Kathimerini.gr
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται τα σχέδια της Ρωσίας για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος, καθώς η χώρα στρέφεται σε εναλλακτικές τακτικές προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία. Το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση ψηφιακού ρουβλίου εγκρίθηκε χθες από την Ανω Βουλή της Ρωσίας και έτσι η δοκιμαστική φάση του προγράμματος είναι πιθανό να ξεκινήσει πολύ σύντομα, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Πρόκειται για μία από τις πολλές στρατηγικές που εξετάζονται για την ενίσχυση της οικονομίας, η οποία παραπαίει ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της χώρας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μετά την εφαρμογή των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι βρέθηκε μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα διολίσθησε σε χαμηλό 15 μηνών έναντι του δολαρίου, μετά την ανταρσία της Wagner.
Οι ρωσικές εξαγωγές έχουν επίσης καταρρεύσει λόγω των κυρώσεων. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του έτους το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 93% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εξ ου και τώρα η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ψηφιακό νόμισμα ως πιθανό τρόπο αναβίωσης του ρουβλίου και προκειμένου να διευκολύνει τις διασυνοριακές πληρωμές.
Ο Νικολάι Ζουράβλεφ, αντιπρόεδρος του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι το ψηφιακό ρούβλι μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές της χώρας σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
«Στο τρέχον περιβάλλον είναι σημαντικό να έχουμε ανεξάρτητα εργαλεία πληρωμών και πηγές οικονομικών πληροφοριών, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εμπόριο με τους ξένους εταίρους μας», δήλωσε. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλές είναι οι κεντρικές τράπεζες που ήδη «φλερτάρουν» με την ιδέα του ψηφιακού νομίσματος. Συνολικά 11 χώρες διεθνώς έχουν λανσάρει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, ενώ εννέα κράτη από την ομάδα του G20 έχουν δοκιμαστικά προγράμματα. Σε αυτά τα πρώιμα στάδια η Κίνα φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο, καθώς το ψηφιακό γουάν έκανε το ντεμπούτο του το 2020. Τώρα γίνονται έλεγχοι της αξιοποίησής του σε τουλάχιστον 200 σενάρια, όπως για τις δημόσιες μεταφορές, τις πληρωμές διαφόρων ειδών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.