ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στα σκαριά νέες εξαγορές τραπεζών

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η απόφαση της CDB Bank, για το αν θα πει το ναι στην Astrobank – Προχωρά η Eurobank και Ελληνική

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προς περαιτέρω σύμπτυξη βαίνει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας. Μετά την Eurobank που είναι θέμα χρόνου να εξαγοράσει την Ελληνική Τράπεζα στην ολότητά της, αφού θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προσφοράς, το «φλερτ» της τελευταίας τριετίας μεταξύ Astrobank και CDB Bank εξελίχθηκε σε «ραντεβού». Η CDB Bank έχει στο τραπέζι την πρόταση εξαγοράς της από την Astrobank και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου πιθανώς να υπάρχουν εξελίξεις-απάντηση προς την προσφορά που έχει ενώπιόν της. Εάν όλα κυλήσουν καλώς με τα δύο «ντιλ», μέχρι το τέλος του 2024 οι τράπεζες της Κύπρου δεν θα είναι εννέα (9), με τους υπαλλήλους και τα καταστήματα του τομέα να έχουν μειωθεί στο ήμισυ από το 2012.

Επιστρέφοντας στις λεπτομέρειες του «ντιλ» της CDB Bank με την Astrobank, η «Κ» πληροφορείται ότι, τα νούμερα πίσω από την πρόταση της Astrobank για την εξαγορά της CDB Bank δεν έχουν ενθουσιάσει τους ενδιαφερόμενους και πιθανώς να χρειαστεί υποβολή νέας πρότασης που να ικανοποιεί την CDB Bank με βελτιωμένα νούμερα. Γιατί όμως θέλει η Astrobank την CDB Bank; Η Astrobank βλέπει ευκαιρίες να μεγαλώσει στον κυπριακό τραπεζικό τομέα. Αν και δεν είναι στα μεγέθη των μεγαλύτερων τραπεζών στο νησί, στο στόχαστρό της είναι η μεγέθυνσή της μέσω απορρόφησης των λεγόμενων μικρών τραπεζών. Ίδιες πληροφορίες θέλουν να «φλερτάρει» και με την Ancoria Bank, δίχως ωστόσο να έχει αποστείλει πρόταση εξαγοράς όπως έθεσε στην CDB Bank. Η CDB Bank στο χαρτοφυλάκιό της έχει μόνο επιχειρηματικά δάνεια και «κουμπώνει» με το προφίλ της Astrobank που έχει και αυτή ένα 70% επιχειρηματικά. Ένα ποσοστό της τάξης του 30% της Astrobank έχει ενασχόληση με τη λεγόμενη λιανική τραπεζική (retail), άρα θέλει να δυναμώσει περαιτέρω αποκτώντας τα επιχειρηματικά δάνεια της CDB Bank. Ενδεχομένως και με αυτή της την κίνηση, η Astrobank να θέλει να δείξει την κατεύθυνση που θέλει να έχει στο μέλλον, καθώς αν μετά την πιθανή εξαγορά (αν όλα πάνε καλά) της CDB Bank, το ποσοστό των επιχειρηματικών δράσεων θα αυξηθεί. Είναι εξάλλου για κάτι στο οποίο της ασκείται κριτική της Astrobank, δηλαδή ότι δεν έχει ξεκάθαρο επιχειρηματικό σκοπό στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Δίχως αύξηση κεφαλαίου;

Όπως πληροφορείται η «Κ», η Astrobank αν αποκτήσει την CDB Bank δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και μπορεί να προχωρήσει στην πράξη με ίδια κεφάλαια. Βάσει των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Astrobank για το 2022 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 203,7 εκατ. ευρώ και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17,96%. Ο δείκτης Core Tier 1, που αποτελείται αποκλειστικά από κοινά ίδια κεφάλαια, ήταν στα τέλη του 2022 στο 16,54%, αντικατοπτρίζοντας τις εισφορές κεφαλαίου από τους μετόχους της AstroBank ύψους 115 εκατ. ευρώ περίπου από το 2017.

Από την άλλη η καθαρή θέση της CDB Bank στα τέλη του 2022 ήταν στα 38,2 εκατ. ευρώ. Ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 το 2022 της CDB Bank ανέρχεται στο 16,04%, οι καταθέσεις των πελατών κυμαίνονται στα 487 εκατ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας ανέρχονται σε 65,3 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καλών δανείων προς τα προβληματικά ανέρχεται στα 26,2% και οι προβλέψεις πάνω στα δάνεια φτάνουν το 46,9%. Ο συνολικός δανεισμός που είχε δώσει μέχρι τα τέλη του 2022 ανερχόταν στα 250 εκατ. ευρώ και ο δείκτης ρευστότητας της τράπεζας φτάνει στο 304%. Το σύνολο του ενεργητικού της τράπεζας (total assets) ανέρχεται στα 548 εκατ. ευρώ.

Η ματιά της Κεντρικής

Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να μην παίρνει θέση σε τέτοιες πράξεις, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», είναι ενήμερη. Δεν είναι στον εποπτικό της ρόλο να δώσει ώθηση σε μία τέτοια πράξη, ωστόσο «κλείνει το μάτι». Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ακολουθεί τις εποπτικές γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που επιζητά ένα μικρότερο και δυνατότερο τραπεζικό τομέα στα κράτη-μέλη, άρα η σύμπτυξη του τομέα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πράξη που θα γίνει με τις «ευλογίες» της. Εκείνο που έχει σημειώσει κατά καιρούς ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε ομιλίες του, δεν σχετίζεται με την σμίκρυνση του τομέα αλλά με τη σημαντικότητα της προσπάθειας της μείωσης των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες. Όπως έχει τονίσει, οι μεγάλες τράπεζες είναι αυτές που έχουν δείξει πρόοδο και ποσοστιαία έχουν το 80% της συνολικής μείωσης που έχει επιτευχθεί. Οι μικρές έχουν δείξει δείγματα γραφής ύψους 20%.

Προχωρά η Eurobank

Μέχρι τα μέσα του 2024 η Ελληνική Τράπεζα που γνωρίζουμε θα αλλάξει. Δεν είναι γνωστοί οι σχεδιασμοί της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα, εκείνο που είναι γνωστό είναι ότι μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις για την εξαγορά των τελευταίων μετοχών που είχαν στην Ελληνική η Pimco, η Wargaming και η Senvest και η Eurobank θα προβεί σε υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα τις ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή. Τη δεδομένη στιγμή (θεωρώντας ότι θα της δοθούν οι εγκρίσεις) το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα φτάνει το 55,3%, ενώ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα κινηθεί η Eurobank σε σχέση με την Eurobank Κύπρου. Θα συνεχίσει να έχει δύο ονόματα «Eurobank» στο νησί, ή θα συνενώσει Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα σε μία οντότητα; Στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση