ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλάσιες οι μεταφορές τουριστών στα κατεχόμενα

Εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ ανεβάζουν το ποσοστό γύρω στο 10% των αφίξεων - Διερευνά το θέμα το υφυπουργείο Τουρισμού

Η άφιξη τουριστών στην Κύπρο, διά των νόμιμων αεροδρομίων της χώρας, και στη συνέχεια ένας αριθμός αυτών να καταλήγει στις κατεχόμενες περιοχές, σαφώς δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά τον τουριστικό κλάδο του τόπου, ωστόσο φέτος, οι αντιδράσεις που εκφράζονται κυρίως από πλευράς επαγγελματιών της ελεύθερης Αμμοχώστου, είναι εντονότερες. Η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι, φέτος ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από προηγούμενες χρονιές. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι εκτιμήσεις από πλευράς ΠΑΣΥΞΕ.

Συγκεκριμένα, ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη ανέφερε στην «Κ» ότι ενώ πριν 3-4 χρόνια επρόκειτο για ποσοστό γύρω στο 5% των τουριστικών αφίξεων, πλέον φαίνεται ότι το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο. Τεκμαίρεται δηλαδή ότι ένα ποσοστό γύρω στο 10% των τουριστικών αφίξεων φαίνεται να καταλήγουν στα κατεχόμενα. Το φαινόμενο στον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου είναι οπτικά έντονο, όπως περιγράφεται στην «Κ», με τους αριθμούς των τουρκοκυπριακών τουριστικών βαν ολοένα να αυξάνονται, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου οδηγών ταξί, στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Λάρνακας, υπάρχει μεγάλος αριθμός σταθμευμένων τουρκοκυπριακών οχημάτων. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του τουρκοκυπριακού Τύπου κάνουν λόγο για αύξηση του συνολικού αριθμού επιβατών που φτάνουν στα κατεχόμενα, αν και αυτό, εν τη απουσία συγκεκριμένων μετρήσεων και στοιχείων επί του θέματος, δεν μπορεί βεβαίως να συνδεθεί με τις διαρροές τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα καταλύματα των κατεχομένων.

«Από τη στιγμή που κάποιοι επικαλούνται ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση προς τα κατεχόμενα, οφείλουμε να έχουμε μετρήσεις, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε εκτιμήσεις» τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Με αφορμή τις αναφορές για διαρροές στα κατεχόμενα, ήδη από την αρχή της τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, η «Κ» αναζήτησε στοιχεία και συγκεκριμένους αριθμούς, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς την έκταση του προβλήματος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τέτοια στοιχεία –τουλάχιστον πρόσφατα– που να αφορούν την φετινή χρονιά, δεν είναι διαθέσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τελευταία έρευνα έγινε από πλευράς Hermes Airports (η έρευνα είναι σε διαδικασία επικαιροποίησης), τον περασμένο Απρίλιο, και σε αυτή διαφάνηκε ότι ποσοστό 4% των αφικνούμενων επιβατών κατέληγε στα κατεχόμενα, με τους μεγαλύτερους αριθμούς να προέρχονται από τις αγορές του Ισραήλ της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Πρόκειται σαφώς για μικρό ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί.

Τι μελετά το υφυπουργείο

Το ζητούμενο είναι λοιπόν η διενέργεια έρευνας επί του θέματος από τους αρμόδιους φορείς, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος, και τον βαθμό που το επιχείρημα αυτό μπορεί να σταθεί για να δικαιολογήσει τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πληρότητες στα ξενοδοχεία των ελεύθερων περιοχών. Από πλευράς του ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής μίλησε στην «Κ» για το θέμα, αναφέροντας ότι βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης του θέματος και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα μετρήσεις ούτε στοιχεία για την φετινή χρονιά. Τονίζει ωστόσο ότι οι στατιστικές μετρήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού και πολύ χρήσιμο εργαλείο, ως εκ τούτου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τη στιγμή που κάποιοι επικαλούνται ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση προς τα κατεχόμενα, οφείλουμε να έχουμε μετρήσεις, δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε εκτιμήσεις». Το κατά πόσο θα υπάρξουν φέτος διαθέσιμα στοιχεία ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το ζήτημα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τους φορείς του τουρισμού, εφόσον θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ποσοστό τουριστών διαρρέει στα κατεχόμενα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ζημιωμένη η Αμμόχωστος

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει έρευνα και συγκεκριμένα στοιχεία, εντούτοις θεωρείται δεδομένο ότι οι όποιες διαρροές στα κατεχόμενα επηρεάζουν περισσότερο την ελεύθερη Αμμόχωστο, με τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων της περιοχής να είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα ξενοδοχεία της Πάφου. Ειδικότερα η Πάφος γιατί πρόκειται για επαρχία και με πολύ μικρότερη εξάρτηση στη ρωσική αγορά, αλλά και τουριστικές εισροές της από μεγαλύτερη γκάμα αγορών.

Μιλώντας στην «Κ» ο νέος πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου, έδωσε την εικόνα, περιγράφοντας ότι ξενοδοχεία λειτουργούν με χαμηλότερα επίπεδα πληρότητας σε σχέση με το αναμενόμενο ενώ πιθανολογείται ότι η διαφορά καταλήγει στα κατεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται ο αυξημένος αριθμός αφίξεων να αποτυπώνεται στις κρατήσεις τουριστικών κλινών. Τόνισε την ανάγκη εκπόνησης μελέτης και εξαγωγής συγκεκριμένου συμπεράσματος, προκειμένου να ξέρουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πώς να χειριστούν το θέμα. Αυτή τη στιγμή την ελεύθερη Αμμόχωστο τροφοδοτούν κυρίως τουρίστες από την Μεγάλη Βρετανία, Πολωνοί, Ισραηλίτες και κεντροευρωπαίοι. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται προβολή της περιοχής σε σκανδιναβικές και αραβικές χώρες καθώς και σε αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Έχουμε μεγάλη πλειοψηφία Άγγλων, οι υπόλοιποι είναι κεντροευρωπαίοι, Πολωνοί, και μερίδα από το Ισραήλ.

Καλύτερα από πέρσι

Πάντως ο κ. Κουμής σχολίασε ότι σε κάθε περίπτωση, οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού είναι καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Εν αναμονή των στατιστικών στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις Ιουνίου, αναζητήσαμε στοιχεία της επιβατικής κίνησης από την ιστοσελίδα της Hermes Airports. Προκύπτει λοιπόν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους διακινήθηκαν από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας 3,2 εκατ. επιβάτες και 1,55 εκατ. στην Πάφο. Συνολικά πρόκειται για 4,8 εκατ. επιβάτες (εισερχόμενους και εξερχόμενους), 122 χιλιάδες περισσότερους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σε επίπεδο πληροτήτων στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, τον Ιούνιο αυτές κινήθηκαν κατά μέσο όρο γύρω στο 70% με τις καλύτερες επιδόσεις να φτάνουν το 85%. Τον Ιούλιο οι μέσες πληρότητες βελτιώνονται και αναμένονται μεταξύ 80-90%, ενώ το πικ της σεζόν αναμένεται να σημειωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ