Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Πολλές οι αλλαγές για την RCB Bank μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, αυτή τη φορά η Ελληνική Τράπεζα αγοράζει τα κυπριακά δάνειά της.
Ο λόγος για αγορά 556 εκατομμυρίων ευρώ επιχειρηματικών κυπριακών δανείων (corporate) με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Τράπεζας. Καταθέσεις δεν μεταφέρονται, εκτός από λίγες περιπτώσεις που καταθέσεις ή κάρτες μπορεί να συνδέονται με τα δάνεια που θα λάβει η Ελληνική Τράπεζα. Το αποκτηθέν χαρτοφυλάκιο αφορά περίπου 100 δανειζόμενους και χωρίζεται σε δύο μέρη, με την πρώτη «παρτίδα» να λαμβάνεται από την Ελληνική άμεσα, γύρω στα 300 εκατ. ευρώ δανείων και είναι στην ολότητά τους Κύπριοι πελάτες. Μετά την πράξη αυτή οι μικτές χορηγήσεις της Ελληνικής θα ξεπεράσουν τα 7,2 δισ. ευρώ, άρα θα σημειωθεί 10 - 11% αύξηση.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η οποία κυοφορείτο τουλάχιστον 15 ημέρες όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», αναμένονται νέες εξελίξεις γύρω από την RCB Bank, με πηγές που γνωρίζουν καλά να διαβεβαιώνουν πως δεν τίθενται σε κίνδυνο οι καταθέσεις. Μπορεί να ειπωθεί πως γίνεται ενός είδους «ring fencing». Σημαντικό δε, πως, έτυχαν οι κινήσεις αυτές πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τη Δευτέρα το βράδυ.
Η RCB Bank, αν και τράπεζα που κατέγραψε κέρδη 11,5 εκατ. ευρώ για το 2020 και οι δείκτες Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και Συνολικού Κεφαλαίου της βρίσκονται στο 21,1% πλέον προχωρά σε κινήσεις που προμηνύουν νέες εξελίξεις, αποτυπώνοντας πως επηρεάζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως, στην πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας την Πέμπτη της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ανακοίνωσε αλλαγή στην μετοχική της δομή. Το 46,29% των μετοχών της του οποίου κάτοχος ήταν η VTB Bank (PJSC) και που έχει μπει κάτω από κυρώσεις (sanctions), αποκτήθηκε από τους άλλους υφιστάμενους μετόχους της RCB, που είναι η διοίκησή της. Οι εταιρείες που αποφάσισε να μεταβιβάσει τις μετοχές της VTB Bank είναι οι Crendaro Investments Limited και Mitarva Limited, ωστόσο η έγκριση της μεταφοράς των μετοχών από τους Επόπτες ακόμα δεν έχει δοθεί.
Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της RCB Bank στο τέλος του 2020 ανέρχονταν σε 4,9 δισ. ευρώ και ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) βρισκόταν στο 170%. Η RCB Bank μέχρι πρότινος αξιολογείτο από τους Οίκους Αξιολόγησης με πολύ θετικά πρόσημα, ωστόσο μετά την εισβολή και τη μεταφορά των μετοχών της παρουσιάστηκαν προβληματισμένοι στις αξιολογήσεις τους. Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε από τη μία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της RCB (περιλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης καταθέσεων, Β1), επικαλούμενος τον αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με τα ανοίγματα της τράπεζες σε ρωσικές εταιρείες. Από την άλλη, ο Oίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε την μακροχρόνια αξιολόγηση της RCB από ΒΒ- σε Β+ και την έθεσε σε αρνητική παρακολούθηση, επικαλούμενος τις επιπτώσεις λόγω της έλλειψης στήριξης από τη ρωσική VTB και τις επιπτώσεις από την οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία.
Τα μεγέθη της Ελληνικής στο εννιάμηνο που φυσικά θα αλλάξουν
Οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανήλθαν σε €6.710 εκατ., σημειώνοντας μείωση 1% σε σύγκριση με €6.802 εκατ. 12 στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ενώ το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μειώθηκε κατά 5%, σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πλέον θα μεγαλώσει κατά 10 - 11%.
Το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων της Ελληνικής Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 22,4% (31 Δεκεμβρίου 2020: 21,5%). Ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 41,1% στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 (31 Δεκεμβρίου 2020: 43,0%).