ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, είναι μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024

ΚΥΠΕ

Επιχορήγηση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, για επενδύσεις θωράκισης των γεωργικών καλλιεργειών με αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα συστήματα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

«Με αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα συστήματα ύψους δύο εκατ. ευρώ δύναται να θωρακιστούν οι γεωργικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να μην τους προκαλούν ζημιές το χαλάζι, η βροχή, ο άνεμος, ο καύσωνας και γενικά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα από τα οποία πλήττονται τακτικά λόγω της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτών των ζημιών θα βοηθήσει σημαντικά η πρώτη προκήρυξη της Παρέμβασης Α.Α. 4.1.1 «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και της Παρέμβασης Α.Α. 4.1.2 «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων» του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Σημειώνει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, είναι μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024.

Αναφέρει επίσης ότι η συγκεκριμένη στοχευμένη παρέμβαση για επενδύσεις σε συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών αποτελεί μέρος (Προτεραιότητα 4) της νέας προκήρυξης της Παρέμβασης 4.1.1, η οποία δομείται στη βάση 7 Προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνέχεια διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι με την προκήρυξη της Παρέμβασης επιδιώκει, μέσω της Προτεραιότητας 4, η οποία εστιάζει σε επενδύσεις για συστήματα ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της κυπριακής γεωργίας στους κινδύνους λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Προσβλέπει επίσης στην αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της στήριξης μικρών, αλλά σημαντικών επενδύσεων. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των απωλειών που προκαλούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι επιπλέον μέσα στις στοχεύσεις της προκήρυξης.

Επενδύσεις που καλύπτονται

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, στο πλαίσιο της Παρέμβασης καλύπτονται μικρές επενδύσεις, η συνολική επένδυση των οποίων μπορεί να ανέλθει από πέντε μέχρι και 80 χιλιάδες ευρώ.

Αναφέρει ότι η στόχευση των επενδύσεων αφορά πρωταρχικά την εγκατάσταση αντιχαλαζικής ή και αντιβρόχινης προστασίας σε δενδρώδεις καλλιέργειες, η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με αναδιάρθρωση της καλλιέργειας στο ίδιο τεμάχιο με επιλέξιμο το κόστος εγκατάστασης της νέας φυτείας και προσθέτει πως η εν λόγω Παρέμβαση δίδει προτεραιότητα στις ορεινές περιοχές και άλλες περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης χαλαζόπτωσης.

Αναφορικά με τις καλλιέργειες που καλύπτει, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η Παρέμβαση προνοεί δράσεις που αφορούν την αντιχαλαζική προστασία και είναι επιλέξιμες σε φυτείες φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων και συγκεκριμένα γιγαρτόκαρπων και πυρηνόκαρπων, σε φυτείες Raspberries – Blackberries, σε επιτραπέζιες ή οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, υποστυλωμένες καλλιέργειες, καθώς επίσης και σε υποστυλωμένες καλλιέργειες λαχανικών.

Τρόπος αξιολόγησης αιτήσεων

Επιπλέον, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι οι αιτήσεις αξιολογούνται μέσω συστήματος μοριοδότησης που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα εξής κριτήρια:

Υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, εκμεταλλεύσεις σε ορεινές περιοχές, Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών Τροόδους (ΕΣΑΟΚ) και στις κοινότητες της Τηλλυρίας, επαγγελματική ιδιότητα Γεωργού, νεαρό της ηλικίας του γεωργού, συμμετοχή σε ομάδα/οργάνωση παραγωγών, προηγούμενη έγκριση ως νέος γεωργός στα ειδικά μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης και εφαρμογή βιολογικής γεωργίας.

Τι είναι οι αντιβρόχινες/αντιχαλαζικές κατασκευές

Επεξηγώντας τι είναι οι αντιβρόχινες/αντιχαλαζικές κατασκευές, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως «πρόκειται για αντιβρόχινη μεμβράνη και αντιχαλαζικό δίχτυ, τα οποία βοηθούν στην προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή και το χαλάζι». Επιπρόσθετα, αναφέρει πως «έχει διαπιστωθεί ότι παρέχουν στις υπό κάλυψη καλλιέργειες προστασία από τους δυνατούς ανέμους και τον καύσωνα, ενώ σημαντική είναι και η ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, γεγονός που αποδίδεται στη μερική σκίαση που προσφέρει η μεμβράνη».

«Με την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία των καλλιεργειών μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων», προσθέτει.

Επίσης, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι γενικά προσφέρει και εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, προστασία των καλλιεργειών από τη βροχόπτωση και το χαλάζι, άνετη και ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και γεωργικών μηχανημάτων για την εκτέλεση των γεωργικών εργασιών μέσα στον χώρο της εγκατάστασης, ακεραιότητα της κατασκευής σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας από -15οC μέχρι 60οC, στατικότητα, έτσι ώστε αν προκληθεί ζημιά σε αυτοτελή μονάδα να μην έχει γενικότερη επίπτωση σε άλλες κατασκευές και δυνατότητα ασφαλούς παραλαβής όλων των φορτίων από την κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου του βάρους της καλλιέργειας, χωρίς να γίνεται υπέρβαση των ορίων.

Τέλος, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει πως για περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά την υποβολή αίτησης για επιχορήγηση της επένδυσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα κατά τόπους Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας και του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), ή μέσω της ιστοσελίδας του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023 2027 ή της ιστοσελίδας του Οργανισμού Πληρωμών, όπου έχουν αναρτηθεί όλα τα σχετικά έγγραφα.

Σημειώνει ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω των διαπιστευμένων συμβούλων, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, του Τμήματος Γεωργίας και του ΚΟΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση