ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άτεκνοι μεσήλικες: 3+1 συμβουλές για οικονομική σιγουριά στα γεράματα

Tέσσερις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα μέλλον με ασφάλεια και άνεση.

Money Review

Ένας στους τέσσερις άτεκνους ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών ανησυχεί για το ποιος θα τους φροντίζει καθώς θα μεγαλώνουν, ενώ το 35% ανησυχεί για την οικονομική επάρκεια στα γεράματα, σύμφωνα με στοιχεία του Pew Research Center.

Είναι αργά για τους άνω των 50 να κάνουν κάτι για να επενδύσουν στην οικονομική και στεγαστική τους ασφάλεια; «Όχι» απαντούν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, αρκεί, όπως επισημαίνουν να ξεκινήσουν από τώρα.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα μέλλον με ασφάλεια και άνεση.

1. Κάντε μια «οικονομική άσκηση πυρόσβεσης»

Όπως συμβαίνει με τις ασκήσεις πυρκαγιάς, μετά την ηλικία των 50, θα μπορούσε να γίνεται κάτι ανάλογο στα οικονομικά, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Λάβετε υπόψη όλα τα τρέχοντα περιουσιακά σας στοιχεία, τις δαπάνες και τις αποταμιεύσεις σας και προβλέψτε πώς θα είναι τα οικονομικά σας όταν συνταξιοδοτηθείτε.

Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό κάθε χρόνο για να κάνετε έναν απολογισμό των αλλαγών. Ίσως ένα νέο φάρμακο να αύξησε τις ιατρικές σας δαπάνες ή να πουλήσατε ένα ακίνητο και να έχετε ένα περιθώριο.

Αφού γνωρίζετε τις ταμειακές σας ροές, μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αν οι συνήθειες δαπανών ή αποταμίευσης πρέπει να αλλάξουν κατά την επόμενη δεκαετία.

2. Εγγραφείτε σε ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας

Η ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας καλύπτει πλήθος υπηρεσιών που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στην κανονική ασφάλιση υγείας. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες και την αποζημίωση για εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης.

Αν ξέρετε ότι θέλετε να ζήσετε σε οίκο ευγηρίας ή μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης, επισκεφθείτε κάποια από αυτά εκ των προτέρων, ώστε να είστε εξοικειωμένοι με τις επιλογές σας όταν έρθει η ώρα.

3. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι και η πόλη σας είναι φιλικά προς τη γήρανση

Αν δεν θέλετε να μετακομίσετε σε γηροκομείο, αναρωτηθείτε αν το σπίτι σας μπορεί να φιλοξενήσει το επίπεδο κινητικότητάς σας.

Για παράδειγμα, αν έχετε προβλήματα στα γόνατα ή χρησιμοποιείτε περιπατητήρα, ένα σπίτι με σκάλες μπορεί να μην είναι ιδανικό.

Επιπλέον, σκεφτείτε τι είδους μεταφορά θα χρειαστείτε και πόσο μακριά βρίσκεστε από νοσοκομεία και παντοπωλεία.

Αν ζείτε κάπου όπου εξαρτάστε πολύ από το αυτοκίνητο και δεν μπορείτε να οδηγήσετε, αυτό το καθιστά δύσκολο. Ζήστε σε κοινότητες με δυνατότητα περιπάτου, όπου μπορείτε να φτάσετε πιο εύκολα σε ό,τι χρειάζεστε.

4. Κάντε «καταθέσεις καλοσύνης»

Η κοινότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα δίχτυα ασφαλείας όταν πρόκειται για τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Αν δεν έχετε οικογένεια στην οποία μπορείτε να βασιστείτε ή ανθρώπους που έχουν ήδη συμφωνήσει να σας φροντίσουν, πρέπει να δημιουργήσετε μια κοινότητα για τον εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω του εθελοντισμού ή να εγγραφείτε σε ένα ομαδικό άθλημα στο κέντρο της κοινότητάς σας.

Κάντε «καταθέσεις καλοσύνης» για μελλοντική φροντίδα. Πολλές γυναίκες εργάζονται εθελοντικά για να βοηθήσουν διάφορους ανθρώπους. Όταν ασχολείστε με την προσφορά και την κοινότητα, κάνετε φίλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε επαφές για να βρείτε έναν φροντιστή, αλλά για να σχεδιάσετε μια κοινωνική ζωή όπου οι άνθρωποι θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X