ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Εργασίας: Ρύθμιση ανεργιακού επιδόματος μετά τα 63 έτη

Η επιτροπή κάλεσε το Υπ. Εργασίας να καταθέσει πρόταση για το ζήτημα μη καταβολής ανεργιακού επιδόματος σε όσους εργαζομένους είναι άνω των 63 ετών

ΚΥΠΕ

Να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για ρύθμιση της διάκρισης, που υφίστανται οι εργαζόμενοι άνω των 63 ετών, που δεν έχουν ακόμη αιτηθεί θεσμοθετημένη σύνταξη και οι οποίοι δεν δικαιούνται ανεργιακό επίδομα σε περίπτωση, που απωλέσουν την εργασία τους, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, κάλεσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Εισάγοντας το όλο θέμα στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Ανδρέας Καυκαλιάς εξήγησε ότι το θέμα αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας τους, επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική βούληση από την πλευρά της Επιτροπής είναι να εξευρεθεί ο τρόπος να παραχωρείται το δικαίωμα αυτό και στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εργαζομένων, είπε, υφίσταται δυσμενή διάκριση, καθώς ενώ καλούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την ίδια ώρα τους αποστερείται το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας.

Όπως εξήγησε αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία, αφού από τη μια αυτοί οι εργαζόμενοι αν αποφάσιζαν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους θα τιμωρούνταν με επιβάρυνση 12% στη σύνταξη τους, ενώ από την άλλη αν συνεχίζουν να εργάζονται τους αποστερείται ένα βασικό εργασιακό δικαίωμα, το ανεργιακό επίδομα.

Και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της η Επιτροπή κάλεσε εκ νέου την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως άλλωστε δεσμεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα, να καταθέσουν νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το όλο ζήτημα.

Επί τούτου έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και αναμένεται ότι πριν από το τέλος του Ιούνη, η Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που να επιλύει αυτό το ζήτημα.

Υπενθύμισε τέλος πως η Βουλή είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να άρει την εν λόγω αδικία με νομοθεσία στη βάση σχετικής πρότασης νόμους, η οποία ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αναπομπή της από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ότι μετά από αυτή την εξέλιξη υπήρξε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για ρύθμιση του θέματος.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευαγγελία Γεωργιάδου εξέφρασε «πολύ σοβαρές επιφυλάξεις» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του θέματος και ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί, όπως είπε, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Και πρόσθεσε πως όπως έχει ισχύσει για την περίπτωση της ρύθμισης του επιδόματος ασθενείας έτσι και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να καθοριστούν ασφαλιστικές δικλείδες «καθώς χωρίς αυτές ενδεχομένως να αποδυναμωθούν τα μέτρα, που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΤΚΑ».

«Νοιώθουμε πως αν δεν μπουν αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες πολλοί θα θεωρήσουν ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα τους και θα αιτούνται με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ», είπε.

Εξήγησε ακόμη πως η όποια ρύθμιση του θέματος συνεπάγεται σοβαρές δαπάνες, οι οποίες στην πορεία θα μπορούσαν να διαταράξουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Η κ. Γεωργιάδου υπενθύμισε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία αναθεώρησης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και πως ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται η όποια αποσπασματική τροποποίηση θεμάτων, που ενδεχομένως επηρεάζουν την αναλογιστική αναπροσαρμογή.

Απαντώντας στη Διευθύντρια των ΥΚΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα απόδοσης δικαιοσύνης και σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και πως το θέμα συζητείται εδώ και 2-3 χρόνια. Είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να αναμένεται η συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους χωρίς να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου συμφώνησε ότι χρειάζεται να εισαχθούν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του και πρόσθεσε ότι θα πρέπει πολύ σύντομα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής ολοκληρωμένη τοποθέτηση επί του θέματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε ότι το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να μπορεί ο κόσμος κατά τη διάρκεια της εργασίας του να απολαμβάνει τα επιδόματα, που δικαιούται, πρέπει να υπάρχει ένα Ταμείο να στέκεται στα πόδια του και να μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες.

Διευκρίνισε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια εκεί όπου υπάρχουν αδικίες» και πως οφείλουν όλοι σε τέτοιες περιπτώσεις να εργαστούν για να βρεθούν λύσεις, έστω και προσωρινές έστω και τμηματικές μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί. «Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες και τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να μπουν για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση», ανέφερε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να αδικούνται όσοι εργαζόμενοι άνω των 63 ετών μένουν χωρίς δουλειά για να προστατευτεί το ΤΚΑ αλλά και ότι η λογική του ΤΚΑ για μη καταβολή ανεργιακού επιδόματος σε όποιον άνεργο έχει συμπληρώσει το 63ο έτος της ηλικίας του και δύναται να αιτηθεί θεσμοθετημένης σύνταξης είναι προβληματική.

«Από τη στιγμή, που ένας εργαζόμενος συνεχίζει να καταβάλλει κανονικά τις κοινωνικές του ασφαλίσεις δεν μπορεί να έχει περιορισμένα δικαιώματα», είπε και ζήτησε όπως μεταφερθεί στον Υπουργό η επιθυμία των βουλευτών να γίνει άμεσα η επεξεργασία ασφαλιστικών δικλείδων και όπως το θέμα επανέλθει πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να καταθέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για μια τελική τοποθέτηση επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τους εκπρόσωπους των εργαζομένων ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ Πανίκος Αργυρίδης είπε ότι η ΣΕΚ πως θα ξεκινήσει διάλογος για το θέμα στο Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων των αρμοδίων για το θέμα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να καταθέσει τις ιδέες, που έχει σχετικά με τη θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων. Είπε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που μένουν εκτεθειμένοι από την εν λόγω διάκριση, όπως για παράδειγμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και το εποχιακό προσωπικό γενικότερα.

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ (ΠΕΟ) Κώστας Σκαρπάρης επανέλαβε ότι θα πρέπει το θέμα να επιλυθεί κατά τρόπο, που τα άτομα που είναι άνω των 63 ετών και δεν υπέβαλαν αίτηση για θεσμοθετημένη σύνταξη, σε περίπτωση που απωλέσουν την εργασία τους να μπορούν να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα. Σημείωσε ακόμη ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε για το συνταξιοδοτικό «δεν κάνει καθόλου αναφορά στην επίλυση του θέματος της επιβάρυνσης 12%». Είπε τέλος πως είναι προσβλητικό, όταν υποβάλλονται αιτήματα από τους εργαζόμενους να τονίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα τη στιγμή που υφίσταται ένα τεράστιο χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ ύψους το ΤΚΑ ύψους €8 δισ.

Εκ μέρους των εργοδοτών ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ Νικόλας Κλαρκ είπε ότι η ΟΕΒ θα συμφωνήσει σε ρύθμιση του θέματος μόνο αν υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίζουν ότι το ανεργιακό επίδομα θα λαμβάνουν μόνο οι διαθέσιμοι για εργασία, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ Ανδρέας Αλέξη είπε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο και σοβαρό θέμα και πως το ΚΕΒΕ συμφωνεί με τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΥΚΕ ότι δηλαδή προέχει η θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων προς την κατεύθυνση της προστασίας της βιωσιμότητας του ΤΚΑ. Ζήτησε επίσης όπως το θέμα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα περαιτέρω.  

Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα δικαίωμα των εργαζομένων το οποίο δεν εκπληρώνεται από το ΤΚΑ και κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο και τις ΥΚΕ να επεξεργαστούν τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες. «Η αναβολή δεν πρέπει να συνεχιστεί και το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καθορίσει συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες», τόνισε.

Τέλος, η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάρισε ότι αν και εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση από την εκτελεστική εξουσία η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει το οποιοδήποτε κείμενο, έτσι ώστε να συνάδει με το Σύνταγμα και τη νομιμότητα γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση