ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτιές άναψε η προσφορά από ΠΚ ξενόγλωσσων προπτυχιακών

Οι θέσεις των πέντε φορεών και της πρυτανείας του Πανεπιστημίου – Το πλάνο και τα προγράμματα σπουδών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη διαφωνία τους για ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξέφρασαν πέντε φορείς της εκπαίδευσης, συγκεριμένα οι ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η ΠΣΕΜ και η ΦΕΠΑΝ, ξεκινώντας για από αύριο συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα, όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Για το θέμα του Νομοσχεδίου για την προσφορά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, όπως προτείνονται από το ΥΠΑΝ είπε ότι είναι προκλητικό, ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την ανάπτυξή του, αφού σημαντικές πανεπιστημιακές σχολές όπως Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, ζητά να δημιουργήσει ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα. «Ο πρώτιστος στόχος του θα έπρεπε να είναι η πανεπιστημιακή και επιστημονική του ολοκλήρωση», τόνισε.

Όπως είπε, οι φορείς θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρόεδρο της Βουλής.

Πρύτανης: Δε θα μειωθούν οι θέσεις για τους Κύπριους φοιτητές

Από την άλλη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, είπε ότι για την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες σχολές υπάρχουν ειδικοί που θα το κρίνουν, τονίζοντας ότι ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προσφέρει τα πάντα.

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε σαφή, ισορροπημένη και ικανή να διασκεδάζει ανησυχίες, την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή. «Μας ικανοποιεί, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και εμείς μπροστά, όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια».

Διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δε θα μειωθούν οι θέσεις για τους Κύπριους φοιτητές, καθώς πρόκειται για επιπλέον 3 – 4 προγράμματα σπουδών των 40 – 50 φοιτητών έκαστο, τα οποία θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, ώστε επίσης να μην επιβαρύνεται ο Κύπριος φορολογούμενος.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, οι χώροι και οι ακαδημαϊκοί για αυτά τα προγράμματα ήδη υπάρχουν, ενω για τους κλάδους, αναφέρθηκε στην Οικονομία – Διοίκηση και την Τεχνολογία. Ο ίδιος θα ήθελε και την Κλασική Αρχαιολογία, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη χώρα από την Κύπρο για να σπουδάσει κανείς σε αυτό το αντικείμενο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση