ΚΥΠΕ
Στην απόφαση να προχωρήσει τον Ιανουάριο στην ψήφιση του νομοσχεδίου για πλαφόν στην τιμή πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, κατέληξε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία συνεδρίασε με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, ώστε να εξεταστούν πτυχές της ρύθμισης που προωθείται από το Υπουργείο.
Ο κ. Παπαναστασίου κλήθηκε να απαντήσει σε απορίες των Βουλευτών αναφορικά με τα σημεία πώλησης, τις ετικέτες εμφιαλωμένου νερού και τις συσκευασίες που εμπίπτουν στην εφαρμογή του πλαφόν τιμής πώλησης, ενώ δέχθηκε και εισηγήσεις από πλευράς τους. Μάλιστα, ανέφερε ότι κατόπιν των εισηγήσεων που διατυπώθηκαν, κρίθηκε σκόπιμο να εξεταστεί ο καθορισμός ενιαίας τιμής πλαφόν σε όλα τα σημεία πώλησης που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής.
Ο Υπουργός διευκρίνισε, τόσο ενώπιον της Επιτροπής, όσο και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, ότι το νομοσχέδιο ορίζει συγκεκριμένα σημεία πώλησης για την εφαρμογή πλαφόν τιμής λιανικής πώλησης, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην υπάρχει παρέμβαση στον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, δεν περιλαμβάνονται στα σημεία αυτά περίπτερα ή υπεραγορές, αλλά περιλαμβάνονται σημεία όπως αεροδρόμια, κυλικεία γηπέδων, αναψυκτήρια σε παραλίες, θεματικά πάρκα ή κινηματογράφοι.
Η προσπάθεια του Υπουργείου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαναστασίου, είναι «για ένα πολύ σημαντικό καταναλωτικό αγαθό, όπως είναι το νερό, σε σημεία τα οποία δεν υπάρχει ανταγωνισμός, να προστατευτεί ο καταναλωτής και να αγοράζει το συγκεκριμένο καταναλωτικό αγαθό σε μία τιμή η οποία να είναι λογική για τον καταναλωτή πρώτα και για τον έμπορο».
Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Υπουργός θα υποδείξει τις δομές, δηλαδή τα σημεία πώλησης, στα οποία θα εφαρμόζεται το πλαφόν, και να επιλέξει την τιμή, η οποία θα είναι αποτέλεσμα μίας μεθοδολογίας υπολογισμού, την οποία θα επιβάλει στις συγκεκριμένες δομές. Σημείωσε επίσης ότι σκοπός είναι ο νυν Υπουργός να υποδείξει όλες εκείνες τις δομές, στις οποίες δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το συγκεκριμένο καταναλωτικό αγαθό.
Όσον αφορά τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό της τιμής, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι, κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης από ελεγκτικό οίκο, το Υπουργείο είναι σήμερα έτοιμο να καθορίσει τιμές σε συγκεκριμένους χώρους. Εξάλλου, ο Υπουργός στις δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ λογική η πρόταση που διατυπώθηκε από Βουλευτές κατά τη συνεδρίαση, για μία συγκεκριμένη τιμή για όλες τις δομές, η οποία να είναι βιώσιμη για τις συγκεκριμένες δομές, αντί να υπάρχει υπολογισμός τιμής για κάθε δομή ξεχωριστά.
Επίσης, ο κ. Παπαναστασίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το διάταγμα έχει ήδη ετοιμαστεί και έχει σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία, διαβεβαιώνοντας τους Βουλευτές ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο για να προχωρήσει με την επιβολή πλαφόν, εφόσον ψηφιστεί η νομοθεσία.
Απαντώντας, αργότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να προκύψουν υψηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν σήμερα, μετά το καθορισμό του πλαφόν, ο κ. Παπαναστασίου διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό, σημειώνοντας ότι η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη και επιτρέπει περιθώριο κέρδους και ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να είναι βιώσιμη η τιμή για όλες τις δομές.
Θετικά βήματα μετά τη συζήτηση διαπίστωσαν Βουλευτές και Υπουργός
Κατά τη συνεδρίαση, ο Υπουργός κλήθηκε να διευκρινίσει ζητήματα που προκύπτουν από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Στο τέλος της συζήτησης, τόσο οι Βουλευτές, όσο και ο Υπουργός διαπίστωσαν ότι έγιναν θετικά βήματα στα ζητήματα που τέθηκαν, τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων τη διαδικασία καθορισμού της τιμής πλαφόν, τα σημεία πώλησης, αλλά και το είδος των συσκευασιών εμφιαλωμένου νερού για τις οποίες θα εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Κάποια από τα μέλη της Επιτροπής, όπως ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα μπορούσε το νομοσχέδιο να προχωρήσει προς ψήφιση κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου. Αυτό υποστήριξε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα λυθούν οι απορίες και επιτευχθεί κάποια σύγκλιση θέσεων.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από πλευράς Βουλευτών και Υπουργείου, όμως, αποφασίστηκε η κατ' άρθρο συζήτηση να συνεχιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής τον Ιανουάριο, μετά τις προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο κείμενο του νομοσχεδίου από το Υπουργείο, και ακολούθως να προωθηθεί αυτό προς ψήφιση από την Ολομέλεια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Σύκας, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τη θέση του κόμματός του ότι «η ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να διαταράσσεται από κρατικές παρεμβάσεις» σημείωσε, όμως, ότι στην προκειμένη περίπτωση, με προμετωπίδα την προστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια σε ένα τόσο βασικό αγαθό, το νερό, υπάρχει θετική προσέγγιση.
«Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νομοσχεδίου, είναι ότι δεn θα αφαιρεθούν από το παράρτημα τα αναφερόμενα σημεία πώλησης», πρόσθεσε ο κ. Σύκας. Σημείωσε επίσης ως σημαντική παράμετρο τη δέσμευση του Υπουργείου για ορθή τήρηση και έλεγχο της αγοράς, «ώστε να μην υπάρχουν άνομες πράξεις, που να καταστρατηγούν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου».
«Σημειώνουμε τη θετική πρόθεση του Υπουργού να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις και να πιέσει την αρμόδια υπηρεσία για να κλείσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε εξέταση και ψήφιση του νομοσχεδίου», σημείωσε ακολούθως ο κ. Σύκας, καταλήγοντας ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να φέρει και επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση ανησυχίες για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η υποχρέωση των πωλητών για καθορισμό τουλάχιστον μίας ετικέτας εμφιαλωμένου νερού στη οποία θα εφαρμόζεται το πλαφόν τιμής πώλησης.
Ανέφερε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων της συγκεκριμένης επωνυμίας. Σημείωσε, ακόμα, ότι μπορεί να προκύψουν και φαινόμενα χειραγώγησης των τιμών. Επίσης, ο κ. Κώστα εξέφρασε τη διαφωνία του με το γεγονός ότι η ενιαία τιμή θα αφορά μόνο συσκευασίες ποσότητας 750 ml και 500 ml.
Απαντώντας στις ανησυχίες αυτές, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει στα ράφια των προκαθορισμένων σημείων πώλησης τουλάχιστον μία επωνυμία που θα πωλείται στην τιμή πλαφόν που θα ορίζει το διάταγμα και ότι, εφόσον εξαντληθεί η συγκεκριμένη επωνυμία, θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη, που θα πωλείται επίσης στην καθορισμένη ανώτατη τιμή. Αυτό, όπως είπε, εξαλείφει τον κίνδυνο να μην υπάρχει διαθεσιμότητα εμφιαλωμένου νερού που να πωλείται στην καθορισμένη τιμή.
Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι όταν στο ράφι υπάρχει μία τουλάχιστον ετικέτα που «σπρώχνει» την τιμή του εμφιαλωμένου κάτω από το πλαφόν, θα λειτουργήσει ως «κράχτης» για μειωθούν οι τιμές και σε εμφιαλωμένα νερά άλλων επωνυμιών. Όσον για την παρατήρηση για τις συσκευασίες, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν και συσκευασίες των 330 ml.
Το ζήτημα του αποτελεσματικού ελέγχου έθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο Υπουργός σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει αυτεπάγγελτη εξέταση από πλευράς της αρμόδιας υπηρεσίας, πρόσθεσε, όμως, ότι ο καλύτερος έλεγχος θα γίνεται από τον ίδιο καταναλωτή, ο οποίος θα μπορεί να καταφεύγει στην αρμόδια υπηρεσία με καταγγελίες σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται πλαφόν στην τιμή πώλησης σε σημεία που εμπίπτουν σε αυτή.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, έθεσε το ζήτημα κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πλαφόν στην τιμή πώλησης όλων των επωνυμιών εμφιαλωμένου νερού στα καθορισμένα σημεία πώλησης. Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, όμως, επισημάνθηκε ότι τίθενται ζητήματα περιορισμού της ελευθερίας της αγοράς, σε περίπτωση που επεκταθεί η εφαρμογή του πλαφόν.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι «έγνοια μας πρέπει να είναι ο καταναλωτής» επισημαίνοντας τη σημασία του νομοσχεδίου για δομές όπου ο καταναλωτής δεν έχει πολλές επιλογές για να προμηθευτεί ένα σημαντικό αγαθό, όπως το νερό.
Ο κ. Γιακουμή εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν προχωρά το νομοσχέδιο προς ψηφοφορία στην ερχόμενη Ολομέλεια και σημείωσε ότι «πρέπει να καταλήξει επιτέλους και να ψηφιστεί, γιατί δεν πρέπει να φέρνουμε προσκόμματα». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Υπουργός διασκέδασε τις ανησυχίες αρκετών μελών της Επιτροπής και ανέλαβε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο εισηγήσεις που τέθηκαν σήμερα.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο πρέπει να υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο και για συμπερίληψη άλλου μεγάθους συσκευασιών εμφιαλωμένου νερού, σε περίπτωση που εμφφανιστούν και άλλες στο μέλλον. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη καθορισμού διαδικασιών ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και στη θέσπιση των ποινών για τη μη τήρησή της.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που διαπιστώθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας όμως ότι αυτές δεν οφείλονται στη Βουλή. Είπε, μάλιστα, ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν αποφάσεις και υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, αναφέροντας ότι από πλευράς Βουλής «έχουν κλείσει πόρτες».
Εξάλλου, στο θέμα της καθυστέρησης αναφέρθηκε και ο Κώστας Κώστα, διαμαρτυρόμενος για δημόσιες τοποθετήσεις που επέρριψαν ευθύνες στη Βουλή. Ο κ. Κώστα είπε ότι, όταν έφτασε στη Βουλή το νομοσχέδιο το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση.
Πάντως, ερωτηθείς ο Υπουργός από δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία για τους λόγους της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε, απάντησε πως στόχος του ήταν η συζήτηση να ολοκληρωθεί σήμερα. Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες περαιτέρω συζητήσεις που είναι σεβαστές και ότι και το Υπουργείο θα χρειαστεί να επεξεργαστεί κάποια σημεία και να επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση, με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και το νομοσχέδιο θα προωθηθεί προς ψήφιση.