ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι δύο καταλύτες για αγορά μετοχών Eurobank στην Ελληνική

Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γνωστό ως «Starlight» και η μείωση των 450 υπαλλήλων της Τράπεζας μέσω VRS

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Eurobank απέκτησε άλλο 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας και πλέον της λείπει μόνο 4% πριν φτάσει στο 30%, άρα και στον πλήρη έλεγχο της μεγαλύτερης τράπεζας λιανικής τραπεζικής στην Κύπρο. Το χρονικό σημείο που προέβη στην αγορά μέρους του ποσοστού της εταιρείας τεχνολογίας από την Λευκορωσία, Wargaming, μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Η ανακοίνωση της πράξης αγοράς των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από την Wargaming έγινε δύο ημέρες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για αποχώρηση 450 υπαλλήλων από την Ελληνική Τράπεζα μέσω Σχεδίου Εθελουσίας Εξόδου, περίπου του 17% των υπαλλήλων του Ομίλου. Το κόστος προς τα έξοδα της Ελληνικής ήταν ένα «αγκάθι» που εσωτερικά απασχολούσε τη Eurobank ενόψει πλάνων για περαιτέρω εισχώρηση στην Ελληνική Τράπεζα (πέρα από αυτή που είχε προβεί τον Ιούλιο του 2021 όταν αγόρασε το 12,6% από την Third Point). Ο δείκτης εξόδων προς έσοδα για την εννιαμηνία του 2022 για την Ελληνική παραμένει υψηλή, στο 74%, ωστόσο υπάρχει πλέον πλάνο μείωσής του μετά την αποχώρηση των 450 υπαλλήλων. Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών ανέρχεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ, με την αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους να αρχίζει από το 2023. Σημειώνεται πως τα έξοδα προσωπικού για την εννιαμηνία του 2022 για την Ελληνική ανήλθαν σε 113,2 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 53% των συνολικών εξόδων του Ομίλου.

Λειτούργησαν τα μονοψήφια ΜΕΔ

Η Ελληνική Τράπεζα έχει πλέον από τους μικρότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις κυπριακές τράπεζες, αφού ο δείκτης καθαρών ΜΕΔ στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στο 3,2%. Η Eurobank όταν έλαβε το πρώτο 12,6% της Ελληνικής το καλοκαίρι του 2021 από το ταμείο Third Point, η Ελληνική ήταν εν μέσω διαδικασιών για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου MEΔ, γνωστό και ως «Project Starlight», το οποίο θα επιτάχυνε τον καθαρισμό του ισολογισμού της Τράπεζας. Πράγματι, μέσα στο 2022 η τράπεζα ανακοίνωσε ότι πώλησε 700 εκατ. ευρώ ΜΕΔ στην Pimco.

Παράλληλα, μέσα στο 2022 πέρα από την μείωση των ΜΕΔ της με την πώληση του προβληματικού χαρτοφυλακίου 700 εκατ. ευρώ, κατάφερε να μειώσει το λόγο των καλών δανείων με των προβληματικών, αγοράζοντας χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων από την RCB Bank. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλάμβανε εξυπηρετούμενα δάνεια με μεικτή λογιστική αξία ύψους περίπου 556 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις για «δυτικοποίηση» των τραπεζών;

Πέρα από τη μείωση του κόστους της Ελληνικής Τράπεζας μέσω του Σχεδίου VRS και την μείωση των ΜΕΔ της που λειτούργησαν ως καταλύτες, η περιρρέουσα ευνοούσε μία τέτοια πράξη. Την πρώτη φορά η Eurobank βρήκε «παράθυρο» στην Ελληνική Τράπεζα αφού η Third Point θέλησε να αποεπενδύσει από Κύπρο, ενώ τη δεύτερη φορά φαίνεται να «άρπαξε την ευκαιρία» που δημιουργήθηκε λόγω κλίματος Ουκρανικού. Από το Μάρτη του 2022 έχουν προχωρήσει οι Αρχές σε αρκετά πακέτα κυρώσεων (sanctions) εταιρειών από Ρωσία και Λευκορωσία. Έτσι, η Wargaming αναγκάστηκε προ μηνών να προχωρήσει σε στρατηγική ανασκόπηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της σε όλο τον κόσμο και σταμάτησε να λειτουργεί στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Με το 7,2% που της έχει απομείνει στην Ελληνική δεν διαφαίνεται να έχει θέση στην Τράπεζα που σκοπεύει να κρατήσει, είτε λάβει αυτό το 7,2% η Eurobank μελλοντικά, είτε άλλος επενδυτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση