ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωβαρόμετρο: Χαμηλή η εμπιστοσύνη Κυπρίων στις συμβουλές τραπεζικών

40% επιλέγει καθοδήγηση από περιοδικά

ΚΥΠΕ

Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τους τραπεζικούς υπαλλήλους για συμβουλές για τις οικονομικές τους δραστηριότητες σε σχέση με τους πολίτες της υπόλοιπης ΕΕ, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο διαφημιστικά υλικά, σύμφωνα με έκτακτο ευρωβαρόμετρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και αφορά τη σχέση των Ευρωπαίων πολιτών με τον κόσμο των οικονομικών υπηρεσιών, ειδικά εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης ψηφιοποίησης του τομέα και της ανάπτυξης των βιώσιμων οικονομικών.

Σύμφωνα επίσης με τα ίδια στοιχεία, οι Κύπριοι τείνουν να μην θέλουν τις αποταμιεύσεις και επενδύσεις τους να χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά βλαβερές δραστηριότητες, όμως θεωρούν πως δεν έχουν αρκετή πληροφόρηση αν αυτό όντως συμβαίνει.

Οι κύριες πηγές πληροφόρησης που αξιοποιούν οι Κύπριοι για να πάρουν αποφάσεις για τα προσωπικά τους οικονομικά ζητήματα είναι εξειδικευμένη καθοδήγηση από περιοδικά ή υπηρεσία σύγκρισης (40% στην Κύπρο, 36% στην ΕΕ), οι συστάσεις από φίλους, συγγενείς και γνωστούς (34% στην Κύπρο, 35% στην ΕΕ) και οι διαφημίσεις και φυλλάδια με πληροφορίες για συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες (24% στην Κύπρο, 14% στην ΕΕ).

Αν και εμπιστεύονται τις διαφημίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τις εισηγήσεις υπαλλήλων των τραπεζών ή άλλων οικονομικών συμβούλων (17%), ενώ στην ΕΕ η επιλογή αυτή είναι η δημοφιλέστερη με 45%.

Μόλις 8% στην Κύπρο και 5% στην ΕΕ δηλώνουν πως επηρεάζονται σε πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και influencers.

Περιβαλλοντικά βιώσιμες τραπεζικές δραστηριότητες

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα βιώσιμα οικονομικά, 39% των Κύπριων και 24% στην ΕΕ δήλωσαν πως συμφωνούν έντονα ότι δεν θα ήθελαν οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις τους να αξιοποιηθούν για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων με αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ακόμα ένα 38% και στην Κύπρο και στην ΕΕ δήλωσαν πως συμφωνούν αρκετά πως δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο, ενώ μόλις 7% στην Κύπρο και 16% στην ΕΕ διαφώνησαν έντονα.

Ωστόσο, μόλις 34% στην Κύπρο και στην ΕΕ δηλώνουν βέβαιοι ή σχετικά βέβαιοι πως γνωρίζουν κατά πόσο οι αποταμιεύσεις και επενδύσεις τους αξιοποιούνται σε περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες.

Από την άλλη, 46% στην Κύπρο και 29% στην ΕΕ δηλώνουν πως λαμβάνουν πληροφόρηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων τους.

Δραστήρια σε άλλα κράτη μέλη οι Κύπριοι

Ένα 79% των Κύπριων (86% στην ΕΕ) δήλωσαν πως νιώθουν άνετα με τη διαχείριση των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ 77% των Κυπρίων (72% στην ΕΕ) δήλωσαν πως νιώθουν άνετα με τη χρήση ιστοσελίδων και εφαρμογών για τις τραπεζικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, το 9% στην Κύπρο (12% στην ΕΕ) όσων έχουν τραπεζικό λογαριασμό δήλωσαν πως έχουν τραπεζικό λογαριασμό σε άλλο κράτος μέλος.

Η Κύπρος είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο και στον ποσοστό πελατών τραπεζών που ανέφεραν πως αγόρασαν προϊόν όπως επενδύσεις σε άλλο κράτος μέλος (38% στην Κύπρο, 15% στην ΕΕ).

Τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα, αλλά και ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο.

«Καθώς η ψηφιοποίηση και η βιώσιμη οικονομία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις τράπεζες, είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι να είναι καλά πληροφορημένοι, να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και να είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ώστε κανείς να μη μένει πίσω» ανέφερε σε δήλωσή της με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έρευνας η Επίτροπος Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Μαρέιντ Μαγκίνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν έναυσμα για την ανάπτυξη πολιτικών από την Κομισιόν για θέματα όπως η Ένωση Κεφαλαιαγορών, οι άμεσες πληρωμές, οι επενδύσεις στο εμπόριο, η πρόσβαση στα δεδομένα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το ψηφιακό ευρώ, σημείωσε η Επίτροπος.

Το 32% των Κύπριων (19% στην ΕΕ) απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν τα οικονομικά τους δικαιώματα έχουν παραβιαστεί στο πλαίσιο διάδρασης με τραπεζικό οργανισμό.

Από αυτούς, το 34% των Κυπρίων (34% στην ΕΕ) κατέθεσαν παράπονο στον παροχέα, ωστόσο μόνο το 4% παραπονέθηκαν στην αρμόδια εθνική αρχή (16% στην ΕΕ) και μόλις το 4% κατέφυγαν σε σύνδεσμο προστασίας δικαιωμάτων των καταναλωτών (10% στην ΕΕ).

Στα στοιχεία καταγράφονται διαφορές στο πώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν αυτόματες ταμειακές μηχανές ή διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες, αν και η Κύπρος βρίσκεται κοντά στους μέσους όρους.

Όσον αφορά τη χρήση ΑΤΜ, 55% των Κύπριων (46% στην ΕΕ) δήλωσαν πως μπορούν πολύ εύκολα να βρουν μηχανή, 32% των Κύπριων (40% στην ΕΕ) απάντησαν «κάπως εύκολα», 8% στην Κύπρο (10% στην ΕΕ) απάντησαν «κάπως δύσκολα» και 5% των Κύπριων (3% στην ΕΕ) απάντησαν «πολύ δύσκολα».

Το 35% των Κυπρίων (33% στην ΕΕ) απάντησαν σε σχετική ερώτηση πως έχουν ακούσει για το ψηφιακό ευρώ, εκ των οποίων το 12% στην Κύπρο (10% στην ΕΕ) θεωρούν πως έχουν καλή γνώση του θέματος, με το 31% στην Κύπρο (23% στην ΕΕ) να δηλώνει πως έχει ακούσει για το θέμα αλλά δεν είναι βέβαιος για τις λεπτομέρειες.

Ακόμα όμως και μεταξύ αυτών που δεν γνωρίζουν τι είναι το ψηφιακό ευρώ υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το 35% στην Κύπρο (36% στην ΕΕ) απάντησε πως δεν γνωρίζει αλλά θα ήθελε να μάθει, και 17% στην Κύπρο (και 27% στην ΕΕ) απάντησαν πως δεν ξέρουν αλλά δεν ενδιαφέρονται.

Το έκτακτο ευρωβαρόμετρο βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο με 16 ερωτήσεις και δείγμα 27,862 άτομα και στα 27 κράτη μέλη. Στην Κύπρο το δείγμα ήταν 513 άτομα και η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 30ης Μαΐου και της 14ης Ιουνίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X