ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζιζέλ Πελικό: Δικαιώθηκε η γυναίκα σύμβολο κάθε θύματος βιασμού

«Μοιραζόμαστε την ίδια μάχη», διακήρυξε, για να προσθέσει ότι δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή που αποφάσισε να μη γίνει η δίκη κεκλεισμένων των θυρών

Σε είκοσι χρόνια κάθειρξη καταδίκασε χθες το δικαστήριο της Αβινιόν τον Ντομινίκ Πελικό για τον κατά συρροήν βιασμό της συζύγου του, Ζιζέλ. Η δίκη διάρκειας τρεισήμισι μηνών οδήγησε επίσης στην καταδίκη και των 50 συγκατηγορουμένων του Πελικό, σε ποινές που κυμαίνονται από τρία χρόνια φυλάκιση (τα δύο με αναστολή) μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη. Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Μαγιέ χαρακτήρισε πρωτοφανή την υπόθεση.

Το κατηγορητήριο αποκάλυψε έτσι περισσότερους από 200 βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό μεταξύ 2011 και 2020, αλλά και την ύπαρξη 20.000 φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία κινηματογραφούσε ο Πελικό για να τα αρχειοθετήσει για τη συλλογή του. Πρωτοφανής για τα γαλλικά δικαστικά χρονικά υπήρξε επίσης ο αριθμός των κατηγορουμένων.

Η δίκη, όμως, υπήρξε ιστορική για άλλο λόγο: την απόφαση του θύματος από την αρχή της διαδικασίας να ζητήσει τη δημοσιοποίηση της ταυτότητάς της και την παρουσία κοινού στην αίθουσα. «Ηταν πολύ δύσκολο να αρνηθώ τη δίκη κεκλεισμένων των θυρών, όπως είχα το δικαίωμα. Θέλω, όμως, οι γυναίκες θύματα βιασμού να πουν: Η κυρία Πελικό το έκανε, άρα μπορώ κι εγώ να το κάνω. Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο. Δεν εκφράζω θυμό, ούτε μίσος, αλλά την αποφασιστικότητά μου για αλλαγή της κοινωνίας», είπε στην κατάθεσή της στις 23 Οκτωβρίου η 72χρονη Ζιζέλ.

«Η Πελικό μετέτρεψε τον προσωπικό της αγώνα σε συλλογική μάχη. Αυτή ήταν η ψυχολογική της σωτηρία», λέει στην εφημερίδα Le Monde η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Παρισιού, Καρόλ Αρντουέν-Λεγκόφ. Κάθε μέρα της δίκης, πλήθος συγκεντρωνόταν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν για να χειροκροτήσει και να ενθαρρύνει τη Ζιζέλ Πελικό. Στις 14 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία κρατώντας αφίσες με το εμβληματικό πλέον πρόσωπο του θύματος με τα γυαλιά ηλίου της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γαλλικό κοινό είχε η παρακολούθηση από κοντά μιας μεγάλης δίκης για βιασμό κατά τη διάρκεια της οποίας διαπίστωσε τις τακτικές της υπεράσπισης να υποβαθμίσει το βίωμα του θύματος ή να αμφισβητεί τα λεγόμενά της. Οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν έτσι υπονοούμενα για τις δήθεν σεξουαλικές προτιμήσεις του θύματος. Ο δικηγόρος της Πελικό και της οικογένειάς της, Αντουάν Καμί, χαρακτήρισε τις τακτικές αυτές «δικανική κακοποίηση του θύματος».

Ομολόγησε

Ο Πελικό ομολόγησε ότι οι δόσεις υπνωτικών που χορηγούσε στη Ζιζέλ την κρατούσαν κοιμισμένη συνήθως για επτά ώρες. Σύμφωνα με την ομολογία του, ο Πελικό ξεκίνησε να βάζει στο φαγητό τής (τέως πλέον) συζύγου του υπνωτικά και αγχολυτικά χάπια και όταν εκείνη έπεφτε σε βαθύ ύπνο, συχνά αναίσθητη, εκείνος καλούσε άνδρες που είχε γνωρίσει στο Ιντερνετ για να τη βιάσουν, χωρίς να τους ζητάει κάποιο αντάλλαγμα.

Οι βιασμοί αυτού του είδους λάμβαναν χώρα επί μία δεκαετία (2011-2020) στο σπίτι του ζευγαριού στο χωριό Μαζάν της Προβηγκίας. Ολοι οι βιασμοί βρέθηκαν καταγεγραμμένοι με φωτογραφίες και βίντεο και αρχειοθετημένοι στον υπολογιστή του 72χρονου σήμερα Ντομινίκ Πελικό.

 

Μετά την καταγγελία τριών γυναικών το 2020 ότι ο Πελικό προσπάθησε να φωτογραφίσει κάτω από τις φούστες τους, η σύλληψή του και η έρευνα στο σπίτι του έφερε στο φως χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο των ομαδικών βιασμών της συζύγου του.

Ο Ντομινίκ Πελικό ήταν ο πρώτος που παραδέχθηκε την ενοχή του, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους συλληφθέντες προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποδείξουν την αθωότητά τους είτε υποστηρίζοντας πως «δεν γνώριζαν» ότι η αναίσθητη γυναίκα βρισκόταν σε κατάσταση νάρκωσης χωρίς τη θέλησή της είτε λέγοντας πως νόμιζαν πως απλώς λάμβαναν μέρος σε μια φαντασίωση του ζευγαριού.

Οι 50 κατηγορούμενοι, από τους οποίους μόνο 15 ομολόγησαν την ενοχή τους, ήταν ηλικίας από 26 μέχρι 74 ετών, ενώ οι Αρχές μένει να ταυτοποιήσουν ακόμη 20 άνδρες από τα βίντεο του Πελικό. Οι καταδικασθέντες είναι οδηγοί φορτηγών, απόστρατοι υπαξιωματικοί, αλλά και πυροσβέστες και ένας νοσηλευτής. Ενας από αυτούς είναι γόνος βαθιά δυσλειτουργικής οικογένειας με ιστορικό κακοποίησης. Απάντησε σε αγγελία του Πελικό ενώ ήταν 22 ετών. Ενας 50χρονος συγκατηγορούμενός του, πρώην ιδιοκτήτης δισκάδικου, έχει καταδικασθεί για σεξουαλική κακοποίηση της συντρόφου του, την οποία έπεισε μάλιστα να εκπορνευθεί. Ο άνδρας αυτός συνέλεγε και διέσπειρε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους κατηγορουμένους ήταν τα βίντεο που προβλήθηκαν στο δικαστήριο και εμφανίζουν τον Πελικό να κρατά ανοιχτό το στόμα της αναίσθητης γυναίκας του προκειμένου κάποιοι από τους κατηγορουμένους να μπορέσουν να έχουν στοματικό σεξ μαζί της.

Ορισμένοι ζήτησαν συγγνώμη από τη Ζιζέλ στις απολογίες τους. Ενας άλλος κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε τη δική του σύζυγο, εμπνευσμένος από τον Πελικό. Η δίκη οδήγησε ήδη σε αναθεώρηση της έννοιας του «καλού οικογενειάρχη», με το περιοδικό Elle να κάνει λόγο για το «διπλό πρόσωπο του Ντομινίκ Πελικό: από καλός οικογενειάρχης, βιαστής».

Σε λακωνική ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Ζιζέλ Πελικό είπε ότι σέβεται την απόφαση της Δικαιοσύνης και εξέφρασε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμη. Μοιραζόμαστε την ίδια μάχη», ανέφερε η Πελικό.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό ποιοι από τους καταδικασθέντες θα ασκήσουν έφεση, με τον νόμο να τους δίνει διορία δέκα ημερών για να το κάνουν. Η συνήγορος του Ντομινίκ Πελικό, Μπεατρίς Ζαβαρό, είπε χθες ότι ο πελάτης της εξέταζε το ενδεχόμενο της έφεσης.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι παρότι η Δικαιοσύνη απεικονίζεται συχνά με τη μορφή της Θέμιδας, στη δίκη του Μαζάν η θεά του δικαίου είχε τη μορφή της Ζιζέλ Πελικό.

«Η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο. Σ’ ευχαριστούμε, Ζιζέλ»

Απογοητευμένα από την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσαν χθες το απόγευμα τα παιδιά του Ντομινίκ Πελικό για τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πατέρα τους και σε άλλους 49 άνδρες για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της μητέρας τους, Ζιζέλ.

Σύμφωνα με μέλος της οικογένειας που μίλησε στο γαλλικό πρακτορείο AFP και το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Νταβίντ και ο Φλοριάν Πελικό όπως και η Καρολίν Νταριάν θεωρούν πως οι ποινές, που κυμαίνονται από 3 έως 15 έτη φυλάκιση κατά περίπτωση, είναι ιδιαίτερα ήπιες σε σχέση με την αποτρόπαια φύση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Ο Ντομινίκ Πελικό υποστήριξε χθες στο δικαστήριο ότι φέρει βαρύ ψυχολογικό τραύμα από τότε που ένας νοσοκόμος τον ανάγκασε να του κάνει στοματικό έρωτα όταν ήταν εννέα χρόνων. «Είμαι ένας βιαστής. Δεν γεννήθηκα έτσι. Εγινα έτσι», είπε στους δικαστές.

Εξειδικευμένοι ψυχολόγοι που βρέθηκαν στην αίθουσα έδωσαν τις δικές τους ερμηνείες: «Η σεξουαλικότητα του Ντομινίκ Πελικό αντανακλά την προσωπικότητά του: κάποιος που εξωτερικά φαίνεται ένας συνηθισμένος άνθρωπος, όμως στους κόλπους της συζυγικής του σχέσης έχει εμμονές, όπως για παράδειγμα την ανταλλαγή συντρόφων που είχε προτείνει πολλές φορές στη σύζυγό του κι εκείνη διαρκώς το αρνούνταν», δήλωσε η ψυχολόγος Μαριάν Ντουτό. «Πρόκειται για έναν άνδρα με δύο προσωπικότητες», πρόσθεσε η συνάδελφός της, Αναμπέλ Μοντάν.

Εδώ και εβδομάδες, μέλη οργανώσεων αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έφταναν κάθε μέρα από τα ξημερώματα και περίμεναν επί ώρες μέσα στη βροχή και το κρύο για μια θέση στην ακροαματική διαδικασία, ή ακόμη και έξω από το δικαστήριο της Αβινιόν. «Νομίζαμε ότι ξέραμε όλα όσα οι άνδρες είναι ικανοί να προκαλέσουν στις γυναίκες, αλλά ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι ένας σύζυγος θα νάρκωνε τη γυναίκα του και θα την πρόσφερε σε δεκάδες αρπακτικά για 10 χρόνια», είπε μία από αυτές. Τα πιο πρόσφατα μηνύματα της οργάνωσης «Αμαζόνες της Αβινιόν» αναρτήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης: «Δικαιοσύνη για όλες», «η ντροπή άλλαξε στρατόπεδο, η δικαιοσύνη;» και το μεγαλύτερο από όλα «ευχαριστούμε».

Ο Αντουάν Καμί, δικηγόρος που εκπροσώπησε μαζί με άλλους τη Ζιζέλ Πελικό, διερωτήθηκε πώς οι άνδρες που περιέγραψε ως «καλειδοσκόπιο της γαλλικής κοινωνίας» θα μπορούσαν να έχουν τόσο λίγη ενσυναίσθηση ώστε να την αντιμετωπίσουν ως «και λιγότερο από το τίποτα», ενώ σχολίασε ότι πιστεύει πως είναι η πιο αποτρόπαια υπόθεση που θα αναλάβει ποτέ στη ζωή του. «Το ερώτημα δεν είναι γιατί πήγατε εκεί, αλλά γιατί μείνατε;» είπε στο δικαστήριο.

Γαλλικές και ισπανικές φεμινιστικές ομάδες αναμένονται στο δικαστήριο για τις ετυμηγορίες. Μεταξύ άλλων αιτημάτων ζητούν να αλλάξει η αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού από την κοινωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικα-στική διαδικασία.

Ο γαλλικός Τύπος την περιγράφει ως τη συγκλονιστικότερη υπόθεση βιασμών στην πρόσφατη ιστορία της χώρας και ως μία από τις σημαντικότερες δίκες στην Ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η Μαρί Λεμπέκ, βουλευτής και εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν, δήλωσε χθες πως οι σκέψεις της, και όλων στην κυβέρνηση, βρίσκονται στη Ζιζέλ Πελικό. «Σκέφτομαι το θάρρος της, την αξιοπρέπειά της, το παράδειγμα που δημιουργεί. Τεράστιος σεβασμός για αυτή τη γυναίκα», έγραψε. Εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στο θύμα.

Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών εξέφρασαν με τη σειρά τους θαυμασμό και ευχαριστίες προς την κυρία Πελικό που ζήτησε από την αρχή η δίκη της να μη γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ώστε το θέμα να λάβει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση και να ξεκινήσει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για την κουλτούρα του βιασμού στην Ευρώπη. «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά. Σε ευχαριστούμε, Ζιζέλ Πελικό!» έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς. «Μεγαλείο και αξιοπρέπεια, σας ευχαριστούμε, κυρία Πελικό», ήταν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση