Την ανάγκη αναζήτησης αριθμών αφίξεων από άλλες τουριστικές αγορές έθιξε ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων. Στο πλαίσιο της ομιλίας του ανέφερε συγκεκριμένα ότι η απώλεια της ρωσικής αγοράς η οποία εξακολουθεί να υφίσταται, και είναι έντονη και σήμερα σε κάποιες μονάδες ή κάποιες γεωγραφικές περιοχές που είχε εδραιωθεί σχέση εξάρτησης. Επισήμανε ότι η προσπάθεια της ρωσικής αγοράς συνεχίζεται. Από τον Δεκέμβριο του 2022 ήτανε ευδιάκριτο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη πηγή τουριστών για την Κύπρο, εισερχόταν ουσιαστικά σε μια περίοδο ύφεσης που σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας θα διαρκέσει μέχρι το 2024. «Ως εκ τούτου, είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρακολουθούμε κάποιες αγορές όπως της Πολωνίας, του Ισραήλ, της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και αρκετές άλλες μικρότερες να παρουσιάζουν στοιχεία ανόδου». Ο κ. Κουμής επισήμανε την ανάγκη η Κύπρος να παραμείνει ανταγωνιστική σε αγορές όπου είμαστε εδραιωμένοι ως τουριστικός προορισμός και την ίδια στιγμή επιβάλλεται να εξεύρουμε τρόπους για να βελτιωθεί η αναγνωρισιμότητα της χώρας σε αναδυόμενες αγορές όπως την αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την οποία επισκεφθήκαμε πριν από κάποιες μέρες. «Επιβάλλεται να εργαστούμε μεθοδικά προκειμένου να ανέβει η αναγνωρισιμότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής τώρα που παρουσιάζουν κι αυτές αύξηση στον εξερχόμενο τουρισμό, αξιοποιώντας έτσι το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά». Τόνισε επίσης την ανάγκη η Κύπρος να κάνει άνοιγμα σε νέες αγορές, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι από το επόμενο έτος θα ανοίξει η αγορά του Καζακστάν και η χώρα μας θα συνδεθεί αεροπορικώς με την αναδυόμενη οικονομική δύναμη της Κεντρικής Ασίας από τον ερχόμενο Μάιο. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην πιθανότητα ανοίγματος ακόμη μίας αγοράς από την Κεντρική Ασία τις επόμενες εβδομάδες. Οι αναφορές Κ. Κουμή έχουν την σημασία τους, διότι πλέον επίσημα, επισημαίνει ότι η στόχευση του υφυπουργείου είναι οι αναδυόμενες αγορές και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, ξεφεύγοντας από τα πλαίσια των παραδοσιακών μας αγορών. Και αυτό επρόκειτο ίσως για ένα μήνυμα προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία και τους ξενοδόχους οι οποίοι δεν αντέδρασαν με γρήγορα αντανακλαστικά μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Το αίτημα Περδίου
Πιο ξεκάθαρα διατύπωσε την θέση του ο τέως υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, τονίζοντας ότι η ενδυνάμωση του τουρισμού μας δεν μπορεί να προέλθει από την ρωσική αγορά, ούτε από την βρετανική. Μιλώντας επίσης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε τιμητική διάκριση, ο κ. Περδίος πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να δοθεί ποσό ύψους 6-7 εκατ. ευρώ με στόχο την προβολή της Κύπρου σε Ασία, Καζακστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτό το ποσό, που δεν είναι μεγάλο, θα μπορεί να συνεχίσει η δουλειά που ξεκίνησε και η Κύπρος θα έχει τεράστιο όφελος τα επόμενα χρόνια, επισήμανε ο κ. Περδίος. Υπογράμμισε αυτό που έλεγε και επί θητείας του, ότι η ενδυνάμωση του τουρισμού μας δεν μπορεί να προέλθει από την ρωσική αγορά –αυτή έχει χαθεί– αλλά ούτε και από τη βρετανική. Κυρίως για τη βρετανική, ανέφερε ότι έχει φτάσει στο μάξιμουμ των αριθμών, κάτι που προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ενώ η πρώτη πενταμηνία είναι στο +4% σε σχέση με το 2019, οι αριθμοί αφίξεων από τη βρετανική αγορά είναι μειωμένοι κατά 1,5%. Την ίδια ώρα οι αφίξεις τουριστών από χώρες της Ε.Ε. είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2019. Αυτό το στοιχείο δείχνει την κατεύθυνση την οποία πρέπει να κινηθεί και η προώθηση και προβολή του τουριστικού προορισμού.
Επιβάλλεται να εργαστούμε μεθοδικά προκειμένου να ανέβει η αναγνωρισιμότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Κ. Κουμής.
Ολόχρονος προορισμός
Κάτι που ανέδειξε τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της συνέλευσης, όσο και ο υφυπουργός Τουρισμού ήταν ο στόχος για να εξελιχθεί η Κύπρος σε ένα ολόχρονο προορισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουμή, δεν αποκλείεται από φέτος να σημειωθεί μια αύξηση στις αφίξεις τουριστών και στους υπόλοιπους μήνες, εκτός καλοκαιρινής αιχμής. Ηδη αυτό που είδαμε από τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του έτους, ήταν μια αύξηση των αφίξεων σε σύγκριση με την χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό –το 2019. Προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει και η επένδυση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού –τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας, τον συνεδριακό τουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, τον ποδηλατικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου
Εκλεισε κύκλος 20 χρόνων για τον Χ. Λοϊζίδη
Η χθεσινή συνέλευση σήμανε και το τέλος εποχής στον ΠΑΣΥΞΕ, αφού έκλεισε ένας κύκλος 20 χρόνων για τον Χάρη Λοίζίδη ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία του συνδέσμου. Χθες λοιπόν, ήταν η τελευταία φορά κατά την οποία ο Χάρης Λοϊζίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην συνέλευση ως πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ. Πλέον, νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων είναι ο Θάνος Μιχαηλίδης, μετά από ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ που αποτελείται από 23 μέλη. Η διαδικασία έγινε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, μετά το τέλος του ανοικτού μέρους της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης ήταν το επικρατέστερο όνομα για να αναλάβει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση Λοϊζίδη. Είναι ιδιοκτήτης και CEO του ομίλου Thanos Hotels στον οποίο ανήκουν τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων –το Anassa, το Annabelle και το Almyra. Μέχρι πρότινος ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου.
Σημειώνεται ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε εκφραστεί ενδιαφέρον και από άλλα πρόσωπα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΥΞΕ, εντούτοις, ο κ. Μιχαηλίδης εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο. Επίσημες ανακοινώσεις από τον ΠΑΣΥΞΕ θα γίνουν σήμερα.