ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίσπευση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι το έργο προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, με βάση τον προγραμματισμό

ΚΥΠΕ

Επίσπευση στην ολοκλήρωση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον φορολογικό μετασχηματισμό, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη το πρωί, για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος για την εξέλιξη του έργου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση ότι το έργο προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, με βάση τον προγραμματισμό.

Ο στόχος αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης, είπε, είναι «να ενθαρρύνει το επιχειρείν, να ανακουφίζει τα νοικοκυριά, να έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και να συμβάλει στην ισοκατανομή του εισοδήματος». Επίσης, πρόσθεσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει στην αντιμετώπιση της όποιας φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.

«Έχουμε παρακαλέσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να εντείνει τον ρυθμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν πιο κοντά», είπε.

Από την πλευρά του, ο ο οικονομολόγος Γιώργος Συρίχας, εκ μέρους του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου και τα επόμενα βήματα.

Όπως είπε, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πρώτες έξι φάσεις του φορολογικού μετασχηματισμού, ενώ έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται εκτενείς διαβουλεύσεις με διάφορους φορείς της κυπριακής οικονομίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο για την πράσινη μετάβαση και την πράσινη φορολογία, που αποτελούν ένα κομμάτι του φορολογικού μετασχηματισμού, ενώ αναφέρθηκαν και στις εκτιμήσεις του ΚΟΕ για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε η επίπτωση της πράσινης μετάβασης να είναι όσο πιο ανώδυνη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Ο Πρόεδρος μοιράστηκε μαζί μας πώς βλέπει τον φορολογικό μετασχηματισμό και ανέφερε ότι αναμένει ότι θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, να είναι ένα σύστημα φιλικό προς τις επενδύσεις. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αναμένει από τον φορολογικό μετασχηματισμό να διατηρεί την κοινωνική συνοχή και αν είναι δυνατόν να μικρύνει και τις ανισότητες», είπε ο κ. Συρίχας, σημειώνοντας ότι «διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο ότι το στίγμα που μας έχει δώσει ήδη είναι μέσα στον φορολογικό μετασχηματισμό, αυτές οι παράμετροι είναι πολύ σημαντικές και τις εξετάζουμε».

Ο κ. Συρίχας είπε επίσης, ότι ο Πρόεδρος ζήτησε όσο το δυνατόν «να επιταχύνουμε τον φορολογικό μετασχηματισμό και να ολοκληρώσουμε το έργο μας όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί αποδίδει τεράστια σημασία σε αυτό το έργο». Σημείωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε όσο πιο μπροστά γίνεται», προκείμενου να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες διαβουλεύσεις και με οργανωμένα σύνολα και με πολίτες.

Υπογράμμισε ότι ο φορολογικός μετασχηματισμός, περιλαμβανομένης και της πράσινης μετάβασης, είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να παραμείνει η οικονομία ανταγωνιστική. Συγκεκριμένα, είπε, το κόστος ενέργειας στην κυπριακή οικονομία σήμερα ανέρχεται στα 40 σεντ την κιλοβατώρα ενώ άλλοι παράγουν με 15 σεντ. Η εισαγωγή και χρήση ορυκτών καυσίμων, είπε, στοιχίζει πέραν του €1 δισ., ενώ σημείωσε ότι έχει υπολογιστεί ότι οι ρύποι στοιχίζουν επιπρόσθετα μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο ως επιβάρυνση στην υγεία.

«Γι’ αυτό είναι βασική η πράσινη μετάβαση. Θα έχει κάποιο κόστος, αλλά αυτό θα επιστρέφεται πίσω στον πολίτη, δεν είναι φοροεισπρακτικό. Αν μείνουμε πίσω στην πράσινη μετάβαση θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε αυξανόμενο κόστος», είπε, σημειώνοντας και την αυξητική τάση των ξένων που είναι «συνειδητοποιημένοι ότι πάμε σε πράσινα ξενοδοχεία και αγοράζουμε πράσινα προϊόντα. Αν δεν αλλάξουμε εμείς δεν θα μας προτιμούν στο μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένονται τα αντισταθμιστικά μέτρα για την πράσινη φορολογία, είπε ότι εξετάζονται και θα ανακοινωθούν μαζί με την επιβολή φορολογίας, σαν πακέτο. «Θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά υπολογίζαμε, αλλά το πότε ακριβώς θα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Επιτροπή αξιολογεί προτάσεις όπως αυτή του ΔΗΣΥ για φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αξιολογεί προτάσεις όλων των οργανωμένων συνόλων, ενώ θα γίνουν και συναντήσεις με τα κόμματα.

«Είναι ένα ευρύ έργο, που καλό είναι να ακούσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη άποψη. Δεν θα γίνουν μόνο μία φορά οι διαβουλεύσεις. Όταν εμείς τις επεξεργαστούμε και τις μετρήσουμε θα επανέλθουμε, μέχρι να καταλήξουμε ποιο θα είναι αυτό το ισορροπημένο πακέτο, το οποίο θα βοηθήσει την οικονομία για τα επόμενα 20 χρόνια», είπε καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν γίνεται τακτικά φορολογικός μετασχηματισμός. «Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε, σημειώνοντας ότι το ΚΟΕ μετρά τις επιπτώσεις κάθε πρότασης, τόσο στα δημόσια οικονομικά, όσο και στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά και συνολικότερα στην οικονομία.

Σημείωσε, ακόμα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι, παρόλο που η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τα δημόσια οικονομικά, δεν πρόκειται να είναι φοροεισπρακτικού χαρακτήρα ο φορολογικός μετασχηματισμός. «Θα είναι περισσότερο για να βελτιωθούν και τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για να παραμείνει ανταγωνιστική η οικονομία», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση