Kathimerini.com.cy
Οι αρμόδιες Αρχές στην Ευρώπη και στην Αμερική προσπαθούν να ξετυλίξουν το μίτο της Αριάδνης σχετικά με τον πλούτο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της New York Times βασισμένο σε διαρροή εγγράφων από δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες αποκαλύπτει δραστηριότητες από αρκετές επιχειρήσεις που ελέγχει το ρωσικό κράτος, όπως η τράπεζα επενδύσεων VTB Capital και η Gazprom. Σύμφωνα με άλλα ευρήματα, έγγραφο ήθελε την αγορά ιδιωτικού αεροσκάφους Bombardier Global 6000 έναντι 53,9 εκατομμυρίων δολαρίων από μια άγνωστη κυπριακή εταιρεία, τη Genetechma Finance Ltd.
Το ρεπορτάζ της NYT, αποκαλύπτει πως, σύμφωνα με τα αρχεία της Appleby η Genetechma λειτουργούσε για λογαριασμό της VEB, μιας κρατικής τράπεζας οικονομικής ανάπτυξης που συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Η VEB, της οποίας ο πρόεδρος φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ιδιωτικά τζετ, ήλεγχε την κυπριακή Genetechma μέσω θυγατρικής στο Λουξεμβούργο.
Εταιρεία για το Olympia
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, αναφέρεται πως, μια διαφορετική κυπριακή εταιρεία εμφανίστηκε στην αλυσίδα ιδιοκτησίας του γιοτ Olympia, η σχέση της οποίας με τον κ. Πούτιν εμφανίστηκε σε βρετανικά δικαστικά έγγραφα. Η υπόθεση αφορούσε περίπλοκους ισχυρισμούς για συνεργασία μεταξύ στελεχών σε πολλές ρωσικές ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Sovcomflot, της οποίας ο κύριος ιδιοκτήτης είναι η ρωσική κυβέρνηση.
Σε μια απόφαση ενός δικαστηρίου του Λονδίνου το 2010 όπως μεταφέρει η NYT, ο δικαστής Άντριου Σμιθ περιέγραψε πώς διάφοροι εμπλεκόμενοι παίκτες απέδωσαν τις θέσεις επιρροής τους στην «καλή σχέση» με τον κ. Πούτιν και, σε μια περίπτωση, θυμήθηκε μια συνάντηση στο Lipp Brasserie στη Γενεύη όπου το δώρο της Ολυμπίας προς αυτόν αναφέρθηκε. Το γιοτ, που εκτιμάται ότι κόστισε 35-50 εκατομμύρια δολάρια το 2002 και φέρεται να ήταν εξοπλισμένο με μαρμάρινα λουτρά, εκτεταμένη επιχρύσωση και τζακούζι, λέγεται ότι «διαχειρίζεται η Unicom», μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο.
Τα εταιρικά αρχεία στην Κύπρο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο αυστηρή ως προς την απαίτηση διαφάνειας ιδιοκτησίας, δείχνουν ότι η Unicom ανήκε σε εταιρεία των Βερμούδων, της οποίας η «τελική μητρική εταιρεία» ήταν κρατική ναυτιλιακή εταιρεία στη Ρωσία.