![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547947/images/b_diafthora-570.jpg)
![Της Δωρίτας Γιαννακού](assets/modules/wnp/authors/167/images/doritayiannakou3.jpg)
Της Δωρίτας Γιαννακού
Θετικό πρόσημο καταγράφει η Κύπρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του Transparency International για το 2024 που ανακοινώθηκαν σήμερα η Κύπρος βελτίωσε τη βαθμολογία της κατά 3 μονάδες, από 53 το 2023 σε 56. Παράλληλα, η κατάταξή της βελτιώθηκε κατά 3 θέσεις. Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Κύπρος βελτιώνει τη θέση της, καθώς το 2023 είχε βελτιωθεί κατά 1 μονάδα, από 52 σε 53.
Με βάση αυτή τη δεύτερη και επιταχυνόμενη βελτίωση το 2024, η Κύπρος κατατάσσεται πλέον στην 46η θέση από τις 180 χώρες και βρίσκεται ένα μικρό βήμα πριν εισέλθει στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο διαφανών δικαιοδοσιών μεταξύ αυτών των 180 χωρών.
Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς είναι ένας δείκτης που βαθμολογεί και κατατάσσει τις χώρες βάσει των αντιλήψεων για τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όπως αυτά αξιολογούνται από ειδικούς και στελέχη επιχειρήσεων.
Τι λέει το CIF
Το Cyprus Integrity Forum (CIF) χαιρετίζει τη συνεχή βελτίωση της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας των διάφορων μέτρων κατά της διαφθοράς που έχουν ληφθεί, καθώς και της αυξημένης ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα διαφάνειας. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποιεί ότι τα αποτελέσματα δεν σηκώνουν οποιοδήποτε εφησυχασμό. Οπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του CIF όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να παραμείνουν προσηλωμένοι στον αγώνα κατά της διαφθοράς, προωθώντας την ηθική και τη διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, ώστε σταδιακά να ανεβάσουντην Κύπρο στη θέση που της αξίζει.
Ως ηγετικός μη κυβερνητικός οργανισμός κατά της διαφθοράς στην Κύπρο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτές τις κατατάξεις και να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιζήμιες συνέπειες της διαφθοράς σημειώνει καταληκτικά ο CIF.