ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Πίσω με τα εμβόλια» - Φειδωλές χαλαρώσεις προκρίνουν οι επιδημιολόγοι

Το άνοιγμα των σχολείων στις 2 Απριλίου προκρίνεται εκτός απροόπτου

Με φόντο τη στρατηγική της κυβέρνησης που στοχεύει στο σταδιακό και με ασφάλεια «ξεκλείδωμα» ώστε να μην επιτραπεί πισωγύρισμα σε ότι αφορά στις χαλαρώσεις, οι αρμόδιοι συντονίζονται καθώς αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι έτοιμες οι εισηγήσεις των ειδικών που θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο συνέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη (31/3) ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Πλέον η εικόνα είναι μεν πιο ξεκάθαρη σε ότι αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο οι νοσηλείες των επόμενων ημερών θα τεθούν υπό στενή παρακολούθηση και θα κρίνουν τα επόμενα βήματα με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει το διάταγμα που είναι σε ισχύ.

Η ανατροπή των δεδομένων είναι ορατή, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ», δεδομένη πρέπει να θεωρείται εκτός απροόπτου, η επαναλειτουργία των Γυμνασίων αλλά και των Δημοτικών σχολείων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Σε ότι αφορά στο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων στη Λεμεσό, φαίνεται ότι έχει αποφέρει καρπούς με την επιδημιολογική εικόνα να βελτιώνεται καθώς το ποσοστό θετικότητας παρουσιάζεται μειωμένο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το μόνο που μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό είναι τυχόν αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων. Εάν παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών τις επόμενες μέρες, ή νοσηλειών τα δεδομένα δεν αποκλείεται ν' αλλάξουν.

Αποκόπτεται η αυξητική τάση στο ποσοστό θετικότητας

Πάντως, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει σταθεροποίηση με την αυξητική τάση στο εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας ν’ ανακόπτεται αυτή τη βδομάδα, ωστόσο παραμένει σε σχετικά ψηλά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, στην Επαρχία Λεμεσού καταγράφεται μικρή πτώση στο 1% από 1,3% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά από αρκετό καιρό, επίσης, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών, η οποία ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα τόσο για ολόκληρη την Κύπρο (573,5/100,000 σε σύγκριση με 529,6/100,000 την προηγούμενη περίοδο). Στην Επαρχία Λεμεσού η αθροιστική επίπτωση επίσης δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και πάλι όμως σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (1130,1/100,000).

Ταυτόχρονα, η εικόνα στα νοσοκομεία δείχνει σημαντική επιβάρυνση ακόμα, αλλά με κάποια σημάδια σταθεροποίησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπο Χαριλάου, γύρω στους 200 ασθενείς με COVID -19 νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθημερινά σε παγκύπρια κλίμακα. Η κατάσταση ακόμη στα κρατικά νοσηλευτήρια, χαρακτηρίζεται ως εύθραυστη.

 

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά μέχρι τις 23 Μαρτίου, η διάμεση ηλικία των νοσηλευομένων ήταν τα 62 έτη. Το 58,8% των νοσηλευόμενων αφορούσε σε άνδρες και το 63,1% άτομα από την Επαρχία Λεμεσού. Οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια εξακολουθούν να αφορούν ανθρώπους κυρίως κάτω από τα 60 και από τη Λεμεσό.

 

Ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, ανά 100.000 κατοίκους, είναι 2,9. Από τους/τις 226 ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, 213 (94,3%) διασωληνώθηκαν και 23 είναι ακόμα διασωληνωμένοι.

To παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τους/τις ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ (με ή χωρίς διασωλήνωση) 

Σχολιάζοντας στην «Κ», τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού σημειώνει ότι σε ότι αφορά στις αθροιστικές επιπτώσεις των επαρχιών, ναι μεν η Λεμεσός παραμένει στα ύψη, ωστόσο οι υπόλοιπες επαρχίες παρουσιάζουν αύξηση. Βέβαια, όπως προσθέτει η κ. Κολιού αναμενόταν μια σχετική αύξηση λόγω του ανοίγματος τομέων της οικονομίας. 

Με φειδώ οι χαλαρώσεις

Στο μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων για τις χαλαρώσεις αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των sms και η ενδεχόμενη αύξηση ή ακόμη και κατάργηση τους καθώς και η επαναδραστηριοποίηση των εσωτερικών χώρων των κέντρων αναψυχής. 

Μιλώντας στην «Κ» η Δρ Κολιού εξέφρασε τη θέση ότι οι επερχόμενες χαλαρώσεις θα πρέπει να είναι φειδωλές. Η ίδια δεν προκρίνει το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων εστίασης, ούτε και ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μετά την Άνοιξη. Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στην «Κ», ότι εάν ανοίξουν τελικά τα σχολεία δεν θα πρέπει να επέλθουν περαιτέρω χαλαρώσεις.

Από την πλευρά της η Δρ Κολιού, η οποία διατηρεί ιδιαίτερα φειδωλή στάση σε σχέση με τις χαλαρώσεις και οι εισηγήσεις της θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση εξηγεί ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί εμβολιαστικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, «άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Αν είχαμε καλύψει τις ευπαθείς ομάδες όπως υπολογίζαμε την πρώτη εβδομάδα Απριλίου θα βρισκόμασταν σε καλύτερη θέση όμως με τις μειώσεις στις παροχές εμβολίων, το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι λίγο πίσω», υπογραμμίζει η κ. Κολιού τονίζοντας ότι οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να είναι ελεγχόμενο.

Καθώς εκτιμάται ότι όσο προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι νοσηλείες θα μειώνονται, οι αρμόδιοι θέλουν να κερδίσουν χρόνο με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός αναμένεται να αναπτύξει ταχύτητα εντός Απριλίου. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει επιπλέον 270.000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Τουλάχιστον 195.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα λάβουν την 1η δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων (τουλάχιστον με μια δόση) σε 310.000 μέχρι τις αρχές Μαΐου, καλύπτοντας τις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 45 ετών και άνω. 

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αναμένεται ότι θα εμβολιαστεί πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνοντας τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Στην Κύπρο, έχουν διενεργηθεί πέραν των 135.000 εμβολιασμών, ενώ το 13% του πληθυσμού έλαβε τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X