ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πέρασε η άρση παγώματος προσλήψεων στο δημόσιο

Οι θέσεις πρώτου διορισμού που επηρεάζονται άμεσα από το εν λόγω νομοσχέδιο ανέρχονται για το 2025 στις 977

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της βασικής νομοθεσίας για σκοπούς τερματισμού της διαδικασίας αποπαγοποίησης θέσεων πρώτου διορισμού.

Με 24 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 0 αποχές η πρόταση νόμου υπερψηφίστηκε. Υπέρ ψήφισαν 12 βουλευτές του ΑΚΕΛ, 5 του ΔΗΚΟ, 2 του ΕΛΑΜ, 2 της ΕΔΕΚ, 1 της ΔΗΠΑ και 2 των Οικολόγων, ενώ εναντίον ψήφισαν 9 βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Η Επιτροπή Οικονομικών από το 2013 και μέχρι σήμερα εξέταζε αιτήματα για αποπαγοποίηση θέσεων και προαγωγής στο δημόσιο και έδινε τη γραπτή συγκατάθεση της για την πλήρωση τους, ή δεν την έδινε και δεν προχωρούσαν τα αιτήματα.

Στόχος με την πρόταση της Κυβέρνησης είναι να σταματήσουν όλες οι απαγορεύσεις για την πλήρωση θέσεων πρώτου διορισμού και πρώτου διορισμού στο δημόσιο. Η διαδικασία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν μέχρι και σήμερα χρονοβόρα, ενώ αύξανε και το διοικητικό κόστος.

Άμεσα 977 θέσεις

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάργηση της βασικής νομοθεσίας για σκοπούς τερματισμού της διαδικασίας αποπαγοποίησης θέσεων πρώτου διορισμού στη Βουλή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης είχε υποβάλει γραπτώς στοιχεία τα οποία αφορούν τη διαδικασία κατάργησης του νόμου.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, οι παγοποιημένες θέσεις πρώτου διορισμού που επηρεάζονται άμεσα από την τυχόν ψήφιση του νομοσχεδίου ανέρχονται για το 2025 στις 977 θέσεις.

Περαιτέρω, 26.516 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2025, ενώ οι εγκεκριμένες συνολικά θέσεις ανέρχονται σε 38.803. Στις 26,5 χιλιάδες θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο, 10 χιλιάδες είναι στη Δημόσια Υπηρεσία , 636 στον Στρατό, 5.247 θέσεις στην Αστυνομία, 748 στην Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες σχεδόν 10 χιλιάδες στην Εκπαίδευση.

Δεσμεύτηκαν

Υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών προς την εργατική πλευρά στο Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΕΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για άρση της απαγόρευσης πλήρωσης κενών μόνιμων υπαλληλικών θέσεων και θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού και κατάργηση των νομικά καθορισμένων διαδικασιών για εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσής τους.

Ο Βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι μόνιμες θέσεις στο δημόσιο πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους και όχι με αδιαφανείς διαδικασίες και με αγορά υπηρεσιών που κοστίζει περισσότερο στον πολίτη. Παράλληλα, είπε, δεν αποτελεί απάντηση ούτε και η εργοδότηση εκτάκτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι συζητάμε για θέσεις πρώτου διορισμού που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του κράτους, ενώ απαντώντας στον ΔΗΣΥ τον κάλεσε να θυμηθεί τι ο ίδιος ψήφιζε επί διακυβέρνησής του, αναφέροντας ότι με τα επιχειρήματά του δεν πείθει και χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι σήμερα πάμε να καταργήσουμε κάτι που ήταν "αμαρτίες της Τρόικα". Υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο προωθήθηκε από την τότε Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που σήμερα είναι εναντίον. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για νέες θέσεις, αλλά για θέσεις που κενώνονται εξαιτίας αφυπηρετήσεων και ότι δεν πρόκειται ο έλεγχος της Βουλής να τερματιστεί. Επίσης είπε ότι αν δεν γίνεται σωστός έλεγχος στην Δημόσια Υπηρεσία δεν αφορά την σημερινή συζήτηση και το νομοσχέδιο που σήμερα συζητείται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Όπως είπε αν κάποιος ανατρέξει στους αριθμούς θα αντιληφθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο αφορά μόλις 970 πρώτους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία και όχι μεγαλύτερους αριθμούς που ανησυχούσαν κάποιους. Πρόσθεσε το νομοσχέδιο στερεί τη δικαιολογία από κάθε υπηρεσία ότι είναι υποστελεχωμένη. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις για τη δημόσια υπηρεσία. Είπε ακόμα ότι από το 2016 μέχρι το 2021 οι έκτακτοι στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 8000.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας επεσήμανε ότι σε καμιά περίπτωση η Βουλή εξάσκησε το δικαίωμα για απαγόρευση πλήρωσης οποιασδήποτε θέσης. Ωστόσο η διαδικασία ήταν δαιδαλώδης και γραφειοκρατική και καθυστερούσε την πλήρωση. Πρόσθεσε ότι οι κοινοβουλευτικός έλεγχος για αυτές τις θέσεις ασκήθηκε και μέσω του προϋπολογισμού ο οποίος ήδη εγκρίθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η πλήρωση των θέσεων στο δημόσιο είναι αναγκαία προϋπόθεση. Πρόσθεσε ότι σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει γραφειοκρατία που πρέπει να καταργηθεί. Ανέφερε ότι οι αυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία θα έπρεπε να συνδεθούν με την παραγωγικότητα του κάθε τμήματος όπως και η ΑΤΑ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εισηγήθηκε κατά την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών να προστεθούν 15 μόνο λεπτά για κοινοβουλευτικό έλεγχο τις νέες θέσεις του κάθε Υπουργείου ή τμήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι δεν γίνεται αυτά που προωθούσε ο ΔΗΣΥ, όπως αυτό το νομοσχέδιο, όταν ήταν Κυβέρνηση τώρα που είναι αντιπολίτευση να τα απορρίπτει. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί το κόμμα που απογείωσε μέσω από προσλήψεις το ρουσφέτι σήμερα να εμφανίζεται ως το κόμμα της λελογισμένης χρηστής διοίκησης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι στο παρελθόν στήριξαν κινήσεις της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, όμως σε αυτή την περίπτωση η διαφωνία τους είναι κάθετη. Πρόσθεσε ότι επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης θα καταγραφεί η μεγαλύτερη διόγκωση του δημοσίου τομέα τόσο σε μέγεθός όσο και σε κόστος στην ιστορίας της Κύπρου. Μέχρι το 2027 ανέφερε ότι το ετήσιο κόστος του μισθολογίου θα είναι €2 δις το χρόνο αυξημένο σε σχέση με το τι παρέλαβε η Κυβέρνηση αυτή. Η συνολική αύξηση ήταν 430 εκ. σε δέκα χρόνια επί προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως ανέφερε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για να μη στερήσουν της Κυβέρνησης της δυνατότητας να υλοποιήσει το έργο της αναφέροντας ότι όλο θα κριθούμε στο τέλος, όπως κι αυτή η κυβέρνηση παραδίδοντας το έργο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  |  ΥΠΟΙΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση