ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέμα ωρών η απόφαση για διοικητή της Κεντρικής

Φαίνεται να έχει κλειδώσει το όνομα του πρώην deputy CEO της Τρ. Κύπρου, Χρ. Πατσαλίδη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αντίστροφη μέτρηση για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, καθώς στις 11 Απριλίου λήγει η θητεία του κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου. Φαίνεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση του ονόματος που θα διαδεχθεί τον κ. Ηροδότου. Φαίνεται πλέον να έχει «κλειδώσει» το όνομα του πρώην deputy CEO της Τράπεζας Κύπρου και στενού συνεργάτη του προέδρου Χριστοδουλίδη, κ. Χριστόδουλου Πατσαλίδη και να μην ανανεώνει τη θητεία του κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, παρότι έχει μείνει ευχαριστημένος από το έργο που έχει μέχρι στιγμής παράξει και τη συνεργασία που είχαν. O πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δίπλα του τον τραπεζίτη κ. Χρ. Πατσαλίδη από την αρχή της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές του 2023 και μετά την εκλογή του τον διόρισε ειδικό σύμβουλο για θέματα οικονομίας.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν εναλλαγές στα δύο ονόματα. Όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά και το παρασκήνιο από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις για την υποστήριξή τους ή όχι, ήταν «πλούσιο».

Πριν ανακοινώσει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης το οτιδήποτε, θα προηγηθεί ενημέρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για την απόφασή του. Είναι μία διαδικασία που είθισται να πραγματοποιείται πριν από την ανάθεση κάποιου νέου προσώπου, είτε για την ανανέωση του υφιστάμενου κεντρικού τραπεζίτη. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι θα μπει νέος κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Χρ. Πατσαλίδης, τότε θα σημάνει ότι θα επιστρέψει στην Κεντρική μετά από κοντά μία τριακονταετία. Μέχρι το 1996 ο κ. Χρ. Πατσαλίδης ήταν στον τομέα Διαχείρισης Εξωτερικού Δημόσιου Χρέους και Συναλλαγματικών Αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας. Από το 1996 μέχρι και το 2020 ο κ. Πατσαλίδης εργαζόταν σε διοικητικές θέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και έφτασε μέχρι και ως αναπληρωτής CEO. Έκτοτε, συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων εταιρειών και είχε και συνεργασίες με μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ωστόσο τους τελευταίους μήνες όσες συνεργασίες λήγουν δεν τις έχει ανανεώσει.

Τους τελευταίους μήνες τα ενδεχόμενα και για τα δύο ονόματα ήταν ανοιχτά και το παρασκήνιο από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις για την υποστήριξή τους ή όχι, ήταν «πλούσιο». Και τα δύο πρόσωπα είναι ικανά, το ένα με τη θέση που διετέλεσε επί μία 5ετία στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και το άλλο στη θέση που διετέλεσε σε θέση ευθύνης στη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού. Εγχώριες τραπεζικές πηγές δηλώνουν τα καλύτερα και για τα δύο πρόσωπα και επισημαίνουν πως, είτε επιβεβαιωθεί η τελευταία πληροφόρηση που έχει «κλειδώσει» για κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Πατσαλίδης, είτε αποφάσιζε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης να ανανεώσει για δεύτερη θητεία τον κ. Ηροδότου, τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας θα είναι εξίσου ποιοτικά καλά.

Και δύο «αντιδιοικητές»

Μέχρι το τέλος του μήνα, εκτός από τη θέση του διοικητή –που λήγει στις 11 Απριλίου– ο πρόεδρος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και για δύο εκτελεστικούς στο Συμβούλιο της Κεντρικής που λήγει η θητεία τους –τον κ. Σταύρο Αγρότη και την κα Μαρία Ηρακλέους. Για τον κ. Αγρότη θεωρείται δεδομένο στα τραπεζικά πηγαδάκια πως θα αντικατασταθεί, εντούτοις για την κα Ηρακλέους είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Η κυρία Ηρακλέους, η πρώην αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Κύπρο, πιθανώς να παραμείνει στην Κεντρική.

Με «νέο στάτους»

Ο κ. Πατσαλίδης θα βρει την Κεντρική Τράπεζα με «νέο στάτους». Το 2022 είχε υπογραφεί να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των οργανικών θέσεών της. Η συμφωνία προέβλεπε μία ενιαία πυραμίδα ανέλιξης με 10 συνολικά βαθμίδες εργασίας. Στόχος, όπως είχε γίνει ο σχεδιασμός, ήταν η ενίσχυση του ρόλου, των αρμοδιοτήτων αλλά και του επιπέδου λήψης αποφάσεων που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είχαν δηλώσει στην Κεντρική, εκσυγχρονίζεται ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας συνολικά της ΚΤΚ, καθώς οι μέχρι τότε οργανικές ρυθμίσεις περιλάμβαναν 27 βαθμίδες εργασίας και διαφορετικές πυραμίδες ανέλιξης για το προσωπικό.

Οι ρυθμίσεις βασίστηκαν σε μελέτες που διενεργήθηκαν από ξένους εμπειρογνώμονες, RolandBerger και Promontory, για την αναδιοργάνωση της τράπεζας. Η συμφωνία δεν προέβλεπε μισθολογικές αυξήσεις, αναθεώρηση επιδομάτων και άλλα, αλλά έδωσαν περαιτέρω προοπτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση