ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεύτερο Κουρσκ στη Λευκορωσία φοβάται η Μόσχα – Η ΕΕ στηρίζει το Κίεβο με ρωσικό χρήμα

Η νίκη μας στον πόλεμο εξαρτάται από τις αποφάσεις Μπάιντεν, λέει ο Ζελένσκι

Πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία θα προέρχεται όχι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά από τα κέρδη «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, θα προσφέρει το αμέσως προσεχές διάστημα η Ε.Ε. Την απόφαση ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δάνειο ύψους 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί με όποιον τρόπο επιλέξουν οι ουκρανικές αρχές.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το δάνειο στην Ουκρανία πολύ γρήγορα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ευρωπαία αξιωματούχος σημείωσε ότι η απόφαση της Κομισιόν εντάσσεται στο σχέδιο της ομάδας G7 για την άντληση κεφαλαίων προς υποστήριξη της Ουκρανίας από τα έσοδα που δημιουργούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε χώρες της Δύσης, τα οποία έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας για τυχόν κινήσεις κατά της Λευκορωσίας – Εχουμε πυρηνικά όπλα εκεί, υπενθυμίζει το ΥΠΕΞ.

Η αντίδραση της Ρωσίας υπήρξε άμεση. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στιγμάτισε ως καθαρή κλοπή τον σφετερισμό των κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. «Κλέβουν τα πάντα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε ένα άλλο, κυρίαρχο κράτος», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. έχει χάσει το μυαλό της και έχει ναρκώσει τη βούλησή της, ακολουθώντας μια συγκρουσιακή έναντι της Ρωσίας και αυτοκτονική για την ίδια γραμμή».

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η επιτυχία της στρατηγικής του για τον τερματισμό του πολέμου με αποδεκτούς για τη χώρα του όρους –αυτό που ο ίδιος έχει ονομάσει «σχέδιο νίκης»– θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι σύμμαχοί του και ιδιαίτερα ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν το αμέσως προσεχές διάστημα. «Οι περισσότερες από τις προβλέψεις του σχεδίου εξαρτώνται από αυτόν (τον Μπάιντεν). Και από άλλους συμμάχους επίσης, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που εξαρτώνται από την καλή πίστη και τη στήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παραστεί στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ. «Ολόκληρο το σχέδιό μας βασίζεται στις γρήγορες αποφάσεις των εταίρων μας, που θα πρέπει να ληφθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου», προσέθεσε.

Κατά τη χθεσινή επικοινωνία της με τους δημοσιογράφους, η Μαρία Ζαχάροβα είχε και μια άλλη αιχμηρή τοποθέτηση με αποδέκτες την Ουκρανία και τους Δυτικούς συμμάχους της. Ανέφερε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν πληροφορίες για «εντατικοποίηση δραστηριοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία». Κάνοντας παραλληλισμό με την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ κατήγγειλε «επίμονες προσπάθειες της ουκρανικής πλευράς να χρησιμοποιήσει drones και να στείλει τρομοκράτες (σαμποτέρ) μέσα στην επικράτεια της Λευκορωσίας». Μάλιστα, η Ρωσίδα αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η χώρα της έχει τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο γειτονικό της, συμμαχικό κράτος.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωνε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακτήσει «εγκαίρως» τον έλεγχο της περιφέρειας του Κουρσκ, χωρίς να γίνει συγκεκριμένος. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, που επικαλείται πλήθος στρατιωτικών εγγράφων των Ρώσων, τα οποία έπεσαν στα χέρια των Ουκρανών μετά την εισβολή τους στο Κουρσκ, αποκαλύπτει ότι η ρωσική στρατιωτική ηγεσία είχε προβλέψει το ενδεχόμενο επιδρομών από τη γειτονική, ουκρανική περιφέρεια του Σούμι μήνες προτού αυτή εκδηλωθεί, στις 6 Αυγούστου, αλλά απέτυχε να την αναχαιτίσει.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η Ρωσία έχει χάσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 70.000 ενόπλους στον ουκρανικό πόλεμο. Η έρευνα βασίζεται στα επίσημα στοιχεία του ρωσικού στρατού, στις αγγελίες κηδειών στον ρωσικό Τύπο και στις σχετικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, το μεγαλύτερο μερίδιο (ποσοστό 20% στο σύνολο των θυμάτων) πέφτει στους εθελοντές, κατά κανόνα ηλικίας 42 έως 50 χρόνων, και ακολουθούν οι πρώην κρατούμενοι (19%) και οι οπλίτες και οι αξιωματικοί του τακτικού στρατού (13%). Για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ανακοινώσει 31.000 νεκρούς στρατιώτες, αλλά οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Πηγή: REUTERS, TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση