ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΕΟ: Διεκδικούμε βελτιώσεις σε μισθούς-ωφελήματα

Μπροστά μας ο αγώνας για ΑΤΑ λέει η ΓΓ της ΠΕΟ

ΚΥΠΕ

Το 2025 «θα έχουμε μπροστά μας και τον αγώνα για την ΑΤΑ, γιατί μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχουμε καινούργια συμφωνία για την ΑΤΑ», είπε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «ο δικός μας στόχος είναι ΑΤΑ, η οποία να είναι στη φιλοσοφία της, να είναι πλήρης και να αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους».

Η κα. Χαραλάμπους είπε ότι στις 230 Συλλογικές Συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί σε διάφορους τομείς της οικονομίας με απασχόληση πέραν των 130.000 ατόμων, η πλειοψηφία των οποίων είναι στον ιδιωτικό τομέα «έχουμε πετύχει αυξήσεις σε μισθούς και άλλα ωφελήματα κατά μέσο όρο πέραν του 2,5%».

«Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι εκεί και όπου υπάρχει οργανωμένη συνδικαλιστική παρέμβαση, εκεί υπάρχει και ΑΤΑ, οι εργαζόμενοι πετυχαίνουν βελτιώσεις στους μισθούς τους. Αυτό το αποτέλεσμα φυσικά η εμβέλεια του θα ήταν μεγαλύτερη αν τα φαινόμενα μη εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων και μορφών εργασίας που δεν έχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δεν ήταν τόσο εκτεταμένα», πρόσθεσε.

Είναι ακριβώς, συνέχισε η κα. Χαραλάμπους, για αυτούς τους λόγους που οι στόχοι τους για το 2025, πρώτα και κύρια εξακολουθούν να είναι οι βελτιώσεις στους μισθούς και άλλα ωφελήματα για όσες συμβάσεις θα ανανεώσουν αλλά ταυτόχρονα είναι η εντατικοποίηση της πίεσης προς την Κυβέρνηση για να πάρει μέτρα έτσι που όσα αποφασίζουμε στις Συλλογικές Συμβάσεις και ιδιαίτερα οι κατώτατοι μισθοί πρόσληψης όπως αυτοί υπάρχουν στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις να είναι υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες του κλάδου.

«Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, έτσι που ο κατώτατος μισθός να περιλάβει την ωριαία απόδοση , ΑΤΑ και άλλα βασικά δικαιώματα», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι το 2025 θα έχουν μπροστά τους και τον αγώνα για την ΑΤΑ, «γιατί μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχουμε καινούργια συμφωνία για την ΑΤΑ».

«Ο δικός μας στόχος είναι ΑΤΑ, η οποία να είναι στη φιλοσοφία της , να είναι πλήρης και να αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Και τα όσα έχω πει προηγουμένως , σε αυτό το στόχο είναι που οδηγούν. Βεβαίως στο πλαίσιο των διεκδικήσεων μας είναι και τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής. Έμφαση δίνουμε άμεσα στα μέτρα για την ακρίβεια. Αναμένουμε η Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις τις επόμενες ημέρες για ένα ολιστικό πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των χαμηλοσυνταξιούχων , των ευάλωτων από την ακρίβεια και επίσης μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και θα τερματίζει τα φαινόμενα των συνταξιούχων πολλών ταχυτήτων», συμπλήρωσε.

Το Γενικό Συμβούλιο καθόρισε την πολιτική διεκδικήσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ συνήλθε σήμερα Τρίτη σε διευρυμένη συνεδρία και εκτίμησε την πορεία ανανέωσης Συλλογικών Συμβάσεων που έληξαν τέλος 2023 αρχές 2024, καθόρισε την πολιτική διεκδικήσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις που θα βρίσκονται υπό ανανέωση το 2025 καθώς και τις ευρύτερες συνδικαλιστικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι Συντεχνίες της ΠΕΟ και αναλύθηκαν στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε, τα αποτελέσματα κρίνονται πολύ ικανοποιητικά και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που χάραξε η ΠΕΟ για το 2024.

Συγκεκριμένα, ανανεώθηκαν συνολικά 230 Συλλογικές Συμβάσεις για τις οποίες προνοούνται αυξήσεις σε μισθούς και άλλα ωφελήματα της τάξης του 2,5% κατά μέσο όρο (πέραν της ΑΤΑ). Σημειώνεται πως ανάμεσα στις Συμβάσεις που ανανεώθηκαν είναι και η μια εκ των δυο μεγάλων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, η Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας στην οποία, πέραν από τις αυξήσεις στους μισθούς και άλλες βελτιώσεις, προνοούνται και μέτρα για εντατικοποίηση των ελέγχων για την αρρύθμιστη και υποδηλούμενη εργασία.

Συλλογικές συμβάσεις ανανεώθηκαν μεταξύ άλλων και στον κλάδο του μετάλλου, στις μεταφορές, στα λιμάνια και αεροδρόμια, σε εργοστάσια και υπηρεσίες.

Σημαντικές βελτιώσεις έγιναν επίσης και στην κατεύθυνση της μείωσης των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε Συμβάσεις που προνοούσαν πέραν των 38 ωρών, στις εκατέρωθεν εισφορές στα Ταμεία Προνοίας και της πλήρους χρηματικής αποζημίωσης της γονικής άδειας και άδειας πατρότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Γ.Σ. στη συνεδρία του καθόρισε τις διεκδικήσεις για τις Συμβάσεις που είναι υπό ανανέωση το 2025 και συζήτησε τις ευρύτερες Συνδικαλιστικές και κοινωνικές διεκδικήσεις ΠΕΟ.

Στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων της ΠΕΟ την επόμενη χρονιά θα είναι η υπεράσπιση και προώθηση του στόχου του Συνδικαλιστικού Κινήματος όπως οι κατώτατοι μισθοί και τα βασικά ωφελήματα που περιέχονται στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις να εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες ανά κλάδο, προειδοποιώντας παράλληλα πως για την επίτευξη του στόχου δεν αποκλείεται και η λήψη δυναμικών μέτρων.

Ταυτόχρονα στόχος της ΠΕΟ είναι και η επέκταση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε νέους κλάδους.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή των νέων αιτημάτων της ΠΕΟ, θα διεκδικηθούν αυξήσεις με στόχο να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων που να επενεργεί στη σμίκρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Θα πρέπει παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε οι αυξήσεις να αναθεωρούν ανάλογα προς τα πάνω και τους κατώτατους μισθούς πρόσληψης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά το ότι η κυπριακή οικονομία σημείωσε ψηλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, δεν είναι καθόλου καλές οι επιδόσεις ως προς την διανομή του παραγόμενου προϊόντος ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός από το 2015 μέχρι το 2023 αυξήθηκε κατά 24,8%, ενώ ο διάμεσος μηνιαίος μισθός (μισθός που χωρίζει τους μισούς εργαζόμενους με τις χαμηλότερες απολαβές από τους άλλους μισούς με τις ψηλότερες), που είναι πιο ενδεικτικός για τις χαμηλότερες απολαβές εργασίας, κατά μόνο 20,2%.

Την ίδια περίοδο ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 15,2%.

«Εάν στρέψουμε την προσοχή μας προς τους εργαζόμενους με τις χαμηλότερες απολαβές (π.χ. τις απολαβές που βρίσκονται κάτω από το 60% του διάμεσου μισθού), που αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών τους για τα βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, στέγαση και ενέργεια, θα παρατηρήσουμε ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Ο ΔΤΚ για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 19,13% στην οκταετία 2016-2023, ενώ ο ΔΤΚ για την στέγαση και ενέργεια κατά 43,27%», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις και ψηλά στις προτεραιότητας της ΠΕΟ εξακολουθεί να βρίσκεται η επαναφορά της ΑΤΑ στο 100% της απόδοσής της, αλλά και η επέκτασή της σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν καλύπτονται σήμερα από τον θεσμό.

Μεταξύ άλλων, η ΠΕΟ διεκδικεί, αλλαγές στην Στρατηγική Απασχόλησης εργαζόμενων από τρίτες χώρες έτσι που άδειες εργασίες να δίνονται μόνο εφ’ όσον υπάρχει και εφαρμόζεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, την διασφάλιση επαρκών και αξιοπρεπών συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους μέσα από το Τ.Κ.Α. και κατάργηση του πέναλτι 12% καθώς και την λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας, για κοινωνική στέγη και στήριξη της οικογένειας καθώς και φορολογική μεταρρύθμιση που να οδηγεί σε πιο δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

Ψηλά στις προτεραιότητες της ΠΕΟ αναφέρεται ότι παραμένει και ο αγώνας για έμφυλη ισότητα στην εργασία και στην κοινωνία.

Τέλος, το Γ.Σ. της ΠΕΟ σημειώνει ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση, η συλλογική διεκδίκηση και η ρύθμιση των όρων απασχόλησης με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι η μόνη ασφαλής οδός για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Εξάλλου, σε λεπτομερές έγγραφο που συζήτησε το Γ.Σ. της ΠΕΟ σχετικά με την εκτίμηση ανανέωσης συλλογικών συμβάσεων, τον καθορισμό πολιτικής διεκδικήσεων για τις ανανεώσεις που λήγουν και για τις ευρύτερες συνδικαλιστικές και κοινωνικές διεκδικήσεις, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι Συντεχνίες της ΠΕΟ, έχουν υπό την ευθύνη τους για το 2024, 380 Συμβάσεις, που αποτείνονται σε 186,069 απασχολούμενους, στον ιδιωτικό, ημιδημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Από το σύνολο των 380 Συλλογικών Συμβάσεων, οι Κλαδικές είναι 75, οι Εργοστασιακές 279, και οι Ειδικές/Άλλες 26.

Από το σύνολο των 380 Συμβάσεων, εκτιμούν τα αποτελέσματα για τις 230 από αυτές, που έχουν ανανεωθεί και έχουν σχέση με το 2024.

«Καλούμαστε να καθορίσουμε πολιτική διεκδικήσεων για τις υπόλοιπες 150, που θα είναι υπό διαδικασία ανανέωσής, κατά τη διάρκεια του 2025. Από τα στοιχεία που μας έχουν δώσει οι συντεχνίες, φαίνεται ότι, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που είχαμε χαράξει, για το 2024», προστίθεται.

Αναφορικά με τον καθορισμό πολιτικής διεκδικήσεων για τις ανανεώσεις συλλογικών συμβάσεων, η εκτίμηση του ΓΣ της ΠΕΟ είναι ότι οι συνθήκες για το 2025, θα είναι ίδιες με εκείνες του 2024.

Όσο αφορά τις ευρύτερες συνδικαλιστικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ, και συγκεκριμένα για το θέμα της ακρίβειας, αναφέρεται ότι παρά τη μείωση του πληθωρισμού σε σχέση με πέρσι, εντούτοις οι τιμές στα τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζονται.

Η δύσκολη κατάσταση για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιδεινώνεται και από τις αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες συνεχίζονται, και η ΠΕΟ απαιτεί όπως παρθούν μια σειρά από μέτρα.

Αναφορικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εξάγγειλε εδώ και καιρό ότι θα προχωρήσει σε φορολογική μεταρρύθμιση εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμμιά πρόοδος.

Υπάρχει δε αδιαφάνεια και έλλειψη δομημένου διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά την στεγαστική πολιτική, αναφέρεται ότι το στεγαστικό ζήτημα εξελίσσεται σε έντονο κοινωνικό πρόβλημα αφού η πρόσβαση σε προσιτή στέγη ή προσιτό ενοίκιο, όχι μόνο δεν αμβλύνεται αλλά αντίθετα επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

«Ένα χρόνο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το θέμα, δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί οι αρχικές μας εκτιμήσεις. Πέραν της ανεπάρκειας των σχεδίων ακόμα και αυτά που εξαγγέλθηκαν καθυστερούν, έχουν μηδενική εξέλιξη και δεν έχουν συμβάλει σχεδόν καθόλου στην άμβλυνση του προβλήματος. Θα επιμένουμε για την ανάγκη υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής που θα ανακουφίσει ουσιαστικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», προστίθεται .

Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας και υγείας, αναφέρεται ότι τα ζητήματα Ασφάλειας και Υγείας πρέπει να βρίσκονται πάντοτε στις προτεραιότητές της ΠΕΟ.

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρόλο που υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας, συνεχίζουμε να έχουμε εργατικά ατυχήματα. Χρειάζεται να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας», σημειώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση