ΚΥΠΕ
Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχει αρχίσει ενέργειες και συνέργειες για τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερων κοινοτήτων, ξεκινώντας από τις κοινότητες της Τηλλυρίας και της Κοιλάδας του ποταμού Ξερού και Διαρίζου, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Αντωνία Θεοδοσίου, σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την «Ώρα της Γης».
Όπως ανέφερε σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο της σε συνεργασία με άλλους φορείς, στην Πλατεία Φανερωμένης, στη Λευκωσία, η δημιουργία κλιματικά ουδέτερων κοινοτήτων αποσκοπεί στην κατακόρυφη μείωση των ρύπων, ενώ υπάρχει πρόθεση μετατροπής τους σε Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO.
Είπε παράλληλα πως το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, έπειτα από ανάθεση της παρούσας διακυβέρνησης, συνεργάζεται ήδη με ανάλογες ενέργειες και δράσεις με Δήμους και καταρτίζει στρατηγική κλιματικής ουδετερότητας για τις όλες τις κοινότητες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως πρόσθεσε, περαιτέρω, το Γραφείο της Επίτροπου Περιβάλλοντος έχει δρομολογήσει δράσεις για την υιοθέτηση πολιτικών που αφορούν τη φυσική και βιοκλιματική δόμηση, την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου, καθώς και για την προστασία της κτιστής και άυλης μας κληρονομιάς, την προστασία των ακτών και συμμετέχει σε δράσεις για την προστασία και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ξεκίνησε τον χαιρετισμό της εκφράζοντας τον συγκλονισμό μου για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση χθες βράδυ στη Μόσχα με θύματα ανύποπτους πολίτες, όπως και για τις συνεχιζόμενες συρράξεις στη γειτνιάζουσα με την Κύπρο Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι στο παγκόσμιο γίγνεσθαι τίποτα δεν είναι μακριά μας και ότι όλα μάς αφορούν.
Υπογράμμισε πως η «Ώρα της Γης’ μάς υπενθυμίζει την άρρηκτη και αδιαπραγμάτευτη σχέση μας με το περιβάλλον και ότι απαιτείται επείγουσα δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, με ενότητα πολιτών, Κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, για έναν πιο βιώσιμο κόσμο και μια ευημερούσα κοινωνία σε απόλυτη αρμονία με τη φύση».
Η κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση για το κλίμα, του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), όπου καταγράφεται ότι το 2023 σημειώθηκαν νέα (αρνητικά) ρεκόρ σε κάθε δείκτη: ρεκόρ θερμοκρασιών και επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου, οξίνισης ωκεανών, ανόδου της στάθμης της θάλασσας, υποχώρησης παγετώνων.
Προέβαλε επίσης τις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι ο πλανήτης είναι στο «χείλος της καταστροφής» ενώ η «ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ένα άνευ προηγούμενου κλιματικό χάος».
Όπως επεσήμανε, τα πιο πάνω, όμως, είναι το σύμπτωμα. «Το αίτιο και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της θερμοκρασίας αποδίδεται στις δικές μας ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η συνεχιζόμενη μη βιώσιμη παραγωγή, η υπερεκμετάλλευση των πόρων, η μη αειφόρος διαχείριση της φύσης και των εδαφών, η υπερκατανάλωση, η μη χρήση ΑΠΕ και περιβαλλοντικά βιώσιμων μέσων μεταφοράς», συμπλήρωσε.