ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωσε για 3η φορά τα επιτόκια η ΕΚΤ

Πρόκειται για την πρώτη back-to-back μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από 13 χρόνια

Money Review

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών και των αγορών προχωρώντας στην τρίτη μείωση επιτοκίων και δεύτερη συνεχόμενη κατά 25 μονάδες βάσης με φόντο τη ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού και την επιδείκωση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πρόκειται για την πρώτη back-to-back μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από 13 χρόνια.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021 και κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Πέραν όμως του πληθωρισμού, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι οι δυσμενέστερες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά το 2024, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Οι εξελίξεις αυτές ανέτρεψαν την εκτίμηση που επικρατούσε προ μηνός για την ανάγκη τριμηνιαίου ρυθμού μείωσης του κόστους δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μείωση είχε γίνει τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η δεύτερη ήρθε τον Σεπτέμβριο με τους κεντρικούς τραπεζίτες να δίνουν τότε «σήμα» για νέα μείωση τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο κατευθύνει τον προσανατολισμό της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από τις πρόσφατες πτωτικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στο στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αμβλύνουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X