ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν: Εγκρίθηκε ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων για την Κύπρο

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, περιοχές που καλύπτουν το 49,46% της Κύπρου θα δικαιούνται περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις

ΚΥΠΕ

Την έγκριση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Κύπρου για την περίοδο 2022 με 2027 ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές κρατικές ενισχύσεις (ΚΓΠΕ) που ενέκρινε πρόσφατα η Επιτροπή.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της Κύπρου καθορίζει τις περιφέρειες της χώρας που δικαιούνται περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις και καθορίζει επίσης τη μέγιστη βοήθεια που δικαιούται κάθε δικαιούχα περιοχή, ως ποσοστό των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές, περιοχές που καλύπτουν το 49,46% της Κύπρου θα δικαιούνται περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ (οι λεγόμενες περιοχές «γ»).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειες αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων, η Κύπρος έχει ορίσει μια λεγόμενη περιοχή «μη προκαθορισμένη περιοχή ‘γ’», η οποία στην πράξη αποτελείται από 359 δήμους (με συνολικό πληθυσμό 413.225 κατοίκους) οι οποίοι καλύπτουν το 49,17 % του πληθυσμού της χώρας.

Στην περιοχή αυτή, το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 15% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών, βάσει κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 100% του μέσου όρου της ΕΕ-27. Η εν λόγω μέγιστη ενίσχυση μπορεί να αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες για επενδύσεις από επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες για επενδύσεις από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, για τις αρχικές επενδύσεις τους με επιλέξιμες δαπάνες μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο των σχετικών αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις («ΚΓΠΕ») που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Οι αναθεωρημένες ΚΓΠΕ επιτρέπουν στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις περιοχές οι οποίες μειονεκτούν όσον αφορά την οικονομική ευημερία, τα εισοδήματα των πολιτών και την ανεργία. Παρέχουν επίσης αυξημένες δυνατότητες στα κράτη μέλη να στηρίξουν τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν μεταβατικές ή διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η μείωση του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αναθεωρημένες ΚΓΠΕ προβλέπουν ισχυρά μέτρα για αποτροπή της χρήσης δημόσιων κονδυλίων για ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης θέσεων εργασίας από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο, στο πλαίσιο της προστασίας του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X