ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν λύσεις για τους ασθενείς στους διαδρόμους

Το περιστατικό με εγκεφαλικό στο Γ.Ν. Πάφου φώτισε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι βαθύτερο. Μιλούν στην «Κ» η υπουργός Υγείας, ο γ. δ. του ΟΑΥ, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Οι ώρες περνούσαν. Ξαπλωμένος από τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής σε ένα φορείο, σε έναν διάδρομο των Πρώτων Βοηθειών, περίμενε. Μαζί και οι συγγενείς του που αγωνιούσαν για το περιστατικό του εγκεφαλικού του. Τι περίμεναν; Να λειτουργήσει εκείνος ο μηχανισμός που να μην επιτρέπει κανένας ασθενής να παραμένει χωρίς κλίνη. Στο μεταξύ, μπαινοέβγαιναν ασταμάτητα οι ασθενείς στο ΤΑΕΠ, το οποίο αυτήν την περίοδο, λόγω της αύξησης τουριστών, δουλεύει πυρετωδώς. Κατά διαστήματα το προσωπικό τον φρόντιζε, ενώ μάταια υπήρξε επικοινωνία με άλλα νοσοκομεία για να τον δεχτούν. Ήταν η περίπτωση του ηλικιωμένου ασθενή με εγκεφαλικό, το Σάββατο, 22 Ιουλίου, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, που γνωστοποίησε το βράδυ (20.45) της ίδιας μέρας ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, δημιουργώντας τις επόμενες μέρες αναστάτωση στην κοινή γνώμη και απασχολώντας τη δημόσια συζήτηση, για ένα πρόβλημα που αφορά και άλλα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρηση της «Κ», στο ΤΑΕΠ του συγκεκριμένου νοσοκομείου η παραμονή των ασθενών -όχι μόνο για ώρες, αλλά για μέρες- που χρειάζονται επειγόντως εισαγωγή σε θάλαμο, είναι συχνό φαινόμενο το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα για ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά, μέχρι να εξευρεθεί κλίνη, διότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανένα άλλο νοσοκομείο του ΓεΣΥ, ούτε δημόσιο ούτε ιδιωτικό. Είναι ένα κενό που αντιστρατεύεται τις υποσχέσεις του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αλλαγή της εικόνας, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας επέλεξε συμβολικά να επισκεφτεί ως πρώτη δημόσια Υπηρεσία ένα δημόσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα ένα ΤΑΕΠ, αυτό της Λεμεσού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «Ακούσαμε την διάγνωση, είμαστε εδώ για τη θεραπεία».

Πόπη Κανάρη: «Ακόμα ο Αύγουστος δεν μπήκε και προβλέπω ότι θα υπάρχει ακόμα πιο αυξημένο πρόβλημα, στις παραλιακές κυρίως πόλεις, με τη ροή των τουριστών».

Την επόμενη μέρα ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πάφου, δρ Ιωσήφ Μουτήρης, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα προσωρινά με την εισαγωγή ασθενών διαφόρων ειδικοτήτων από το ΤΑΕΠ, έδωσε εξιτήρια σε ασθενείς της Κλινικής του. Στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι το πρόβλημα της υπερπληρότητας είναι βαθύτερο και δεν επιλύεται με προσωρινά μέτρα και με το φιλότιμο ορισμένων επαγγελματιών υγείας.

«Ευθύνη του ΟΑΥ»

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες έναντι των δικαιούχων συνδρομητών του, και να εξασφαλίζει κλίνες σε άλλα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια, εκεί που υπάρχουν ελλείψεις στα δημόσια, για περιπτώσεις όπως αυτή το Σάββατο, στο Γ.Ν. Πάφου», δήλωσε στην «Κ» η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη. Διερωτήθηκε, από τη στιγμή που αυτή η δράση έγινε την περίοδο του κορωνοϊού και εφαρμόστηκε με επιτυχία, γιατί ο ΟΑΥ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του –δεν είναι ευθύνη ούτε του Υπουργείου, ούτε του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ)– απέναντι στους ασθενείς, που πληρώνουν αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να βρίσκει κλίνες. Η κα Κανάρη αναφέρθηκε σε περιόδους «κρίσεων», όπως οι καλοκαιρινές περίοδοι, όπου ειδικά στα δημόσια νοσηλευτήρια που βρίσκονται σε τουριστικές – παραθαλάσσιες πόλεις (Λεμεσός, Πάφος, Αμμόχωστος) ο πληθυσμός διπλασιάζεται, λόγω των τουριστών. Μία τέτοια «κρίση», σημείωσε, διανύουν τώρα δημόσια νοσοκομεία, όπως αυτά της Πάφου και της Λεμεσού, που λόγω υπερπληρότητας δεν μπορούσαν να παρέχουν κλίνη σε περιστατικά όπως αυτό του Σαββάτου. Ωστόσο, ειδικά στο Γ.Ν. Πάφου, η έλλειψη κλινών δεν οφείλεται μόνο στον διπλασιασμό του πληθυσμού της πόλης, που συνεπάγεται και αύξηση των περιστατικών στα οποία καλείται να ανταποκριθεί, αλλά και στα κτηριακά έργα που γίνονται, τα οποία οδήγησαν στη στέρηση κλινών. Εξήγησε ότι, ενώ τα έργα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, ο εργολάβος, μετά από προφάσεις που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την καθυστέρηση στην εισαγωγή υλικών από το εξωτερικό, θα παραδώσει τους θαλάμους στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η κα Κανάρη τόνισε ότι πέραν από τα όποια προβλήματα, που μπορεί να οδηγούν στην έλλειψη κλινών σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και πέραν από το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο είναι και οι άδειες των γιατρών και των νοσηλευτών, ο ΟΑΥ έχει καθήκον να θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό εξεύρεσης κλινών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που είναι στο ΓεΣΥ. «Θα έχω μία συνομιλία με τον πρόεδρο του ΟΑΥ γι’ αυτό το θέμα, να δούμε πώς μπορούν άμεσα να ανταποκριθούν, γιατί ακόμα ο Αύγουστος δεν μπήκε και προβλέπω ότι θα υπάρχει ακόμα πιο αυξημένο το πρόβλημα, στις παραλιακές κυρίως επαρχίες, με τη ροή των τουριστών» είπε η κα Κανάρη.

Τα νέα ΤΑΕΠ

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ο αναγνώρισε την αστοχία του Συστήματος στο περιστατικό του Σαββάτου, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή, για έκτακτες και επείγουσες ανάγκες Σαββατοκύριακου, τα νοσηλευτήρια που μπορούν να ανταποκριθούν είναι μόνο όσα διατηρούν Πρώτες Βοήθειες, και όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα μόνο ένα υπάρχει, στη Λεμεσό. Όσον αφορά το ερώτημα, γιατί δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς του συγκεκριμένου νοσοκομείου, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος βρέθηκε ενώπιον μιας παραδοξότητας: Από τη μία πλευρά ο ΟΚΥπΥ επιμένει ότι ζήτησε εξυπηρέτηση για τον συγκεκριμένο ασθενή και το ιδιωτικό νοσηλευτήριο τού αρνήθηκε και από την άλλη πλευρά, το νοσηλευτήριο επιμένει ότι δεν του ζητήθηκε βοήθεια από τον ΟΚΥπΥ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον ίδιο για τα πραγματικά γεγονότα.

Η πιο πάνω εικόνα, με τη σοβαρή ακόμα απουσία ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ και τον προβληματικό συντονισμό των νοσηλευτηρίων στην αλληλοεξυπηρέτηση, καταδεικνύει ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος ανά πάσα στιγμή να μπορεί να μεταφέρει έναν ασθενή από ένα νοσηλευτήριο που αδυνατεί, σε ένα άλλο, να διασφαλίζει τη μεταξύ τους συνεννόηση, αλλά και να ελέγχει τους λόγους για τους οποίους ένα νοσηλευτήριο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί. Σε αυτό συμφώνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, με τα πιο πάνω, θα είναι ολοκληρωμένος περίπου στο τέλος του χρόνου, στηριζόμενος στα εξής δεδομένα:

  • Τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ η Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό με το ΤΑΕΠ της.
  • Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του ΤΑΕΠ του Απολλωνείου, στη Λευκωσία.
  • Την προσεχή εβδομάδα ο ΟΑΥ θα έχει συναντήσεις με το ιδιωτικό νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Πάφο.
  • Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη Λάρνακα.

Η επιλογή ασθενών

Πρώτες Βοήθειες για μία ιδιωτική κλινική στο ΓεΣΥ τι σημαίνει; Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι με βάση τον κανονισμό, ένα τέτοιο νοσηλευτήριο πρέπει να διαθέτει αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών και αντίστοιχες κλινικές, οι οποίες να μπορούν εύκολα να δέχονται τα δύσκολα περιστατικά, αλλά και να μπορούν παράλληλα να δίνουν και την αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Μία άλλη παράμετρος, γι’ αυτό είναι και δύσκολη η ένταξη Πρώτων Βοηθειών στο Σύστημα, είναι να παραμένει άδειος ένας αριθμός κλινών, για τα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να τύχουν, ώστε να μπορεί ακριβώς να γίνεται η διακίνηση των ασθενών στο Σύστημα. Να πάψει αυτό που ισχύει σήμερα, με τις ιδιωτικές κλινικές να κάνουν επιλογή ασθενών, λέγοντας «αυτό το περιστατικό μπορώ να το πάρω, το άλλο δεν μου συμφέρει και δεν μπορώ να το πάρω, και το στέλνω στον ΟΚΥπΥ». Εδώ είναι που πρέπει να υπάρχει και να επεμβαίνει ένας μηχανισμός, για να γίνεται η σωστή διαχείριση των κλινών», πρόσθεσε.

Και η άποψη του ΟΚΥπΥ για το όλο θέμα; «Χρειάζεται να γίνει ένας ενιαίος μηχανισμός, ούτως ώστε σε περίπτωση που κάποιο νοσηλευτήριο, συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, δεν μπορεί να διαχειριστεί για διάφορους λόγους ένα περιστατικό, τότε να μπορεί να απευθύνεται σε ένα άλλο συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ νοσηλευτήριο, που έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Και αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης, για το επείγον περιστατικό, και είναι προς όφελος του ίδιου του ασθενή», είπε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΑΥ Χαράλαμπος Χαριλάου. Σημείωσε ότι υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των νοσηλευτηρίων εντός ΓεΣΥ, είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, όμως εκείνο που ζητούν, είναι να θεσμοθετηθεί ένας μηχανισμός με κριτήρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση