ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμη η Κύπρος να συμβάλει στην παράδοση φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

Όσα δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας στο πλαίσιο της 7ης Υπουργικής Συνάντησης του East Mediterranean Gas Forum

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΕ για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο, το οποίο θα παραδοθεί στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής ανάπτυξης των γηγενών της πόρων, τόνισε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στο πλαίσιο της 7ης Υπουργικής Συνάντησης του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Κάιρο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου, η κα. Πηλείδου προήδρευσε της Υπουργικής Συνάντησης στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά. Στο περιθώριο της συνάντηση ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ διεξήχθη και Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για τον Ρόλο του Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ενεργειακή Ασφάλεια και στις Προσπάθειες Απανθρακοποίησης.

Καλωσορίζοντας, εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας του EMGF, τους συμμετέχοντες στην 7η Υπουργική Συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου στο Μνημόνιο που υπέγραψαν, στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla και η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Karine Elharrar.

Το Μνημόνιο, τόνισε η κα Πηλείδου, αναδεικνύει με σαφήνεια τη σημασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, για διασφάλιση της ενεργειακής της ασφάλειας της ΕΕ. Το Μνημόνιο, σημείωσε κάνει συγκεκριμένες αναφορές στη συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ – Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας και Ιταλίας – στο EMGF και στον ρόλο του EMGF στην υποστήριξη και την επιτάχυνση της δημιουργίας μιας αποτελεσματικής και ανταγωνιστικής, περιφερειακής Ανατολής Αγορά αερίου Med, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου περιφερειακών παραγόντων όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος.

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της Ένωσης για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο, το οποίο θα παραδοθεί στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής ανάπτυξης των γηγενών μας πόρων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Υπουργός Ενέργειας κάλεσε τα μέλη και τους παρατηρητές του Φόρουμ στο EMGF Energy Transition Conference, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 14 Οκτωβρίου 2022. Στο εν λόγω συνέδριο, σημείωσε η κα Πηλείδου, έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει μέρος η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, και στόχος είναι να αναδειχθεί ο αποφασιστικός ρόλος του EMGF στις προσπάθειες για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά τη σημερινή Υπουργική Συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί ή οι Επικεφαλής Αντιπροσωπιών των οκτώ χωρών μελών (Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, Ισραήλ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιορδανίας και Παλαιστίνης) και των τριών Παρατηρητών του Φόρουμ (ΕΕ, ΗΠΑ και Παγκόσμια Τράπεζα), εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης Φάσης της μελέτης για τη Μακροπρόθεσμή Στρατηγική (Long Term Strategy) του Οργανισμού, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης, δίνει έμφαση στον ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να συμβάλει στον στόχο για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050.

Επιπρόσθετα, η αρμόδια τεχνική ομάδα παρουσίασε την πρόοδο της πρωτοβουλίας του Φόρουμ για διαμόρφωση πολιτικής για «Απανθρακοποίηση του Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», η οποία και θα παρουσιαστεί επίσημα στην 27η σύνοδο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Η 7η Υπουργική Συνάντηση του EMGF ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, στην οποία, μεταξύ άλλων, οι χώρες μέλη και οι παρατηρητές επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται προς επίτευξη των στόχων του οργανισμού, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ukraine  |  Ρωσία  |  Εισβολή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση