Kathimerini.com.cy
Εκτός απροόπτου, τα δημοτικά σχολεία στη Λεμεσό τα οποία παραμένουν κλειστά αλλά και τα Γυμνάσια ανοίγουν στις 2 Απριλίου. Όπως πληροφορείται η «Κ» η επαναλειτουργία των σχολείων θεωρείται μέχρι στιγμής, δεδομένη. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη (31/3) από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως πληροφορούμαστε, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα η οποία συνεδρίασε την Κυριακή (28/3) με φόντο τις επερχόμενες χαλαρώσεις, προκρίνει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ενώ πλεον η απόφαση είναι πολιτική.
Σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία στη Λεμεσό οι αρμόδιοι θεωρούν ότι το κλείσιμο έχει αποφέρει καρπούς καθώς το ποσοστό θετικότητας παρουσιάζεται μειωμένο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η αυξητική τάση στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας ανακόπτεται αυτή τη βδομάδα, ωστόσο παραμένει σε σχετικά ψηλά επίπεδα. Στην Επαρχία Λεμεσού καταγράφεται μικρή πτώση στο 1% από 1,3% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον και η εικόνα στα νοσοκομεία δείχνει σημαντική επιβάρυνση, ωστόσο με κάποια σημάδια σταθεροποίησης.
Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «το Υπουργείο Παιδείας από τον Φεβρουάριο ακόμα,είχε πει και θέσει ως στόχο, εφόσον το επιτρέπουν, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες, ότι επιδιώκουμε τα παιδιά να φοιτούν στα σχολεία με φυσική παρουσία». Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «περιμένουμε ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν και για το Γυμνάσιο, δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις καθώς θα ληφθούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».
Ρινικά η δειγματοληψία σε μαθητές Λυκείων και Ειδικών Σχολείων
Στο μεταξύ, ρινικά θα λαμβάνεται από τη Δευτέρα δείγμα για τη διενέργεια των ταχέων αντιγονικών τεστ (rapid test) στα ανήλικα άτομα σε Λύκεια και Ειδικά Σχολεία, αλλά και σε όσους ανήλικους θα προσέρχονται στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν παγκύπρια για να υποβληθούν σε τεστ.
Η δειγματοληψία ρινικά θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση μόνο για τους ανήλικους, ώστε να διευκολυνθούν τα παιδιά, ως πιο ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, να μην αισθάνονται άβολα και δυσφορία κατά τη διενέργεια του τεστ και να ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία.