Οι προκλήσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό, την υπεραπλούστευση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών επιδομάτων και κοινωνικής ευημερίας με αρωγό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αμεσότερη και εγκαιρότερη παρέμβαση του κράτους σε ευάλωτες ομάδες και πολίτες που έχουν ανάγκη είναι δεκάδες. Η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση μίλησε στην «Διασπορά Ειδήσεων και την Οριάνα Παπαντωνίου για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις δράσεις που λαμβάνει και τρέχει το υφυπουργείο δίνοντας το στίγμα μιας νέας εποχής ενώ τόνισε παράλληλα πως χρειάζεται υπομονή και χρόνος.
Μέσα από το σχέδιο «Κύπρος - Το Αύριο» χθες βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τον πυλώνα «Κράτος Πρόνοιας - Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς» στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε πολιτικό μνημόσυνο για την Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τα πεπραγμένα της Διακυβέρνησης του, αλλά και το συνδεδεμένο με το παραχθέν έργο, Σχέδιο η «Κύπρος-το αύριο», που μέσα από 56 μεταρρυθμιστικές προβλέψεις και 74 επενδυτικές δράσεις αποτελεί το κληροδότημα του, όπως είπε, για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Με... αγωγούς δήμους και κοινότητες - Γροθιά στη γραφειοκρατία
Εξ’αφορμής της παρουσίασης ο ΣΠΟΡ FM 95,0 και η Οριάνα Παπαντωνίου φιλοξένησαν στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση. Η αρμόδια Υφυπουργός εντόπισε σημαντικό κομμάτι του προβλήματος των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας -ή παροχών και επιδομάτων- στο γεγονός ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι δύσκολο -λόγω των διαδικασιών- να φτάσουν στους πολίτες. Για τη λύση του προβλήματος αναμένεται η πρόσληψη 25 κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τοποθετηθούν σε συμβουλευτικά κέντρα σε 5 δήμους αλλά και 2 περιφερειακά κέντρα ορεινής ανάπτυξης (για στήριξη των ορεινών περιοχών) εντός των ημερών. Κάτι που θα φέρει αμεσότερη συνεργασία και εγκαιρότερες παρεμβάσεις αφού οι λειτουργοί θα αξιολογούν σε πρώτη φάση και μετά θα μεταφέρονται περαιτέρω, αν χρειάζεται στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.
«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Ένας εκσυγχρονισμός χρειάζεται σωστή οργάνωση και για τα απτά αποτελέσματα χρειάζεται χρόνος» ανέφερε η Αναστασία Ανθούση κάνοντας λόγο για τη δημιουργία 24ωρου κέντρου άμεσης παρέμβασης όπου θα μπορεί ο πολίτης να ζητήσει παρέμβαση του Κράτους ν’απευθυνθεί τελικά παρακάμπτοντας την γραφειοκρατεία. «Δεν μπορούν ν’αλλάξουν όλα μ’ένα μαγικό ραβδι» σημείωσε.
Με την ενίσχυση και τα προγράμματα του σχεδίου προκήρυξη τριών δομών παιδικής προστασίας για τα παιδιά που τελούν υπό την προστασία του Κράτους και με τη βοήθεια του εφόρου κρατικών εγγυήσεων (αρχές Οκτωβρίου) προκήρηξη 25 βρεφονηπιακών σταθμών όπου οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση να μπορούν να δημιουργήσουν δικούς τους σταθμούς ενισχύοντας το σχέδιο διδάκτρων και σίτισης. «Διασφαλίζουμε ότι στις ευάλωτες ομάδες θα είμαστε εκεί» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως στόχος δεν είναι μόνο η επιδοματική πολιτική αλλά να υπάρχει πολύπλευρη προσέγγιση στην κοινωνική παρέμβαση και στήριξη.
95% των αιτήσεων για ΕΕΕ συμπληρώθηκαν λάθος - Τι αλλάζει
Στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των επιδομάτων στο σύνολο έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία για ηλεκτρονική υποβολή σε ότι αφορά το επίδομα τέκνου και μονογονιού, ενώ όπως η ίδια η Υφυπουργός παραδέχθηκε, μεγάλο πρόβλημα με καθυστερήσεις παρατηρήθηκε στην αξιολόγηση των αιτήσεων για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με το υφιστάμενο μοντέλο παρατηρήθηκε ότι το 95% των αιτήσεων ήταν μη ορθά συμπληρωμένες, κάνοντας λόγο για χρονοβόρα διαδικασία που σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας δρομολογείται η απλοποίηση του και γύρω στον Οκτώβριο θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά. Παράλληλα δημιουργήθηκαν 7 κέντρα (ένα ανά επαρχία και δύο σε ορεινές περιοχές) με τοποθέτηση λειτουργών της υπηρεσίας επιδομάτων για να αποφευχθεί το πήγαινε-έλα με γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, μειώνοντας τον χρόνο αξιολόγησης κάτι που μάλιστα έγινε με το υφιστάμενο προσωπικό της υπηρεσίας με την Αναστασία Ανθούση να εξήρει τη δουλειά που έγινε. Στόχος η ψηφιοποίηση όλων των επιδομάτων σε ένα ενιαίο αρχείο.
Εν συνεχεία, η υφυπουργός δήλωσε πως η μεγάλη πρόκληση ήταν αρχικά η οργάνωση του Υφυπουργείου από το μηδέν και ακολούθως η μεταφορά του Τμήματος Ενσωμάτωσης. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι η ώρα να σπείρουμε. Θαύματα δε μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται υπομονή» κατέληξε.