Της Δωρίτας Γιαννακού
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των συντεχνιών τους σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με την κατάσταση να ξεφεύγει από τα χέρια της κυβέρνησης. Ανοικτή πληγή παραμένει το παρατεταμένο αδιέξοδο σε καίριους τομείς της οικονομίας, το οποίο δεν αφήνει την εργασιακή ειρήνη να εδραιωθεί. Ένα μέτωπο κινητοποιήσεων κλείνει και άλλα ανοίγουν, με τα χρονοδιαγράμματα να στενεύουν και τις επιπτώσεις για την οικονομία να βρίσκονται προ των πυλών. Ένα μήνα πριν από την εκπνοή του χρόνου οι αναταραχές είναι συνεχόμενες επηρεάζοντας διάφορους τομείς της οικονομίας και καταδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όσα προβλέπουν οι συμβάσεις τους. Ενώ η κατάσταση ήταν τεταμένη όσον αφορά τα εργασιακά στους τομείς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, της υγείας και της οικοδομικής βιομηχανίας προέκυψε σύγκρουση και στην παιδεία.
Λήξη συναγερμού
Ο Μιχάλης Δαμιανού επεξεργάζεται φόρμουλα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στον τομέα της Υγείας. Συνάντηση αύριο με ΠΑΣΥΚΙ.
Σφραγίστηκε και με τη βούλα η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μόλις χθες τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) έδωσαν κατόπιν ψηφοφορίας θετική ψήφο στη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το «όχι» που είπαν στην προηγούμενη έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα, ζητώντας διευκρινίσεις στο τελικό κείμενο της πρότασης έγινε ναι. Ως εκ τούτου, απέδωσαν καρπούς οι αλλεπάλληλες προσπάθειες για να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αφού ο ΠΑΣΥΞΕ έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με την καταβολή εφάπαξ ποσού ύψους €240 σε όσους εργάζονταν στον κλάδο πριν από την 31 Δεκεμβρίου 2023 και αναλόγως των μηνών απασχόλησης το 2024. Στο μεταξύ, έγκριση στη μεσολαβητική πρόταση του αρμόδιου υπουργού έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ)/ΕΞΕΚ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ενέκριναν και οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ την πρόταση.
Για ορισμένους το σκυρόδεμα
Στο κενό έπεφταν οι προσπάθειες του υπουργού Εργασίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος τις προηγούμενες ημέρες, με την απεργία να μετρά ήδη την τέταρτη εβδομάδα της. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός είχε προχωρήσει στην ετοιμασία 4 μεσολαβητικών προτάσεων, οι οποίες απορρίφθηκαν από πλευράς των συντεχνιών. Έχοντας φτάσει στο «αμήν» οι εργαζόμενοι στον τομέα του έτοιμου σκυροδέματος αποφάσισαν χθες ότι ορισμένοι επιστρέφουν στις εργασίες τους και ορισμένοι όχι. Πιο συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του τομέα υπό την αιγίδα των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, πίσω στην εργασία τους επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, εφόσον ο εργοδότης τους υπογράψει τη συλλογική σύμβαση στη βάση της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας, ενώ η απεργία θα συνεχίζεται σε εταιρείες που δεν αποδεχθούν τη συμφωνία. Στόχος όλων είναι να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατό η παραγωγή σκυροδέματος, αναφέρουν πληροφορίες της «Κ». Όπως έγινε γνωστό μάλιστα ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου δηλώνουν έτοιμες για να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση, με το πρόβλημα των κινητοποιήσεων να παραμένει για κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, είπε πως «οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, όπως διεξήγαγαν αυτόν τον πολύ σημαντικό αγώνα, συνεχίζουν ενωμένοι για τα περαιτέρω». Οι εργαζόμενοι, συνέχισε, «μπαίνουν σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για όσους εργοδότες επιθυμούν να υπογράψουν τα συμφωνηθέντα».
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΟΟΙΜΣΕΚ - ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί όπως, «από τη στιγμή που η οποιαδήποτε εταιρεία υπογράψει τα έγγραφα ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να εργάζονται». «Αν η οποιαδήποτε εταιρεία δεν υπογράψει και δεν σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, σίγουρα τα απεργιακά μέτρα θα είναι σε ισχύ», υπέδειξε. Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί εργοδότες είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση. Εξάλλου, ο γ.γ. της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, δήλωσε πως θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για όσους εργοδότες δεν προχωρήσουν σε υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι από τη νέα συμφωνία, ανέφερε πως «δεν ήταν το επιθυμητό για τους εργαζόμενους, αλλά ήταν το βέλτιστο».
Φόρμουλα για την υγεία
Αύριο αναμένονται τα σπουδαία για την υγεία. Ενώ αναστάληκαν τα απεργιακά μέτρα στον τομέα της υγείας δεν έχει βρεθεί ολιστική λύση στις διαφορές μεταξύ των γιατρών του δημοσίου τομέα και του ΟΚΥπΥ. Αύριο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας συναντώνται με στόχο να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αποζημιώσεις των κυβερνητικών ιατρών. Όπως έγινε γνωστό, ο αρμόδιος υπουργός επεξεργάζεται φόρμουλα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα.
Ο κ. Δαμιανού εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ως προς την εξεύρεση μιας ολιστικής λύσης που θα ικανοποιεί και τα δυο μέρη, σημειώνοντας ότι έχει γίνει και κάποια συζήτηση γι' αυτή την ολιστική λύση και στα πλαίσια αυτής θα προχωρήσουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η εργασιακή ειρήνη όχι για μήνες, αλλά για χρόνια, επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός. Το μέλλον των δημόσιων νοσηλευτηρίων βρίσκεται στον ΟΚΥπΥ, συνέχισε, και «οι γιατροί είναι το πραγματικό δυναμικό, τα πρώτα άλογα που λένε και στον Οργανισμό, για να καταφέρει να πάει μπροστά». «Δεν πρέπει να ταλαιπωρούμε τους ασθενείς και έτσι πρέπει να βρούμε μια λύση και είμαι σίγουρος ότι θα τα βρούμε», πρόσθεσε.
Στον χορό και η παιδεία
Σε διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών φαίνεται να εξελίσσεται το ζήτημα που προέκυψε στην παιδεία και αφορά το σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού. Ενώ η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, κάνει λόγο για ένα πιο δημοκρατικό σύστημα, η ΟΕΛΜΕΚ υποστηρίζει ότι η διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και αδιέξοδη. Μάλιστα, η ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να μπει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους για το ζήτημα δίνοντας πίστωση χρόνου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2025, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο προειδοποιώντας με έντονη αντίδραση, στην περίπτωση που συνεχιστεί η ίδια «μη παραγωγική στάση» του ΥΠΑΝ. Η ΟΕΛΜΕΚ προσθέτει ότι αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο να ολοκληρώσει την πρότασή του και να τους την αποστείλει για έγκριση. Από τη μεριά της, η υπουργός διευκρινίζει ότι περί τα τέλη του Δεκέμβρη θα έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το τελικό κείμενο. Εξάλλου, τονίζει ότι έχει λάβει υπόψη της τις προτάσεις της ΟΕΛΜΕΚ καθώς έχει ενσωματωθεί το 80% από αυτές στο τελικό κείμενο.