Kathimerini.com.cy
Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Dr. Joachim Nagel επισκέφθηκε την Κύπρο για να συμμετάσχει σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με θέμα, «Εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και η αποτελεσματικότητα της Νομισματικής Πολιτικής». Στο πλαίσιο του συνεδρίου συμφώνησαν με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου πως, θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες ισχυρές πιέσεις τιμών.
Στο περιθώριο του συνεδρίου ο πρόεδρος της Bundesbank, δρ Joachim Nagel (J.N.) και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου (Κ.Η.) παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη στην «Κ», μιλώντας για τον πληθωρισμό, την τρέχουσα στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα επιτόκια και τις επιπτώσεις των πολέμων στις Οικονομίες.
Στη συνέντευξή τους ο δρ Nagel αποκαλεί των πληθωρισμό ένα πεισματάρικο και άπληστο θηρίο, ενώ ο κ. Ηροδότου υποδεικνύει πως δεν υπάρχει κάποια χώρα στην Ευρωζώνη που να μην έχει επηρεαστεί από τον υψηλό πληθωρισμό.
- Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος και ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν περισσότερο την τάση αυτή;
J.N.: Είδαμε μια ενθαρρυντική μείωση του πληθωρισμού φέτος. Ειδικότερα, οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Ωστόσο δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και τους επόμενους μήνες. Επιτρέψτε μου να αναφέρω τρεις παράγοντες. Πρώτον, ο αντίκτυπος των επιδράσεων βάσεις στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού εξασθενεί (dampening base effects are getting weaker). Οι τιμές ήταν ήδη πολύ υψηλές το φθινόπωρο του 2022, γι’ αυτό η αύξηση στο επίπεδο του φθινοπώρου του 2023 ήταν συγκριτικά μικρή. Αυτό το μαθηματικό αποτέλεσμα σύντομα δεν θα υφίσταται. Δεύτερον, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις αυξήσεις της τιμής της ενέργειας καταργούνται σταδιακά σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Τρίτον, η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για εργαζομένους σημαίνει ότι η αύξηση των μισθών πιθανόν να παραμείνει ισχυρή. Συνολικά, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό και με πιθανές αυξομειώσεις στην πορεία.
Διαβάστε την συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.