ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επενδυτικός πυρετός στον κλάδο της υγείας

Η κυπριακή Elements Capital βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά της «Πολυκλινική Υγεία» στη Λεμεσό

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η κινητικότητα των επενδύσεων στον τομέα της υγείας στην Κύπρο έχει πιάσει «κόκκινο». Αυτή τη φορά, ένα κυπριακό επενδυτικό ταμείο, η Elements Capital, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά του ιδιωτικού νοσοκομείου στη Λεμεσό, της «Πολυκλινική Υγεία». Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, που άρχισε τέλη του 2020, φαίνεται να μην έχει τέλος. Η αρχή έγινε με την δημιουργία του «Hadassah» στη Λευκωσία, για τη δημιουργία ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος (Integrated Medical Center). Ενώ όλα έδειχναν επίσης πως στον κυπριακό τομέα της υγείας θα μονοπωλήσει η CVC Capital που έχει προβεί σε πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά πλέον και στην Κύπρο με την εξαγορά του Απολλώνειου νοσοκομείου στη Λευκωσία και του Αρεταίειου Νοσοκομείου επίσης στην πρωτεύουσα, ένας «νέος παίχτης» προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει. Η Elements Capital έχει προχωρήσει σε αγορές στην Κύπρο στον τομέα της φιλοξενίας (ξενοδοχειακός), αλλά και στην φαρμακευτική αγορά της Ελλάδας. Στην Κύπρο έχει εξαγοράσει μέσα στα τελευταία δύο χρόνια το ξενοδοχείο Londa Beach στη Λεμεσό, ενώ στην Ελλάδα έχει εξαγοράσει από κοινού με την York Capital (άλλη επενδυτική εταιρεία) την φαρμακευτική Famar. Εν μέσω πανδημίας αλλά και πλέον εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία η επενδυτική όρεξη (invest appetite) δεν έχει σταματήσει για την Κύπρο.

Περνώντας ξανά στα της «Πολυκλινικής Υγεία» και τις συζητήσεις από την Elements Capital για την απόκτηση του πολυπόθητου 51% της, θα πραγματοποιηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις «κλασσικές» εξαγορές. Η Elements Capital αναμένεται να δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού, δηλαδή ένα «Special Purpose Vehicle» (SPV) και δεν θα αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο (equity) της υφιστάμενης εταιρείας της «Πολυκλινικής Υγεία». Οι γιατροί - μέτοχοι που θα θελήσουν να παραμείνουν στην Πολυκλινική Υγεία όπως πληροφορείται η «Κ» θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές σ' αυτό το όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Σε αυτό το SPV διαχείρισης της Elements Capital θα μετέχουν οι γιατροί που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο. Στην παρούσα χρονική φάση η Elements Capital έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει το 36% των υφιστάμενων μετοχών, έχει προκαταρκτικές συμφωνίες με γιατρούς που είναι μέτοχοι στο Υγεία που ανεβάζει το ποσοστό αυτό περίπου στο 44% και ευελπιστεί στις επόμενες συζητήσεις με τους γιατρούς – μετόχους να φτάσει στο 51%. Η ίδια πληροφόρηση θέλει μετά τη δημιουργία του SPV η Elements να φέρνει στο νοσοκομείο δικό της διαχειριστή (operator), δικό της οικονομικό διευθυντή (CFO) και Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO). Το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει επί της ουσίας η Elements Capital, είναι το λεγόμενο «leverage buyout». Η Elements Capital, όπως πληροφορείται η εφημερίδα, στόχευσε στην «Πολυκλινική Υγεία» λόγω μεγέθους, αλλά και με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Εκτιμά επίσης πως έχει αξία που ακόμα δεν έχει δώσει «προς τα έξω», ενώ το πρόβλημά του στην παρούσα φάση που δεν παράγει τα μέγιστα, είναι διοικητικού χαρακτήρα. Οι μέτοχοι που απαρτίζουν την «Πολυκλινική Υγεία» στην παρούσα φάση πριν από την επικείμενη εξαγορά της ξεπερνούν τους 100 – 110. Οι πλείστοι μέτοχοι έχουν από 0,5% έως και 2% της Πολυκλινικής, οι «μεγαλογιατροί» έχουν λίγο πάνω από 2%.

Στη Λευκωσία όλα τα deal

Για την «Πολυκλινική Υγεία» υπάρχει πληροφόρηση πως έγιναν συζητήσεις για απόκτησή της και από την CVC Capital στο προηγούμενο διάστημα, ωστόσο δεν προχώρησαν όπως ήθελαν οι μέτοχοι του νοσοκομείου και τα «θέλω» τους ήταν διαφορετικά. Εκεί άδραξε την ευκαιρία η Elements Capital. Ακόμα η CVC δεν έχει λάβει κάποια ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό, ωστόσο στην Λευκωσία έχει αποκτήσει το Απολλώνειο και αναμένει να κλείσει και το «deal» για το Αρεταίειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η CVC έχει προσεγγίσει και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο για εξαγορά του, αλλά και για δεύτερη φορά το American Heart. Για το Ιπποκράτειο δεν υπάρχει ιδιαίτερη πληροφόρηση, ωστόσο για το American Heart και τις δύο φορές οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν. Το Mediterranean είναι ενδεχομένως άλλος ένας στόχος του επενδυτικού Ταμείου που έχει μπει για τα καλά στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο, ωστόσο πάλι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλείς πληροφορίες για το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η CVC έχει προσφέρει μέχρι στιγμής από 130 – 140 εκατ. ευρώ για την αγορά των δύο νοσοκομείων, ενώ στην Ελλάδα έχει προχωρήσει επίσης με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Ποια είναι η «Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ»

Το Ιδιωτικό Νοσοκομείο «Πολυκλινική ΥΓΕΙΑ» ιδρύθηκε το 1983 στο κέντρο της Λεμεσού και άρχισε την λειτουργία του το 1987. Διαθέτει 128 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες, οι χειρουργικές αίθουσες του είναι 12 και όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εταιρείας, «καθιέρωσε και διεύρυνε το φάσμα των υπηρεσιών του Κλινικού Εργαστηρίου, των Ακτινοδιαγνωστικών Τμημάτων (Ακτινολογικό, Μαγνητικής/ Αξονικής Τομογραφίας), ακολουθούμενα από την εγκαινίαση μιας πολυδύναμης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), 24/7 Τμήματος Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών, Μαιευτικού - Γυναικολογικού και Παιδιατρικού Τμήματος». Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, από τη 16η Ιουνίου 2011 λειτουργεί σε 24/7 βάση υπερσύγχρονο Κέντρο Καθετηριασμών Καρδίας, το οποίο επιλαμβάνεται προγραμματισμένων και επειγόντων καρδιολογικών περιστατικών. Έχει ανοικτό μοντέλο λειτουργίας το οποίο επιτρέπει σε αδειοδοτημένους ιατρούς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε διαδικασία διαλογής και έχουν εγκριθεί ως Συνεργάτες Ιατροί, να εξασκούν την ειδικότητα/ εξειδίκευσή τους στις εγκαταστάσεις τους. Επί του παρόντος, -όπως αναφέρουν στον ιστότοπό τους- διατηρούν συνεργασία με περισσότερους από 200 έγκριτους Συνεργάτες Ιατρούς, ενώ στο ανθρώπινο δυναμικό τους ανήκουν πέραν των 460 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ