ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank

Αγόρασε το 13,4% των μετοχών της Wargaming και πλέον μαζί με το 12,6% που κατείχε γίνεται ο μεγαλομέτοχος με 26%

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προς έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας πάει η Eurobank, καθώς αγόρασε το 13,4% των μετοχών που κατείχε η Wargaming. Πλέον, αθροίζοντας το 12,6% που κατείχε από την αγορά όλων των μετοχών της Third Point Hellenic Recovery Fund το καλοκαίρι του 2021, ανεβαίνει στο 26%.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της Eurobank θα έβγαιναν το πρωί της Πέμπτης, 1ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει ποσοστό 13,41% (55.337.721 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ («Ελληνική Τράπεζα») αντί συνολικού τιμήματος €70.000.000.

Από αυτή τη συναλλαγή, η Wargaming παραμένει στην Ελληνική Τράπεζα με 7,2%, αφού είχε μέχρι πρότινος το 20,2% των μετοχών της τράπεζας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η Wargaming κράτησε το ποσοστό αυτό ώστε να πωλήσει σε μελλοντικό χρόνο, ενδεχομένως και σε μεγαλύτερη τιμή.

Το 20,2% της Ελληνικής Τράπεζας που κατείχε η Wargaming αντιστοιχεί σε 83,3 εκατομμύρια μετοχές από το σύνολο των εκδιδομένων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας (412 εκατ. είναι ο αριθμός των εκδιδομένων μετοχών της Ελληνικής). Το βράδυ της Τετάρτης 30ής Νοεμβρίου οι υπολογισμοί της «Κ» ήθελαν να είχε αγοράσει από την Wargaming περίπου 56 εκατομμύρια μετοχές, άρα συνυπολογίζοντας την τιμή που έκλεισε η μετοχή της Ελληνικής την Τρίτη (1,24 ευρώ), το «deal» θα ανερχόταν περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Εντέλει το deal πράγματι κόστισε 70 εκατ. και αγοράστηκαν 55 εκατ. μετοχές.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Eurobank χρειάζεται ακόμα 4% για να ελέγξει πλήρως την Ελληνική Τράπεζα.

Χαμόγελα και με τις ευλογίες των εποπτών το deal

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις εγχώριες εποπτικές αρχές σημειώνουν πως η συνέχιση των πράξεων της Eurobank για την Ελληνική τους εφησυχάζουν, αφού μπαίνουν μέτοχοι που είναι τραπεζίτες και με τραπεζική εμπειρία. Κοινώς, έχουν τις ευλογίες των εποπτών.

Πηγές της Eurobank σημείωσαν στην «Κ» πως, με αυτή την κίνηση δείχνουν εμπράκτως της εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή οικονομία. Όταν είχαν αγοράσει το ποσοστό της Third Point, στην ανακοίνωσή τους είχαν τονίσει ότι, η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον. Ίδια δ΄ήλωση έκαναν επισήμως και στο deal με την Wargaming: "Η επένδυση αυτή είναι εναρμονισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου Eurobank να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στις βασικές αγορές, στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις θετικές προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας".

Πηγές της Ελληνικής Τράπεζας χαρακτήρισαν την εξέλιξη θετική, διότι τέτοιες κινήσεις δείχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική από έναν ισχυρό τραπεζικό οργανισμό της Ελλάδας.

Τρίτη εξαγορά από το 2021

Είναι η τρίτη εξαγορά που υλοποιεί η Eurobank από το 2021, αφού απόκτησε την Direktna Bank στη Σερβία στις αρχές Ιουλίου του 2021. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου απέκτησε σε πρώτο στάδιο το 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας από την Third Point Hellenic Recovery Fund και τη σύναψε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την εξαγορά επιπλέον ποσοστού 2,7%. Μετά την ολοκλήρωση εκείνης της συναλλαγής, η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική είχε ανέβει στο 12,6%.

Η πολιτική επέκτασης στο εξωτερικό για την Eurobank είναι μέσα στους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας, η οποία επιτυγχάνεται σε τρεις βασικές αγορές εκτός Ελλάδας, την Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο.

Οι βασικοί μέτοχοι της Ελληνικής

Μεγαλομέτοχος στην Ελληνική Τράπεζα μετατρέπεται η Eurobank A.E με 26%. Δεύτερος μεγαλομέτοχος είναι η Demetra Holding Plc με 21,3%, και τρίτος η Poppy Sarl (Pimco) με 17,3%. Η Wargaming παραμένει με 7,2%, ενώ η Senvest έχει 5,1%. Οι "άλλοι" μέτοχοι έχουν το υπόλοιπο 23,5% της Ελληνικής.

Η εξαγορά υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους. Μέχρι τότε, η Wargaming Group Limited θα συνεχίσει να διατηρεί την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση