ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ενεργειακοί εκβιασμοί του Πούτιν ενίσχυσαν την πράσινη μετάβαση της Ε.Ε λέει η Ούρσουλα

Τριβές μεταξύ των κρατών – μελών για την αγορά Ρωσικού αερίου

Του Ανδρέα Καραμήτα

Πριν ο Ρώσος ηγέτης αποφασίσει να ξεκινήσει την πλήρη κλίμακα της εισβολής στην Ουκρανία, η Ε.Ε  ήταν έντονα εξαρτημένη από την εισαγωγή Ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, τα οποία αγόραζε σε χαμηλή τιμή μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου αγωγών. Ωστόσο ο πόλεμος ανάγκασε την ένωση να μειώσει δραστικά την χρήση καυσίμων ρωσικής προέλευσης με στόχο την διακοπή οικονομικής στήριξης προς το κρεμλίνο.

 «Πριν από δύο χρόνια μία στις πέντε μονάδες ενέργειας που καταναλώνονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονταν από Ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, είναι μία στις είκοσι» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι για να γιορτάσει την  50ή επέτειο του Διεθνούς Ενεργειακού Οργανισμού (IEA). "Από τις ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε περισσότερη ενέργεια συνολικά από ό,τι από τη Ρωσία. Και πέρυσι, το  2023, για πρώτη φορά ποτέ, παράχθηκε περισσότερος ηλεκτρισμός από τον άνεμο και τον ήλιο από ό,τι από φυσικό αέριο," συνέχισε.  "Έτσι, η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ένωσή μας απέτυχε παταγωδώς. Αντίθετα, πραγματικά προώθησε την πράσινη μετάβαση."

Η Πρόεδρος της Κομισιόν  σημείωσε ότι, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης του  2022, ο παγκόσμιος ρυθμός της μετάβασης ήταν "ακόμα πολύ αργός" και παρότρυνε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να αυξήσουν την ικανότητα των ανανεώσιμων, να κινητοποιήσουν "τεράστια" ποσά επενδύσεων και να συνεργαστούν για την εξασφάλιση των πρώτων υλών και την προώθηση της καινοτομίας. "Η παλιά οικονομία των ορυκτών καυσίμων στηρίζεται στις εξαρτήσεις. Η νέα καθαρή ενεργειακή οικονομία στηρίζεται στις αλληλεξαρτήσεις," συνέχισε. 

Μακρύς ακόμη ο δρόμος

 Ο δρόμος που απομένει είναι ακόμα μακρύς αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχει η Επιτροπή, το ποσοστό εξάρτησης της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε από  45% το  2021 σε  15% το  2023, που σημαίνει ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί δραστικά αλλά δεν έχει εξαφανιστεί πλήρως. Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγοράζουν εκούσια Ρωσικό φυσικό αέριο, είτε μέσω αγωγών στην Κεντρική Ευρώπη είτε σε τερματικούς σταθμούς LNG στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία, προκάλεσε συνεχείς  τριβές μεταξύ των κρατών μελών, κάποια από τα οποία επιθυμούν την έγκριση ενός νομικά δεσμευτικού αποκλεισμού των εισαγωγών, όπως έγινε για το Ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα που μεταφέρεται με πλοία.

 Η  Αυστριακή κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι το ποσοστό εξάρτησης της χώρας από το Ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε από  76% τον Νοέμβριο σε  98% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της εισβολής. Η υπουργός Ενέργειας Λεονόρε Γκεβέσλερ απέδωσε την κατάσταση σε ένα συμβόλαιο που υπογράφηκε από την OMV, την κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της Αυστρίας, με την Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο της Ρωσίας, το οποίο ισχύει μέχρι το  2040. "Η αγορά και οι ενεργειακές εταιρείες που είναι μέρος της, δεν εκπληρώνουν επαρκώς την ευθύνη τους να μειώσουν την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο," είπε η Γκεβέσλερ. "Η διαφοροποίηση των εισαγωγών μας από φυσικό αέριο προχωράει πολύ αργά."

Πηγή:euronews

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση