Money Review
Ένα παγωμένο κοκτέιλ στην κορυφή ενός ουρανοξύστη στο Ντουμπάι αποτελεί για πολλούς τον ορισμό της πολυτέλειας. Αλλά ένας επιχειρηματίας από τη Γροιλανδία υπόσχεται να απογειώσει αυτή την κοσμοπολίτικη εμπειρία, βάζοντας στα ποτήρια πάγο από παγετώνες ηλικίας 100.000 ετών. Μάλιστα, δηλώνει έκπληκτος που αυτή του η επιχειρηματική ιδέα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις –ακόμα και απειλές για τη ζωή του- στα social media.
Η Arctic Ice μαζεύει πάγο από τα φιόρδ της Γροιλανδίας και στη συνέχεια τον στέλνει με πλοία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πωλείται σε ακριβά μπαρ.
Στη Γροιλανδία, το να χρησιμοποιούν πάγο από τους παγετώνες για τα ποτά τους είναι κάτι συνηθισμένο. Και παρότι διάφοροι επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν με εξαγωγές αυτή τη συνήθεια, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο Malik V Rasmussen, συνιδρυτής της Arctic Ice, εξηγεί ότι ο πάγος των παγετώνων δεν είναι σαν τα κοινά παγάκια. Πρόκειται για πάγο που έχει συμπιεστεί εδώ και χιλιετίες, με αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου φυσαλίδες και να λιώνει πιο αργά από τα παγάκια που συνήθως χρησιμοποιούνται στα ποτά. Επιπλέον, ο πάγος αυτός είναι πιο αγνός από το μεταλλικό νερό που χρησιμοποιεί ευρέως η βιομηχανία του πάγου.
«Ο πάγος Arctic Ice προέρχεται κατευθείαν από τους φυσικούς παγετώνες της Αρκτικής, οι οποίοι είναι παγωμένοι εδώ και πάνω από 100.000 χρόνια. Αυτά τα κομμάτια πάγου δεν έχουν έρθει σε επαφή με χώματα και δεν έχουν μολυνθεί από ρύπους που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό καθιστά το Arctic Ice το πιο καθαρό H2O στη γη», γράφει το σάιτ της εταιρείας.
Όπως σημειώνει ο Guardian, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2022, αλλά μόλις πρόσφατα έστειλε τους πρώτους 20 τόνους πάγου.
Οι αντιδράσεις υπήρξαν μεγάλες, προς έκπληξη των ιδρυτών της. «Δεν θα έπρεπε να ανησυχείτε για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αντί να πουλάτε το νερό των παγετώνων;», γράφουν κάποιοι στα social media. «Τι είναι αυτή η δυστοπία;», αναρωτιούνται άλλοι. Κάποια μηνύματα φτάνουν στα όρια των απειλών για τη ζωή του, ομολογεί ο Rasmussen.
Όμως, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο πάγος της είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Τα φιόρδ της Γροιλανδίας είναι συνήθως γεμάτα από παγόβουνα που έχουν αποκοπεί από τους παγετώνες. Η Arctic Ice διαθέτει ένα ειδικό πλοίο με γερανό, με το οποίο αναζητά τον λεγόμενο «μαύρο πάγο», αυτόν που δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με την κορυφή αλλά ούτε με τον πάτο του παγετώνα. Αυτός ο πάγος είναι πιο αγνός, αλλά και πιο δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μέσα στο νερό, είναι εντελώς διάφανος.
Μόλις βρει το κατάλληλο κομμάτι, το πλοίο της Arctic Ice το σηκώνει με τον γερανό και το τοποθετεί μέσα σε πλαστικά κιβώτια. Στη συνέχεια, τα κιβώτια τοποθετούνται μέσα σε container και μεταφέρονται στη Δανία με την ναυτιλιακή εταιρεία Eimskip της Ισλανδίας.
Στη Δανία, ο πάγος φορτώνεται σε άλλο πλοίο, το οποίο τον μεταφέρει στο Ντουμπάι, όπου και πωλείται από τον τοπικό διανομέα Natural Ice.
Η Arctic Ice δηλώνει αποφασισμένη να γίνει ενεργειακά ουδέτερη και υπόσχεται να αντισταθμίσει όλες τις εκπομπές ρύπων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της. «Πιστεύω ότι ήρθα σε αυτό τον κόσμο για να βοηθήσω τη Γροιλανδία στην πράσινη μετάβασή της. Έχουμε αυτή την ατζέντα στην εταιρεία, αλλά ίσως να μην την έχουμε επικοινωνήσει αρκετά καλά», λέει ο Rasmussen.
Ο πρωταρχικός στόχος του, πάντως, είναι να φέρει νέες πηγές εσόδων στη Γροιλανδία, η οποία εξαρτάται οικονομικά από την Δανία σε μεγάλο βαθμό. Για να αποκτήσει ανεξαρτησία –πολιτική και οικονομική- απαιτείται ανάπτυξη, λέει.
«Στη Γροιλανδία, βγάζουμε τα χρήματά μας από τα ψάρια και από τον τουρισμό. Για πολύ καιρό, ήθελα να βρω κάτι άλλο από το οποίο να μπορούμε να βγάλουμε κέρδος», σημειώνει ο επιχειρηματίας.