ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Η ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αρκετή;

Τα έσοδα για τα ξενοδοχεία στις πόλεις που φιλοξένησαν ολυμπιακά αθλήματα αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

Η οικονομία της Γαλλίας μπορεί να έλαβε ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να επιβαρύνει τις χρηματαγορές της.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Γαλλίας έλαβε αναπτυξιακή ώθηση από την εισροή επισκεπτών και τις δαπάνες σε τομείς όπως τα ξενοδοχεία, η εστίαση και τα μουσεία, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού της Γαλλίας, Olivia Grégoire.

Τα έσοδα για τα ξενοδοχεία στις πόλεις που φιλοξένησαν ολυμπιακά αθλήματα αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα έσοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό σε μουσεία και εστιατόρια σημείωσαν αύξηση 25% σε ετήσια βάση, δήλωσε η Grégoire στη γαλλική εφημερίδα La Tribune Dimanche.

Αρκετές έρευνες θεσμικών οργάνων δείχνουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα ενισχύσουν σημαντικά τη γαλλική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας την αστάθεια που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα του Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας αναμένει οικονομική ανάπτυξη μεταξύ 0,35% και 0,45% για το τρίτο τρίμηνο, έναντι επέκτασης 0,3% τα δύο πρώτα τρίμηνα. Έως και το 0,25% της ανάπτυξης θα μπορούσε να αποδοθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα οικονομικά οφέλη να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τον Ιούλιο, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο INSEE προέβλεψε επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνέβαλαν κατά 0,3% στην ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας ενδεχομένως τη συνολική ανάπτυξη στο 0,5%.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Visa έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τις δαπάνες από το εξωτρικό που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να εκτοξεύονται κατά 29%.

Ωστόσο, ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των εσόδων παραμένει αβέβαιος λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών προκλήσεων. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Γαλλίας, Olivier Garnier, σημείωσε: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δούμε πώς αυτή η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις προσλήψεις και τις επενδυτικές αποφάσεις», αναφερόμενος στην αποδυνάμωση της πολιτικής θέσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία έχει κάνει θετικά βήματα σε βασικούς τομείς, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 7,3% το δεύτερο τρίμηνο, από 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις για 2,4%. Αν και οι τιμές της ενέργειας επιτάχυναν, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών αμβλύνθηκε. Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται θετικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα που ενδέχεται να επιβαρύνει το κλίμα.

Το κατακερματισμένο κοινοβούλιο που προέκυψε μετά τις πρόωρες εκλογές και ο μη σχηματισμός κυβέρνησης ενδέχεται να εκτροχιάσει τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές του Μακρόν, παρά την επιτυχία του να εξασφαλίσει την υπόσχεση για ξένες επενδύσεις ύψους 14,6 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» που διεξήχθη τον Μάιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπορεί, τουλάχιστον προσωρινά, να αποτρέψουν την κάμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, καθώς το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο επισκίασε την πολιτική αναταραχή. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, η επιχειρηματική αβεβαιότητα το τρίτο τρίμηνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, μετά από μια έξαρση λόγω των πρόωρων εκλογών.

Οι γαλλικές αγορές εξακολουθούν να υποαποδίδουν

Παρά τα σημάδια οικονομικής βελτίωσης, το Χρηματιστήριο του Παρισιού συνεχίζει να κινείται υποτονικά λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών αβεβαιοτήτων.

Ο δείκτης αναφοράς CAC 40 έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κατά 5% την ίδια περίοδο.

Ο γαλλικός τραπεζικός τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές πολιτικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στα δημόσια οικονομικά. Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές μετοχές πολυτελών καταναλωτικών προϊόντων έχουν επίσης πληγεί καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχει περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως στην Κίνα. Το πρόσφατο sell-off στις παγκόσμιες αγορές έχει ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις γαλλικές μετοχές.

Ωστόσο, η βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών και η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κέρδη των εταιρειών το τρίτο τρίμηνο. Στους κλάδους που ενδέχεται να επωφεληθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η LVMH, η Hermès και η Kering, ενώ ενδέχεται να έχουν ωφεληθεί και αεροπορικές εταιρείες όπως η Air Liquide και η Air France.

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση