Kathimerini.gr
Η Γερμανία αναμένεται μεν να αποφύγει οριακά την ύφεση, αλλά δεν θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά μόνο προς τα τέλη του έτους, καθώς οι ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνονται.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών, την οποία πραγματοποίησε το Bloomberg, η γερμανική οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το γ΄ τρίμηνο του έτους, την ώρα που οι προηγούμενες εκτιμήσεις μιλούσαν για ανάπτυξη 0,2% σε αυτό το διάστημα. Οι οικονομολόγοι περιμένουν ανάπτυξη 0,2% το δ΄ τρίμηνο (πρόκειται για υποβάθμιση των προβλέψεών τους, οι οποίες προηγουμένως μιλούσαν για ανάπτυξη 0,3%).
Οι εκτιμήσεις αυτές ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με εκείνες της Bundesbank, καθώς την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας τόνισε ότι δεν περιμένει κάποια βαθιά ύφεση.
Η Γερμανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο, αφού έπειτα από χρόνια υποτονικής ανάπτυξης έχει μείνει πίσω έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών. Ομως ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μπαράζ από αρνητικές ειδήσεις, από τα προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και BMW έως την αναβολή της κατασκευής ενός εργοστασίου ημιαγωγών που σχεδίαζε η Intel στη χώρα. Επιπλέον, η Mercedes-Benz Group υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της, επικαλούμενη την απότομη επιδείνωση των δραστηριοτήτων της στην Κίνα.
Ο Martin Belchev, αναλυτής της FrontierView, τονίζει πως παρά την προβλεπόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η γερμανική οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής. «Σε μεγάλο βαθμό (η ανάπτυξη) θα είναι κυκλική, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν έντονοι. Η εξασθένηση της παραγωγής αυτοκινήτων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παρά τη μείωση των αποθεμάτων, θα επιδεινώσει τις πιέσεις στην ανάπτυξη, καθώς η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εξαιρετικά δυσμενείς παράγοντες», είπε ο αναλυτής στο Bloomberg.
Πάντως, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι η ανάκαμψη η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους θα συνεχιστεί και το 2025, με τη βοήθεια της αύξησης των εισοδημάτων και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, που αναμένεται, τελικά, να πείσουν τους καταναλωτές να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους.