ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Τέλεια Καταιγίδα» στην Παγκόσμια Οικονομία

Εφιαλτικές ήταν οι εικόνες στις οθόνες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Wall Street, όπου οι δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη τους πτώση, από το Κραχ του 1987

Με τη ραγδαία του εξάπλωση, ο νέος κορωνοϊός, COVID-19 (SARS-CoV-2), ήρθε να «χτυπήσει» την πόρτα, και της παγκόσμιας οικονομίας. Τόσο κυβερνήσεις, όσο και παγκόσμιοι οργανισμοί, φαίνονται να μην έχουν πείσει τις αγορές, οι οποίες για συνεχίζουν την πτωτική τους τάση, εδώ και εβδομάδες.

Αποτέλεσμα αυτού, ήταν και οι εφιαλτικές εικόνες στις οθόνες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Wall Street, όπου οι δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη τους πτώση, από τον Οκτώβριο του 1987.

Εικόνες Κραχ του 1987 στην Wall Street

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέρρευσε χθες, 12 Μαρτίου, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του μετά το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένου πανικού που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα όπως τα μετέφεραν οι New York Times, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street, ο Dow Jones κατέρρευσε κατά 9.99% (ή -2,352.60), κλείνοντας στις 21.200,47 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 9.43% (ή -750.25) στις 7.201,80 μονάδες και ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 9.51% (ή -260.74) στις 2.480,73 μονάδες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 10%, πτώση, που ανακόπηκε οριακά και μόνο μετά από παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (US Federal Reserve), σε μια απόπειρα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η ενίσχυση θα περιλαμβάνει ένα «πακέτο» ρευστότητας τάξης του $1,5 τρις δολ. στη διατραπεζική αγορά, μέσω μέσω τρίμηνων repos.

Σύμφωνα με το CNN, η «Fed» ανακοίνωσε ότι αυτές οι ενέσεις ρευστότητας γίνονται «για να αντιμετωπιστούν οι εξαιρετικά ασυνήθιστες διαταραχές στη χρηματοδότηση των αγορών γεγονός που συνδέεται με την επιδημία του κορωνοϊού».

Ακόμη, η Wall Street οδηγήθηκε σε δεύτερη παύση των διαπραγματεύσεων εντός μίας εβδομάδας, όταν με την έναρξη των συναλλαγών της ημέρας, ο δείκτης S&P 500 κατέρρευσε κάτω από το 7%, ενεργοποιώντας την αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά.

«Βυθίζονται» τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τον γαλλικό CAC 40 ο οποίος έκλεισε με απώλειες τάξης των -565.99 μονάδων, ή 12.28%, ακολούθησαν ο γερμανικός DAX με -1,277.55 μονάδων ή 12.24% και ο βρετανικός FTSE 100 με κάθοδο τάξης του 10.87% ή -639.04 μονάδων.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300, σημείωσε επίσης μεγάλες απώλειες, οι οποίες άγγιξαν το 11.53% ή -149.92 μονάδων.

Στα ασιατικά χρηματιστήρια, οι δείκτες έκλεισαν τη μέρα με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να έχει πτώση -856.43 μονάδες ή 4.41%, τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να μειώνεται κατά 3.66% ή -922.54 μονάδες και τον κινεζικό Shanghai Composite με 1.52%. Ο δείκτης All Ordinaries στην Αυστραλία έκλεισε τη μέρα του με απώλειες, 7.23% ή -418.40 μονάδων.

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα ταξίδια από την Ευρώπη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη, 11 Μαρτίου,ξημερώματα της Πέμπτης Κύπρου, ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια, για τριάντα ημέρες, από την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Φανερά ενοχλημένη η Ευρώπη

Με έντονο ύφος απάντησαν οι ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά των μονομερών μέτρων της κυβέρνησης Τραμπ.

Κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου, μεταξύ άλλων δήλωσαν μεταξύ άλλων, πως «ο κορωνοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μία ήπειρο και απαιτεί συνεργασία αντί για μονομερείς ενέργειες».

Σημείωσαν επίσης πως «η Ε.Ε. αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν αν εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβουλεύσεις. Η Ε.Ε. έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».

Λαγκάρντ: «Ανεπαρκές» τα μέτρα της Επιτροπής

Η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από απάντηση της σε σχετική ερώτηση, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγγιση όλων των παικτών» ενάντια στην αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, COVID-19.

Για το λόγο αυτό η ίδια απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν εμπροσθοφυλακή και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «ανεπαρκές», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, «whatever it takes», για τη διάσωση της οικονομίας».

Σύμφωνα με τις Financial Times, o κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε μία υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω, τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα για φέτος, 2020, ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022.

Ωστόσο όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες, καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.

Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η παρούσα κατάσταση.

O Αναπόφευκτος Επηρεασμός της Κύπρου

«Εκείνο που προέχει είναι η δημόσια υγεία», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά το πέρας των διαβουλεύσεών του με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και τα οικονομικά επιτελεία των Κομμάτων, τη Πέμπτη, 12 Μαρτίου.

Έχοντας πλέον επικαιροποιημένα δεδομένα δεδομένα ενώπιον του, σε συντονισμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και εξάπλωσης της νόσου, η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενός δημοσιονομικού πακέτου στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Εξήγησε ότι το πακέτο στοχεύει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του επιπέδου των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν. Όσον αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους και θα γίνει παροχή ενίσχυσης στις περιπτώσεις που πλήττονται επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα στηρίζεται πάνω στις δαπάνες και τις χορηγίες, είτε στις φοροελαφρύνσεις και μέτρων φορολογικής ανακούφισης.

Με την σειρά της, η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι «η δέσμη μέτρων θα αφορά και την προστασία των εργαζομένων, τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε να μην αυξηθεί η ανεργία και για τη προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού». Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προβλέπουν και την κάλυψη των αδειών των γονέων οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, κατά την περίοδο την οποία τα σχολεία θα είναι κλειστά.

Πηγές: Financial Times, New York Times, Bloomberg, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X