ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Προσφύγων: Χρήζουν αναθεώρησης τα κριτήρια για στεγαστική βοήθεια

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη

ΚΥΠΕ

Το 25% των αιτήσεων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) απορρίπτονται, όπως και σχεδόν όλες οι ιεραρχικές προσφυγές, ενώ τα κριτήρια παροχής στεγαστικής βοήθειας είναι απαρχαιωμένα και χρήζουν αναθεώρησης, ανέφεραν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, για τον περί Παροχής Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και άλλα πρόσωπα Νόμο του 2023. Πρόθεση των μελών της είναι να καλέσουν ενώπιόν τους τον Υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τα σχέδια, τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες της Υπηρεσίας Μέριμνας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως η Επιτροπή διαπίστωσε, «έπειτα και από παράπονα πολιτών, ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται από την Υπηρεσία Μέριμνας είναι τόσο προβληματικές και δαιδαλώδεις που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν από πολύ κόσμο».

Πρόσθεσε ότι το 25% των αιτήσεων απορρίπτεται, και σχεδόν όλες οι ιεραρχικές προσφυγές απορρίπτονται, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες υποβολής των αιτήσεων λειτουργούν "σαν ένα σύστημα φωτοεπισήμανσης", αφού δεν μπορεί να επανεξεταστεί η αίτηση και, εάν υποβληθεί ιεραρχική προσφυγή, αυτή θα απορριφθεί.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις αιτήσεων που απορρίφθηκαν από την Υπηρεσία Μέριμνας, επισημαίνοντας ότι ενώ σε 12 μήνες πρέπει να υποβληθεί η αίτηση, δεν εκδίδεται η πολεοδομική άδεια είτε η άδεια οικοδομής. «Καθυστερεί το ίδιο το κράτος να εκδώσει τις άδειες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτό το κράτος που θέλουμε».

Ως Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Κέττηρος, θα επικοινωνήσουμε σήμερα με το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να μεταβεί ο Υπουργός στη Βουλή και να συζητήσει με την Επιτροπή θέματα που αφορούν τα σχέδια, τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες της Υπηρεσίας Μέριμνας. «Εμείς θέλουμε να αυξηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, να αυξηθεί και η χορηγία και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο εντός συνταγματικού πλαισίου και όχι να τον δυσκολεύουμε», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι τα κριτήρια παροχής στεγαστικής βοήθειας από την Υπηρεσία Μέριμνας «σαφώς χρήζουν αναθεώρησης», σημειώνοντας ότι είναι αναχρονιστικά και δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις του προσφυγικού κόσμου και ειδικότερα της νέας γενιάς για την απόκτηση κατοικίας.

«Δεν νοείται να απορρίπτονται αιτήσεις για υπέρβαση του ορίου με μικρά χρηματικά ποσά ή για άλλους απαράδεκτους λόγους», είπε η κ. Σούπερμαν, προσθέτοντας ότι «η βοήθεια πρέπει να δίνεται τιμής ένεκεν στα παιδιά των προσφύγων». Καταληκτικά, ανέφερε ότι η πρόταση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Μάριου Μαυρίδη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρότι αυξάνει τον προϋπολογισμό του κράτους, και πρέπει να ενεργήσει ως μοχλός πίεσης προς το κράτος έτσι ώστε μεγαλύτερη ομάδα παιδιών προσφύγων να επωφελείται από τη χορηγία.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει το εισοδηματικό κριτήριο, κάνοντας λόγο για «ανεδαφικά και απαρχαιωμένα σχέδια». Πρέπει να προβληματιστούμε έντονα για το τι πρέπει να γίνει με αυτά τα σχέδια, σημείωσε, λέγοντας ότι ο κόσμος απαιτεί λύσεις.

«Η στεγαστική προσφυγική πολιτική δεν είναι κοινωνική παροχή. Είναι δικαίωμα των εκτοπισθέντων και των παιδιών τους να λαμβάνουν στεγαστική βοήθεια από το κράτος», υπέδειξε ο κ. Γιακουμής. «Σήμερα η μισθοδοσία ενός νέου ανθρώπου αποτελεί αντικίνητρο για να μπορέσει να πάρει στεγαστική βοήθεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση