο Σούτζι Χισάνο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, η τάση αυτή σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην παραγωγή, σημαίνει ότι ακόμα και οι μικρές διακυμάνσεις στην προσφορά και τη ζήτηση μπορεί να ενθαρρύνουν τις αγορές από κερδοσκόπους, οι οποίοι δημιουργούν απόθεμα.

Ο Μασαγιούκι Ογκάουα, επίκουρος καθηγητής γεωργικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ουτσουνομίγια, είπε ότι οι κερδοσκόποι κατά πάσα πιθανότητα αγοράζουν μαζικά, καθώς πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η κυβέρνηση απελευθέρωσε 210.000 τόνους ρυζιού από το απόθεμα έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντισταθμίσει το εθνικό έλλειμμα. Πρόκειται για πάνω από το ένα πέμπτο των συνολικών αποθεμάτων της χώρας. Οι προμηθευτές έκαναν προσφορές για τους πρώτους 150.000 τόνους της δημοπρασίας, η οποία έληξε στις 12 Μαρτίου. Συνολικά, πωλήθηκαν 141.796 τόνοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ρύζι αυτό να περάσει στους χονδρέμπορους και στα σούπερ μάρκετ, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπολειπόμενο ρύζι θα δημοπρατηθεί πιο μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X