Kathimerini.gr
Μια φορολογική συμφωνία-oρόσημο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιχειρούν να διασώσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Εκπρόσωποι 130 χωρών συγκεντρώθηκαν στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι με στόχο να αλλάξουν την παγκόσμια νομοθεσία που θα επιτρέψει στις χώρες να καταργήσουν το τρέχον συνονθύλευμα των εθνικών εισφορών σε τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν επίσης ότι η απαγόρευση στους λεγόμενους «φόρους ψηφιακών υπηρεσιών», που πρόκειται να λήξει στις αρχές του 2024, μπορεί να παραταθεί έως ότου επιτευχθεί παγκόσμια συναίνεση. Χωρίς παράταση, είναι πιθανό να ακολουθήσουν εμπορικοί πόλεμοι, καθώς οι χώρες θα προχωρήσουν μόνες τους σε προσπάθειες να ανακτήσουν περισσότερα έσοδα από τις 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου που καλύπτονται από τη συμφωνία. Οι διαπραγματευτές ελπίζουν να ωθήσουν την απαγόρευση έως το 2025, λόγω φόβων ότι ορισμένες χώρες θα δυσκολευθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία. Μεταξύ αυτών είναι οι ΗΠΑ, όπου εδρεύουν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις είπε ότι «ο ελέφαντας στην αίθουσα» είναι οι ΗΠΑ και το αν θα εγκρίνει το Κογκρέσο οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στους κόλπους του ΟΟΣΑ. Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επικροτεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προσωρινά το φθινόπωρο του 2021, οι αλλαγές στη φορολογική συνθήκη απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί, για να επικυρωθεί.
Ορισμένες αναδυόμενες αγορές, εν τω μεταξύ, όπως η Ινδία, φοβούνται ότι η εξεύρεση παγκόσμιας λύσης για τη φορολόγηση των Big Tech –που αποκαλείται «πρώτος πυλώνας» στους παγκόσμιους φορολογικούς κύκλους– θα μειώσει τα έσοδά τους. Προς το παρόν, τα υπουργεία Οικονομικών μπορούν να φορολογήσουν το εισόδημα μιας εταιρείας μόνο εάν αυτή είναι φυσικώς παρούσα στη χώρα τους, προσέγγιση άκυρη στην εποχή της ψηφιοποίησης. Το νέο σύστημα, αντιθέτως, θα απαιτούσε από τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους με βάση το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις, μια μετατόπιση που ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα αλλάξει το πού φορολογούνται κέρδη περίπου 200 δισ. δολαρίων. Οι αλλαγές θα ισχύουν για πολυεθνικές με έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους άνω του 10%.
Οι αντιρρήσεις της Ινδίας και άλλων αναδυόμενων αγορών επικεντρώνονται σε αυτή τη φόρμουλα, η οποία υποστηρίζουν ότι θα ευνοήσει τις ανεπτυγμένες χώρες, απλώς και μόνο επειδή οι μεγαλύτερες πολυεθνικές πραγματοποιούν περισσότερες πωλήσεις σε πλουσιότερες οικονομίες. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν τα δικά τους μέτρα φορολόγησης των τεχνολογικών κολοσσών. Η Σρι Λάνκα συμμετείχε αρχικά στις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ, αλλά το 2021 αποφάσισε να μην εγκρίνει την πολιτική συμφωνία. Αντιμέτωπη με μια σαρωτική οικονομική κρίση, που την οδήγησε να ζητήσει δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, εξετάζει φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ να εγκαταλείψει το σχέδιο και να υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ.
Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η σημασία ενός «σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού συστήματος» για τις εταιρείες «δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί». Μόνο μια επικυρωμένη, παγκόσμια συνθήκη που εφαρμόζεται ευρέως θα μπορούσε «να επιτύχει αυτόν τον στόχο», ανέφερε σε επιστολή της προς τη γραμματεία του ΟΟΣΑ τον περασμένο μήνα. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται σήμερα, με τους διαπραγματευτές να ευελπιστούν ότι η διαδικασία θα τελειώσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους για να προχωρήσει μετά στα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο, ακόμη κι αν επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, ένα άτομο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε ότι δεν είναι «σαφές» εάν θα συγκεντρώσει πολλές υπογραφές μέχρι το τέλος του 2023.