ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ανοιχτά μέτωπα στην Παιδεία

Στάσεις εργασίας, κρούσματα και στη μέση Test to Stay

Στην κορυφή της ειδησεογραφικής επικαιρότητας έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση που αφορά την Παιδεία -ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την πανδημία αλλά και τα μέτρα- που εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα και περιλαμβάνει σωρεία εμπλεκομένων.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ) εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιδράσεις τους, με την μεν ΟΕΛΜΕΚ να προβαίνει σε ανακοίνωση και τη δε ΠΟΕΔ να κατέρχεται την Δευτέρα (7/2) σε μονόωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε με δική του ανακοίνωση στην αντίστοιχη της ΠΟΕΔ ενώ σε ότι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ «μπροστά βγήκε» το Υπουργείο Υγείας. Στη μέση και οι γονείς -οργανωμένοι και μη- εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα μέτωπα γύρω από τα οποία μαίνεται η αντιπαράθεση.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές αντί εκπαιδευτικοί»

ΟΕΛΜΕΚ κατά Test to Stay, ΠΟΕΔ απεργία γύρω από 3 άξονες

Μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω των επαφών που υποβλήθηκαν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, η ΟΕΛΜΕΚ μέσω ανακοίνωσης της έκανε λόγο για μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων, ενώ ζητώντας παράλληλα να συναντηθεί άμεσα με το Υπουργείο Υγείας αλλά και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, αναρωτήθηκε κατά πόσο το Test to Stay δουλεύει αρμονικά και έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστολή του.

Ο Πρόεδρος Κώστας Χατζησάββας μιλώντας στην «Κ» ανέφερε πως μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες έχουν εντοπιστεί 456 κρούσματα -μόνο στη Μέση Εκπαίδευση- ενώ εξέφρασε το παράπονο του και σε ότι αφορά τις διαδικασίες εντοπισμού επαφών και ενημέρωσης από εκπαιδευτικούς αναφέροντας χαρακτηριστικά «Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε υγειονομικοί ελεγκτές αντί εκπαιδευτικοί». Πρόσθεσε πως οι διευθύνσεις των σχολείων ασφυκτιούν και ζήτησε εκ νέου συνάντηση με επιδημιολόγους και υγειονομικούς λέγοντας «Αν ένα μέτρο δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί να μην ανασταλεί;»

Η ΠΟΕΔ κατήλθε την Δευτέρα σε μονόωρη στάση εργασίας ζητώντας να εξεταστούν τα ζητήματα που προκύπτουν στην Δημοτική Εκπαίδευση και περιστρέφονται γύρω από 3 βασικούς άξονες. Όπως ανέφερε ο κύριος Σκουρουπάτης ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη θέσπιση πρωτοκόλλων που αφορούν νηπιαγωγεία και ειδικά σχολεία. «Θα μπορούσαν για παράδειγμα τα παιδιά να υποβάλλονται σε τεστ, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, ούτως ώστε ο έλεγχος να συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος -και ίσως σημαντικότερος- αφορά την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που τελούν υπό το καθεστώς κρουσμάτων ή επαφών. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε πως «Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να καλύψει πλήρως, ή έστω σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες αντικατάστασης. Ο τρίτος και τελευταίος άξονας περιστρέφεται γύρω από τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας και πιο συγκεκριμένα στην εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες.

Κούνησε το δάχτυλο στους καθηγητές το Υπ. Υγείας - Υπ. Παιδείας σε ΠΟΕΔ: Οι λόγοι της απεργίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Η αντίδραση από πλευράς Υπουργείου Υγείας στα πυρά που εξαπέλυσε η ΟΕΛΜΕΚ δεν άργησε να έρθει, αφού μέσω δικής του ανακοίνωσης υπερτόνισε τη χρησιμότητα του Test to Stay, τη δυνατότητα που δίνεται καθημερινά σε χιλιάδες μαθητές-επαφές να συνεχίσουν τη φοίτηση τους με φυσική παρουσία παραθέτοντας μάλιστα αριθμούς που στηρίζουν τα επιχειρήματα.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση «Το συγκεκριμένο μέτρο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής, αγκαλιάστηκε απο χιλιάδες μαθητές και γονείς. Συγκεκριμένα, χθες 7 Φεβρουαρίου 2022, 7080 μαθητές που προ της εφαρμογής του μέτρου “test to stay” θα έπρεπε να βρίσκονταν υπό περιορισμό, επέλεξαν την χρήση του μέτρου “test to stay” και παρευρέθηκαν στις σχολικές τους μονάδες. Από τους 7080 μαθητές, εντοπίστηκαν 120 θετικά περιστατικά σε σχολεία της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης.» Μάλιστα με απορία καταλήγει διερωτούμενο «Είναι απορίας άξιο, από ποια στοιχεία αντλείται το συμπέρασμα ότι καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και αλυσίδων μετάδοσης στις σχολικές μονάδες.»

Σε ανακοίνωση-απάντηση στα απεργιακά μέτρα της ΠΟΕΔ προέβη επίσης και το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα διαχωρίζοντας την επιχειρηματολογία σε 8 σημεία η ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου καταλήγει αναφέροντας πως «Ως εκ τούτου φαίνεται ότι οι λόγοι που προβάλλονται για τη στάση εργασίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ΥΠΠΑΝ εκφράζει όχι μόνο απαρέσκεια και θλίψη, αλλά και προβληματισμό. Την ώρα που σύσσωμη η κοινωνία αγωνίζεται για να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και ειδικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης τόσο η Πολιτεία όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, με ποια λογική και για ποιο λόγο θα στερηθούν μια ώρα μαθήματος πενήντα χιλιάδες παιδιά την ερχόμενη Δευτέρα;

Με ποιο σκοπό θα δημιουργηθεί ξαφνικά σοβαρό πρόβλημα και θα διαταραχθεί ο προγραμματισμός δεκάδων χιλιάδων γονέων και κηδεμόνων την πρώτη ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας;»

Στη μέση οι γονείς, ναι σε self-test όχι σε rapid test στην Προδημοτική - Η θέση των επιδημιολόγων

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς οργανωμένων γονέων και συγκεκριμένα της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα μετά και από την εισήγηση της ΠΟΕΔ προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αλλά και τον Υπουργό Υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο με Rapid Test στους μαθητές της υποχρεωτικής Προδημοτικής, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων εκφράζει τη δυσαρέσκεια της προς την Γραμματεία της ΠΟΕΔ για το γεγονός ότι κατέθεσαν την πιο πάνω εισήγηση χωρίς την εκ των προτέρων διαβούλευση με τους οργανωμένους γονείς.

«Ταυτόχρονα να ευχαριστήσουμε τον ΥΠΠΑΝ ο οποίος ζήτησε από την ΠΟΕΔ όπως για να συζητηθεί αυτή η θέση της ΠΟΕΔ πρέπει να είναι παρόντες και οι Οργανωμένοι Γονείς της Προδημοτικής. Όπως αναφέραμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον ΥΠΠΑΝ η θέση μας ως οργανωμένοι γονείς είναι πως πρέπει να μας χορηγηθούν Self-Test ούτως ώστε να ελέγχουμε εμείς τα παιδιά μας σε τακτά χρονικά διαστήματα», σημειώνει.

Καταληκτικά θέσαμε και ενώπιον του μέλους της επιστημονικής ομάδας και καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Δρ Πέτρου Καραγιάννη την αντίδραση της ΟΕΛΜΕΚ και το ενδεχόμενο αναστολής του Test to Stay με τον ίδιο να είναι αφοπλιστικός: «Φυσικά και δεν ασπάζομαι τέτοιες τοποθετήσεις. Οι αριθμοί που παρέθεσε το Υπουργείο Υγείας μιλούν από μόνοι τους και η χρήση του σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία είναι αυταπόδεικτη. Εάν θεωρούν πως έτσι δημιουργούνται αλυσίδες και αυξάνονται τα κρούσματα ας παρουσιάσουν στοιχεία» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση