Kathimerini.com.cy
Σε επόμενες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το Σχέδιο Χορηγιών για τη Δημιουργία και Εμπλουτισμό Εγκαταστάσεων και Υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας, Ευεξίας, Αποκατάστασης, Προσβασιμότητας και Αυτόνομης Υποβοηθούμενης Διαβίωσης σε Ξενοδοχεία και Τουριστικά Καταλύματα, με στόχο την Προσέλκυση Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, μετά την έγκριση του από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ενώ έχει αναρτηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
Στόχος του μέτρου είναι η παροχή οικονομικής στήριξης σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα ούτως ώστε αυτά να προσελκύσουν ολόχρονα τουρισμό υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης, αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης, αλλά και να καταστούν στην ολότητά τους προσβάσιμα και φιλικά προς άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία, αθλητές, οικογένειες με παιδιά που χρησιμοποιούν παιδικά καροτσάκια.
Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Κύπρος προορισμός αναγνωρίσιμος για τουρισμό ευεξίας γενικότερα, και να προωθηθεί μέσω εξειδικευμένων πακέτων ταξιδιών για προσβάσιμο τουρισμό, τουρισμό υγείας και ευεξίας, καθώς και για άτομα που ενδιαφέρονται για αποκατάσταση μετά από επέμβαση ή θεραπεία. Δυνητικός στόχος είναι η Κύπρος να προωθηθεί και ως προορισμός αφυπηρέτησης, παρέχοντας υπηρεσίες αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Το Σχέδιο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου για την περίοδο 2021–2026 και θα
χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχει φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο:
(α) είτε είχε κατάταξη σε ισχύ την 14 Μαρτίου 2019 για τη συγκεκριμένη επιχείρηση (Ξενοδοχείου ή του Τουριστικού Καταλύματος) από το Υφυπουργείο Τουρισμού (πρώην ΚΟΤ) και σε οποιαδήποτε Κατηγορία και Τάξη σύμφωνα με τις διατάξεις των «περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμων 1969-2014», (β) είτε έχει σε ισχύ άδεια λειτουργίας και κατάταξη από το Υφυπουργείο Τουρισμού για λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης (Ξενοδοχείου ή Τουριστικού Καταλύματος) και σε οποιαδήποτε Κατηγορία και Τάξη, όπου εφαρμόζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις των «περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμων του 2019-2022.
Το Μέτρο απευθύνεται μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων (αρ. 2003/361/ΕΚ).
Στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται οι προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 2(18) του Κανονισμού.
Ο Προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται στα 5 εκ. ευρώ ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 29/09/2024 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να αφορούν τις εξής πτυχές υπηρεσιών:
• Πτυχή υγείας.
• Πτυχή ευεξίας.
• Πτυχή αποκατάστασης μετά από επέμβαση ή θεραπεία.
• Πτυχή προσβασιμότητας όλων των επισκεπτών ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους.
• Πτυχή αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης.
και συνίστανται στις εξής γενικές κατηγορίες δαπανών, οι οποίες εξειδικεύονται στον Οδηγό του Μέτρου:
α) Οικοδομικές, Ηλεκτρομηχανολογικές και Άλλες Εργασίες Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων, Ειδικές Εγκαταστάσεις και Συστήματα.
β) Κινητά Μηχανήματα, Επίπλωση και Εξοπλισμός.
γ) Ψηφιακή αναβάθμιση με μέγιστο ποσό τις 5 χιλ. Ευρώ.
δ) Αμοιβές Συμβούλων και Εμπειρογνωμόνων με μέγιστο ύψος επιχορήγησης 5% ως προς τη συνολική προτεινόμενη επένδυση ανά επιχείρηση τίθεται στο 1 εκ. Ευρώ.
Το ελάχιστο ποσό προτεινόμενης επένδυσης είναι:
- €10.000 ανά επιχείρηση Παραδοσιακών Οικοδομών και Τουριστικών Κατασκηνώσεων.
- €30.000 για τις λοιπές κατηγορίες Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων.